Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επανεκκίνηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, παραμονή της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών που θα είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς», είπε ο τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην πολύπαθη Ουκρανία επιτρέπει στην Άγκυρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, με την επιτήδεια ουδέτερη μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.
Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005 αλλά βάλτωσαν τα τελευταία χρόνια, λόγω των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, σε πολλά μέτωπα. Στα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας ήταν «σε νεκρό σημείο» λόγω των αποφάσεων που λάμβανε η τουρκική ηγεσία και οι οποίες ήταν αντίθετες με τις αξίες της ΕΕ. «Η Τουρκία συνέχισε να απομακρύνεται από την ΕΕ, καταγράφοντας σοβαρή υποχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» ανέφερε σε μια έκθεσή της η Κομισιόν.
Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τελευταίο συμβάν μάλιστα από αστυνομικούς συνέβη στα Άδανα, όπου η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε “ειδικές επιχειρήσεις” με γκλομπ, εναντίον μάλιστα διαμαρτυρόμενων γυναικών επειδή τόλμησαν να ρωτήσουν το λόγο που έδερναν κάποια άλλη γυναίκα.
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:
Η Τουρκία, που είναι “φιλική χώρα” της Ουκρανίας και της Ρωσίας αλλά ταυτόχρονα μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί από την αρχή της κρίσης να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αρνήθηκε ως κλασσικός διαχρονικός “επιτήδειος ουδέτερος” να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία και μάλιστα, αφού άφησε πρώτα όλα τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας να περάσουν τα στενά του Βοσπόρου, ανακοίνωσε ότι κλείνει την δίοδο.
Με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την τακτική του “και με τον τροχονόμο και με τον αστυνόμο” είναι σαφές πως το διευθυντήριο των Βρυξελλών θα εκλάβει το αίτημα της Τουρκίας ως ένα καλόγουστο αστείο, λαμβάνοντας υπόψη και τις 51 χθεσινές παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο Αιγαίο, συνεπώς και του Ευρωπαϊκού Ενάεριου Χώρου.
Υπάρχει φυσικά και η παράνομη εισβολή στην Κύπρο και η παράνομη κατοχή σχεδόν της μισής εδαφικής περιοχής της νήσου, που από μόνο του καθιστά απαγορευτική τη διαδικασία, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.