Επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των δύο νεαρών τούρκων που εισήλθαν λάθρα στην Ελλάδα πριν από πέντε μέρες, από τουρκικές πηγές ως δύο από τους κομάντος που προσπάθησαν να απαγάγουν ή κατ’ άλλους να δολοφονήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταιπ Ερντογάν.

Οι δύο στρατιωτικοί στις 15 Φεβρουαρίου μπήκαν από παρέβρια περιοχή στον Βόρειο Έβρο και παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας με τον δικηγόρο τους.

Στις 18 Φεβρουαρίου αιτήθηκαν Πολιτικού Ασύλου από τις Ελληνικές Αρχές κατ’ αρχήν με την αιτιολογία διώξεων από τις τουρκικές αρχές για την συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα ονόματα που έδωσαν οι δύο ταυτίζονται με δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν έγκλειστοι φρουρούμενοι από τις Ελληνικές αρχές σε άγνωστη τοποθεσία.

Η παρουσία των δύο τούρκων στρατιωτικών με δικηγόρο στην Αστυνομική Δ/νση Ορεστιάδας που παραδόθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου ερμηνεύεται ποικιλότροπα αφήνοντας πολλά ερωτηματικά στον χρόνο και τον τρόπο εισόδου στην Ελλάδα, τον χρόνο παραμονής τους έως ότου παρουσιαστούν σε μονάδα της Δ/νσης αστυνομίας Ορεστιάδας αλλά και στην συνέχεια του όλου χειρισμού του θέματος από τις Ελληνικές Υπηρεσίες έως και σήμερα που διέρρευσε η νέα αυτή ιστορία αυτομόλησης.

Πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης των Γκιουλενιστών με τις τουρκικές αρχές.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει υποβάλλει αίτηση έκδοσης για τους δύο κρατούμενους.