“ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΜΟΥΦΤΕΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ” δηλώνει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και με τον τρόπο αυτό να μην υπόκεινται σε κανένα έλεγχο του Κράτους. Άλλωστε ένας από τους κύριους στόχους των προσπαθειών των πολιτικών της Τουρκίας που θέλει να εφαρμόσει στην Θράκη και έως τώρα μερικώς το κατάφερε είναι να ελέγξει δια μέσου της θρησκευτικότητας σημαντική μερίδα του πληθυσμού των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης.

Στο δε όνομα της όποιας “ανανέωσης” ενέδωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για αλλαγή στο καθεστώς επιλογής των Μουφτήδων, παρά τα όσα σε υψηλούς τόνους και πολυεπίπεδα πολιτικά διακήρυτταν το σύνολο των στελεχών των ΑΝΕΛ πριν αναλάβουν κυβερνητικούς θώκους από την 25η Ιανουαρίου 2015.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης συζητήθηκε η τροπολογία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των μουφτειών που κατατέθηκε αμέσως μετά από την ψήφιση του νόμου που υποχρέωνε σε συνταξιοδότηση τους μουφτήδες και πέρασε από το κοινοβούλιο από κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Στην συνάντηση μετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (13-1-2017) Ιλχάν Αχμέτ.
Στην ομιλία τοποθέτησή του στην συνγκέντρωση ο βουλευτής Χουσείν Ζεϊμπέκ, αναφερόμενος στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είπε: ¨Ο βασικός στόχος αυτού του νόμου είναι να καταστούνε οι μουφτείες κρατικές υπηρεσίες. Δηλαδή οι μουφτείες θα λειτουργούνε σαν δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό εμείς δεν το επιθυμούμε. Εμείς επιθυμούμε οι μουφτείες μας να είναι αυτόνομες¨ .