Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε ιδιαίτερα στα δύο έργα στρατηγικής σημασίας, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και τον νέο Τερματικό Σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, και εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κάλυψη του κενού που δημιουργείται κατά τη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. «Η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας» τόνισε ο κ. Ξιφαράς, εξηγώντας παράλληλα ότι χάρη στα έργα αυτά η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. «Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να διαθέτουμε ευρωπαϊκές υποδομές, που παρέχουν τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία να προμηθευτούν φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος, είτε από το εγκατεστημένο δίκτυο αγωγών, είτε σε μορφή LNG» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον IGB, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε ότι η μηχανική ολοκλήρωση του έργου θα υλοποιηθεί εντός Ιουνίου, ενώ η εμπορική του λειτουργία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, με την οποία υπάρχει συμφωνία για την αναπλήρωση των ελλείψεων που βιώνει η γειτονική χώρα εξαιτίας της διακοπής παροχής αερίου από τη Ρωσία, υπάρχει πρόνοια για την προμήθεια αερίου μετά τις πρώτες δοκιμές εντός Ιουνίου.
Όσον αφορά στη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών έναντι των «φουσκωμένων» λογαριασμών ενέργειας, ο κ. Ξιφαράς δεσμεύτηκε για νέες πρωτοβουλίες από πλευράς ΔΕΠΑ Εμπορίας, λέγοντας ότι «το φυσικό αέριο αποτελούσε επί δεκαετίες μια αξιόπιστη και οικονομική πηγή ενέργειας, και τώρα που οι τιμές έχουν σημειώσει μεγάλες αυξήσεις, στηρίζουμε τους καταναλωτές με εκπτώσεις ύψους 179 εκατ. €, ενώ θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, να παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο οικονομική ενέργεια».