Ούτε Πακιστανούς δεν του επιτρέπουν οι ΗΠΑ να πάρει

Οι ΗΠΑ αρνούνται να αποστείλουν εκπαιδευτές πιλότους μαχητικών F-16 στην Τουρκία για την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών που οι τάξεις τους αραίωσαν επικίνδυνα μετά το λεγόμενο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το καθεστώς Ερντογάν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος τουλάχιστον 25 χειριστές μαχητικών F-16 μετείχαν στο κατά του Ερντογάν κίνημα που καταλογίζεται από την Άγκυρα στον Γκιουλέν.

Σα να μην έφτανε αυτό, μετά το πραξικόπημα και μέχρι και σήμερα, το καθεστώς του σουλτάνου έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών διώκοντας 1.752 στελέχη της τουρκικής αεροπορίας.

Η αιμορραγία αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο στη μαχητικότητα της τουρκικής αεροπορίας, αφού τουλάχιστον 300-350 από τους διωχθέντες ήταν πιλότοι. Έτσι τα 240 τουρκικά F-16 έμειναν ξαφνικά χωρίς πιλότους.

Ο Ερντογάν στην προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού ζήτησε εκπαιδευτές πιλότους για να εκπαιδεύσουν νέους χειριστές στο υπερσύγχρονο μαχητικό. Ωστόσο μόνο το Πακιστάν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του. Ό

μως υπολόγισε χωρίς τους Αμερικανούς που απαγόρευσαν, βάσει διμερούς συμφωνίας με το Πακιστάν, την αποστολή Πακιστανών εκπαιδευτών για την τουρκική αεροπορία. Ο Ερντογάν τότε έριξε τον εγωισμό του και ζήτησε απευθείας την συνδρομή των Αμερικανών, αλλά μάταια.

Σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ το Πεντάγωνο αρνήθηκε κατηγορηματικά το τουρκικό αίτημα. Οι Αμερικανοί είπαν πως θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν Τούρκους πιλότους μόνο αν η Άγκυρα τους έστελνε στις ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν ήταν ότι ήθελαν οι Τούρκοι που επέμεναν για εκπαίδευση των πιλότων τους στην Τουρκία, στο περιβάλλον δηλαδή που θα κληθούν να δράσουν.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Χουριέτ, mignatiou.com