Μια προσπάθεια ομάδας φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δίνει μια άλλη “νότα” και πολλές ευοίωνες προοπτικές στους φοιτητές του Δ.Π.Θ.

Μπήκαν με ενθουσιασμό και πίστη για το μέλλον που το “έχουν πάρει στα χέρια” τους μέσα από το BEST φροντίζοντας να κοινωνήσουν την δυναμική τους σε όσους περισσότερους ενδιαφερόμενους συναδέλφους τους μπορούν επισημαίνοντας ότι “εμείς πρέπει να κάνουμε πολλά και όχι να περιμένουμε τους άλλους που μπορεί και να μην θέλουν να κάνουν περισσότερα…”
Συνομιλούμε με το επί κεφαλή της προσπάθειας αυτής φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. κ. Αντώνη Πρίφτη.

Ερώτηση: Δώστε μας το στίγμα, με δύο λόγια, αυτού του Πανευρωπαϊκού Φοιτητικού Οργανισμού κε Πρίφτη.
Το BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας συνεχώς αυξανόμενος με παραρτήματα-γραφεία (sections), μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός οργανισμός, Μη κερδοσκοπικός (M.K.O) όπου από το 1989 παρέχει δυνατότητες επικοινωνίας , συνεργασίας και ανταλλαγής φοιτητών σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη.
Βρίσκεται σε 97 πανεπιστήμια σε 34 Ευρωπαϊκές χώρες δημιουργώντας ένα αναπτυσσόμενο, καλά οργανωμένο, δυναμικό και καινοτόμο δίκτυο φοιτητών.
Στην Ελλάδα υπήρχαν τέσσερα φοιτητικά παραρτήματα του BEST, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), Πανεπιστήμιο Πατρών, Μετσόβιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, και τώρα πέντε με το παράρτημα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ερ: σε ποιους απευθύνεται το BEST;
O BEST απευθύνετε σε Ευρωπαίους φοιτητές μηχανικούς και επιδιώκει να βοηθήσει να αποκτήσουν μια διεθνή νοοτροπία, μέσω της συναναστροφής με διαφορετικές ευρωπαϊκές κουλτούρες και αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους, να εργαστούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Ως εκ τούτου, δημιουργούμε ευκαιρίες για τους φοιτητές για να συναντηθούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον, μέσω των ακαδημαϊκών και μη-ακαδημαϊκών μας events. Μπορεί η γνώση να κάνει τη διαφορά, αλλά ο BEST παρέχει, επίσης, υπηρεσίες για μια διεθνή καριέρα στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Ερ: Τι είναι τα BEST COURSES: Κάθε χρόνο, κάθε ένα από τα 94 πανεπιστήμια που υπάρχει ο BEST διοργανώνει ακαδημαϊκά σεμινάρια που αφορούν κάποιο συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα, με σκοπό να παρέχουν γνώση και να αναπτύξουν τις δεξιότητες των συμμετεχόντων.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ακαδημαϊκών σεμιναρίων που διοργανώνονται από τον BEST :
Σεμινάρια τεχνολογίας
Διεύρυνε την επαγγελματική σου γνώση σε ένα συγκεκριμένο τεχνολογικό πεδίο, που αφορά σύγχρονες τεχνικές εφαρμογές τεχνολογίας και τα τελευταία ερευνητικά επιτεύγματα.

Σεμινάρια στην Εφαρμοσμένη Μηχανική
Σου δίνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις τις θεωρητικές σου γνώσεις στην πράξη, δουλεύοντας σε ομάδες και λύνοντας ορισμένα προβλήματα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Σεμινάρια για επαγγελματικές δεξιότητες
Σου παρέχουν γνώση σε αντικείμενα όπως μάρκετινγκ, οικονομικά κτλ, καθώς και αναπτύσσουν τις προσωπικές σου δεξιότητες που συνδέονται με εργασιακές μεθόδους, τεχνικής επικοινωνίας, projectmanagement και άλλα softskills.

ΕΡ: Πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες φοιτητές έτι περισσότερο για την διασύνδεσή τους με την Βιομηχανική παραγωγή και ίσως αμεσότερα την εξεύρεση εργασίας
Κατά τη διάρκεια του course, οι συμμετέχοντες παρακολουθούν διαλέξεις (στα αγγλικά) από καθηγητές του τοπικού πανεπιστημίου ή από ειδικούς στο αντικείμενο του σεμιναρίου, επισκέπτονται εταιρείες, βιομηχανικά εργοστάσια ή ερευνητικά ινστιτούτα και συμμετέχουν στην επίλυση πραγματικών επιχειρησιακών προβλημάτων.

Στο τέλος του σεμιναρίου, υπάρχει ένα είδος αξιολόγησης (εργασία, παρουσίαση, γραπτή/ προφορική εξέταση) η οποία είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να λάβουν οι συμμετέχοντες τα πιστοποιητικά τους.

Η διάρκεια του σεμιναρίου κυμαίνεται από 7 έως 14 ημέρες και εκτός από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα υπάρχουν και ξεναγήσεις στην πόλη, παιχνίδια και εκδρομές που θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στην κουλτούρα της χώρας που τους φιλοξενεί.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στα 94 πανεπιστήμια στην Ευρώπη όπου υπάρχει σύλλογος BEST και δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν έχουν 20-30 φοιτητές που σπουδάζουν στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Με μέγιστο κόμιστρο αυτό των 45 ευρώ, ο BEST παρέχει στους συμμετέχοντες τη διαμονή, τη διατροφή και τη μετακίνηση τους στις διαλέξεις και σε όλες τις δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα του σεμιναρίου, με προφανή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συμμετασχόντων σ αυτούς τους κύκλους επισκέψεων, γνωριμιών με την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική παραγωγή με τις αντίστοιχες εμπειρίες.

Προτεραιότητα μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για φοιτητές σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, επιδιώκουμε να φέρουμε όλους τους συνεργάτες μας, καθηγητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους , φοιτητές και επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με το επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων, πιο κοντά σε θέματα σπουδών.

Επίσης η επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τους φοιτητές μέλη μας στο γνωστικό τους αντικείμενο από την πρυτανική αρχή.

Τέλος στόχος μας είναι η αμφίδρομη επικοινωνίας με αντίστοιχα τμήματα του πανεπιστημίου του εξωτερικού και εσωτερικού.

Ερ: Αντιμετωπίζεται δυσκολίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον όλο κύκλο των δραστηριοτήτων σας που πολλές φορές είναι έξω από την συνήθη Ελληνική καθημερινή αντιμετώπιση νέων και ανήσυχων στο πνεύμα, εν προκειμένω φοιτητών;
Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα για την όλη οργάνωση μας ως νεότευκτη και καινοτόμα προσπάθεια στο ακριτικό μας πανεπιστήμιο.
Σίγουρα θα θέλαμε να επιλυθούν συντομότερα κάποια μικροθέματα από μεριάς ΔΠΘ που για μας όμως είναι σημαντικά όπως λ.χ. η φιλοξενία του ιστοτόπου μας αλλά και η έδρα του παραρτήματος, που ελπίζω ότι σύντομα να δοθεί η λύση.
Από δε πλευράς των επιχειρηματιών που είχα μια πρώτη επαφή με τους συνεργάτες μου στην συζήτηση διέγνωσα μια αισιοδοξία που περιμένουν να μετουσιωθεί σε πράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.