Αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την δυσαρέσκεια των πολιτών, μετά την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της τουρκικής ηγεσίας, αυτή επιδίδεται σε ύβρεις και προκλητικές δηλώσεις εναντίον του Ελληνισμού, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός της καθημερινής πλέον αναφοράς και απαίτησης για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, ακολουθώντας πιστά τις κρατικές εντολές, επιδίδονται σε ακραία και επιθετική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας. Σήμερα, Κυριακή 09 Ιανουαρίου, η εφημερίδα Milliyet δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της χάρτες όπου απεικονίζονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίο που οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.

Πρόκειται για δύο χάρτες που παρουσιάζουν το σενάριο ανάλογα με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 και τα 12 μίλια και προπαγανδίζουν τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση αλλά ακόμα και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Μεταξύ των νησιών συγκαταλέγονται οι Οινούσσες και το Αγαθονήσι, δύο μικροί νήσοι όπου τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν πολύ συχνά και υπερπτήσεις και παραβιάσεις, προκαλώντας εκνευρισμό στην Ελληνική Αεράμυνα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σαν ιδιοκτήτης των νησιών και προσπαθώντας να προκαλέσει μάταια ένα Status Quo στην περιοχή, σε δηλώσεις του το Σάββατο εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

«Πραγματοποίησαν 90 επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων. Μα υπάρχουν τόσα άλλα νησιά. Όχι! Πηγαίνουν σε νησιά που είναι σε απόσταση 3 με 5 χλμ και πραγματοποιούν επισκέψεις και κάνουν τελετές! Δηλαδή υπάρχει μια συνεχόμενη πρόκληση και προβοκάτσια», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Επιπλέον για να στηρίξει την αγαπημένη του συνήθεια εσχάτως – να «προλάβει» το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια – ο Ακάρ παρουσιάζει διάφορους χάρτες, οι οποίοι γίνονται πρωτοσέλιδα στο Τουρκικό Τύπο.