“….Η προσωπική ανάγκη του κάθε πολίτη για να ανάψει το καντήλι του οικείου του, δεν είναι αντικείμενο της προσωπικής σας πολιτικής σκοπιμότητας και δεν σας την εκχωρούμε…”
“Δεν είναι στραβός ο γιαλός….” Σε νέο πολιτικό ατόπημα η δημοτική Αρχή του δήμου Ξάνθης με την εκπεφρασμένη πρόθεσή της να ανάψει Μ. Παρασκευή τα 6.000 περίπου καντήλια στα Δημοτικά Κοιμητήρια μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά τα κοιμητήρια όλης της Χώρας με ματαίωση όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων σ΄ αυτά.
Η δημοτική Αρχή όμως, για ακόμη μια φορά συνελήφθη “αδιάβαστη” θέλοντας να δείξει, ίσως, ότι “νοιάζεται” για τους δημότες της χωρίς να μπει στον κόπο να ρωτήσει την νομική της υπηρεσία αν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, να ανάψει τα περίπου 6.000 καντήλια στους τάφους των Δημοτικών Κοιμητηρίων με ενημερώσεις και κοινοποιήσεις στον ….Τύπο προς άγραν πολιτικών “ωφελημάτων”.
Φευ ! ! !
Οι αντιδράσει πολλές και έντονες από πολίτες που με επιστολή του, ένας εξ αυτών εγκαλεί τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελη θέτοντάς τον προ ευθυνών….
“Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Πληροφορήθηκα από δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο, ότι τη Μ. Παρασκευή ο Δήμος Ξάνθης πρόκειται να προβεί σε άναμμα 6.000 καντηλιών των κοιμητηρίων Ξάνθης.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΜΠρΑθ 3351/2014 Απόφαση
Δυνατότητα απόκτησης από ιδιώτη ειδικού δικαιώματος επί ορισμένου χώρου ταφής η παραχώρηση του οποίου εκ μέρους του Δήμου [ως φορέως δημόσιας εξουσίας] αποτελεί διοικητικής φύσεως παραχώρηση χρήσεως δημοτικού πράγματος με μονομερή, εκτελεστή, διοικητική πράξη, το δε εξ αυτής απορρέον δικαίωμα πέραν του ότι διέπεται από τις ειδικές διατάξεις της διοικητικής νομοθεσίας προστατεύεται ως ενοχικό και κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου για αυτό και δύναται να αποτελέσει αντικείμενο αναγνωριστικής αγωγής, όπως και η προσβολή αυτού, ο δε δικαιούχος του τάφου ως κάτοχος δικαιούται να ασκήσει κατά παντός τρίτου τις αγωγές περί νομής κατά δε του Δήμου η Κοινότητας τις αγωγές της μεταξύ τους συμβατικής σχέσης.
Πρόκειται για ιδιόρρυθμο δικαίωμα διφυούς φύσης μετέχοντος τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού δικαίου και περιεχόμενο έχει την φυσική εξουσία κατοχής η οιονεί κατοχή του ορισμένου χώρου για την κατά τον προορισμό του χρήση ως χώρου ταφής.
Συνεπώς σε περίπτωση που το δημοσίευμα αυτό αληθεύει, κι επειδή για την ενέργειά σας αυτή ουδέποτε έχουν ενημερωθεί γραπτώς ή με άλλον τρόπο οι πολίτες-δικαιούχοι και κάτοχοι των τάφων, για το άναμμα κεριού σε οικογενειακούς τους τάφους, ώστε να συναινέσουν θετικά, σας ενημερώνω ότι αυτή η ενέργειά σας είναι παράνομη και μη αποδεκτή από πολλούς πολίτες και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, θα προκαλέσει πιθανές νομικές διώξεις σε βάρος σας και κατά παντός συνεργού υπαλλήλου σας.
Η προσωπική ανάγκη του κάθε πολίτη για να ανάψει το καντήλι του οικείου του, δεν είναι αντικείμενο της προσωπικής σας πολιτικής σκοπιμότητας και δεν σας την εκχωρούμε.
Η παρούσα κοινοποιείται στα ΜΜΕ και εφόσον δεν εισακουστώ και στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.
Δικαστής Τρέντ”
Σχετική και η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ που καλό θα είναι να την πάρει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν του ο κ. Τσέπελης και οι στενοί του συνεργάτες αποφεύγοντας την βάσανο εκ νέου να ζητάνε συγνώμη από τους κατοίκους του Μητροπολιτικού Δήμου Ξάνθης για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα, την οποία ανάρτησε ο δικηγόρος του δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Λάμπρου αφήνοντας έκθετο πολιτικά τον Δήμαρχο Τσέπελη……
Σχετικά με το “Άναμμα κεριών στα κοιμητήρια του δήμου Ξάνθης”….
“…η παραχώρηση του δικαιώματος της αφής των κανδηλιών στα ταφικά μνημεία, η όποια(αφή) συνιστά προαιρετικώς παρεχόμενη υπηρεσία προς τους οικείους των νεκρών, αφού εξαρτάται από την βούλησή τους με τους οποίους αναδόχους συνάπτει ατομικές συμβάσεις, δεν αποβλέπει στην ικανοποίηση σκοπού αναχθέντος από τον νόμο σε δημόσιο σκοπό, όπως αντιθέτως είναι, ιδίως, η παραχώρηση των χώρων της ταφής, η διατήρηση της ασφάλειας της ευταξίας και της καθαριότητας του κοιμητηρίου, αλλά αποβλέπει, αποκλειστικά και μόνο, στην διευκόλυνση των οικείων των ταφέντων και την εκ μέρους τους, απόδοση τιμής και εκδήλωση ευλάβειας προς τους νεκρούς που αποτελεί αυστηρά προσωπική τους υπόθεση, μη εξυπηρετούσα καθ’ οιονδήποτε τρόπο, κανένα σκοπό δημοσίου συμφέροντος.”
(2929/2006 ΤΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Δ’)
Κε Τσέπελη, …. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;
Αλήθεια, πόσες δεκαετίες Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Οργανισμών του δήμου Ξάνθης ήσουν; .……
Discussion about this post