Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN 78) είναι ο ‘’διάδοχος’’ των αεροπλανοφόρων της κλάσης USS Nimitz (CVN 68) και πρόκειται για το ακριβότερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ σύμφωνα με το thefordclass.com. Η κατασκευή του κόστισε περίπου 12.8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου του 2005 και η καθέλκυση του έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 2013. To αεροπλανοφόρο επρόκειτο να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το Μάρτιο του 2016 με την πρώτη του ανάπτυξη να έχει προγραμματιστεί το 2019. Το αεροπλανοφόρ USS Gerald R. Ford θα εισέλθει στο στόλο αντικαθιστώντας το το USS (CVN-65), το οποίο για 51 χρόνια προσέφερε ενεργό υπηρεσία και αποσύρθηκε το Δεκέμβριο του 2012.

Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος πέθανε το 2006. Ο Τζέραλντ Φορντ υπηρέτησε στο αεροπλανοφόρο USS Monterey κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποστρατεύτηκε ως πλωτάρχης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να αναμορφώσει τον στόλο του Πολεμικό Ναυτικού ώστε να διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό του κόσμου. Για το στόχο αυτό θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση στρατιωτικών δαπανών στην ιστορία των ΗΠΑ.

πηγη: onalert.gr