Εκτός από μπύρα, μπέικον και lego, τώρα οι Δανοί εξάγουν διεθνώς και σπέρμα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία!

Η Cryos θεωρείται η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος στον κόσμο. Συγκεντρώνει το σπέρμα δανών δοτών σε λίτρα, το ελέγχει, το επεξεργάζεται και το στέλνει πακέτο προς γονιμοποίηση σε γυναίκες σε πάνω από 80 χώρες στον κόσμο. Ποιος μπορεί άραγε πλέον να μετρήσει πόσα κατά το ήμισυ δανάκια ζουν σήμερα στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ; Κανείς αλλά σίγουρα οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που κάνουν πολλούς να μιλούν για τη νέα απόβαση των Βίκινγκς!

Αυτό που κάνει την εταιρία να ξεχωρίζει είναι η οργάνωση και η χρηστικότητα. Καταρχήν όλα γίνονται online, από τον καναπέ σου με ένα λάπτοπ στα χέρια. Η διαδικασία κάτι παραπάνω από απλή, θυμίζει πιτσαρία ή αγορά στο amazon: μπαίνεις, διαλέγεις, πληρώνεις και το περιμένεις στην πόρτα σου. Ναι, μπορεί το σπέρμα να μην έρχεται σε συσκευασία πίτσας ή δώρου, έρχεται όμως στην πόρτα σου σε ένα ειδικό ισοθερμικό δοχείο – κουτί με κούριερ.

Πάμε όμως από την αρχή. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα διαλέγει κανείς τη γλώσσα που θέλει ανάμεσα από πολλές (ναι, έχει και ελληνικά!) και αρχίζει να επιλέγει τα βασικά κριτήρια που επιθυμεί τύπου χρώμα δέρματος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, ύψος κλπ. Το σύστημα τότε βγάζει επιτόπου τα κατάλληλα προφίλ και με φωτογραφίες παρακαλώ. Σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να ακούσετε μέχρι και την ηχογραφημένη φωνή του δότη ή να δείτε τον γραφικό του χαρακτήρα για να έχετε πιο πλήρη εικόνα. Και όταν επιτέλους βρει κάποιος αυτό που θέλει, με ένα κλικ το βάζει στο καλάθι των αγορών σας (όπως amazon) και πληρώνει επί τόπου. Αυτά είναι χοντρικά τα βήματα, πάμε όμως να δούμε το θέμα με λίγο περισσότερες λεπτομέρειες.

Ταρίφες

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 200 ευρώ για σπέρμα ενός ανώνυμου και 600 ευρώ για επώνυμου δότη – που δηλαδή τα στοιχεία του θα βρίσκονται στη διάθεση του παιδιού όταν γίνει 18 ετών. Υπάρχουν βέβαια ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα και πιο φτηνές λύσεις της τάξης των 40 – 50 ευρώ. Μπορούν όμως να ξεπεράσουν και τις 12.000 ευρώ αν θέλετε αποκλειστικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αγοράζετε όλη την παραγωγή σπέρματος του συγκεκριμένου δότη και έτσι εξασφαλίζετε ότι το μωρό σας δεν θα έχει κάπου εκεί έξω ετεροθαλή αδέρφια. Αν είσαι στη γειτονιά, όπως και στην περίπτωση της πιτσαρίας, συμφέρει να παραλάβεις το μαγικό σπέρμα από την εταιρία γιατί χρεώνεσαι λιγότερο – κάτι σαν προσφορά. Η τιμή σχετίζεται επίσης και με την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, δηλαδή αν θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε 3, 5 ή και 15 μέρες, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη επιτυχία στο όλο πρότζεκτ. Να σημειώσουμε ότι όπως στα περισσότερα τέτοια sites για online αγορές, έτσι και εδώ η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε με πιστωτική κάρτα επί τόπου, είτε με κατάθεση στον λογαριασμό της εταιρίας. Εδώ αναλυτικά τα τιμολόγια της εταιρίας.


Delivery

Γνωστή εταιρία κούριερ παραδίδει το πολύτιμο σπέρμα σε ειδική θήκη μαζί με ένα έντυπο με τις βασικές οδηγίες και λεπτομέρειες. Η παράδοση μπορεί να γίνει όπου γουστάρει ο πελάτης, στο σπίτι, στο γραφείο, στην κλινική, στον γιατρό ή στο πατρικό. Αυτήν την τελευταία εκδοχή επέλεξε τουλάχιστον η Anna, μία βρετανίδα που πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ του BBC «Οι Βίκινγκς έρχονται» για το θέμα. Σε αυτό το απόσπασμα οι δύο ηλικιωμένοι γονείς, οι δυνητικοί γιαγιά και παππούς του μωρού, μιλούν στην κάμερα και παραδέχονται ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και όλη η φάση τους μοιάζει εξωγήινη. Το κουδούνι χτυπάει και το σπέρμα καταφθάνει με τον κύριο του κούριερ στο ειδικό κουτί. Η χαρούμενη υποψήφια μητέρα, το αντιμετωπίζει σχεδόν σαν μωρό-δώρο και στήνει τους αμήχανους γονείς της να φωτογραφηθούν με το κουτί ανάμεσά τους στον καναπέ του σπιτιού. Η σκηνή είναι κάτι παραπάνω από αστεία αλλά μας δίνει σίγουρα μία εικόνα για το περίεργο αυτό κουτί στο οποίο μεταφέρεται το σπέρμα.

Περισσότερα: athensvoice.gr