Ένοπλη επίθεση ενός δράστη στην επαρχία Νέα Σκωτία

16 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση ενός δράστη στην επαρχία Νέα Σκωτία στον Καναδά τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020, την μεγαλύτερη ένοπλη σφαγή στην ιστορία του Καναδά.

Η αρχηγός της αστυνομίας του Καναδά, Μπρέντα Λάκι, δήλωσε ότι ο δράστης ήταν  51χρονος Γκάμπριελ Γουόρτμαν, ο οποίος έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία ο 51χρονος μακελάρης, ο οποίος είχε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, ενώ είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό και επί 12 ώρες σκορπούσε τον θάνατο και τον τρόμο, μέχρι να πέσει νεκρός από τα πυρά της Αστυνομίας.

Η κ. Λάκι ανέφερε ότι η επίθεση δεν πρόκεται για τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας και μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των νεκρών.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι αρμόδιες αρχές ανέφεραν ότι άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης η οποία είναι η πιο πολύνεκρη φονική τραγωδία στην ιστορία της χώρας.

Οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι σπάνιες στον Καναδά, όπου η νομοθεσία για τον έλεγχο οπλοκατοχής και οπλοφορίας είναι πολύ πιο αυστηρή από ό,τι στις γειτονικές ΗΠΑ.