Ωμές απειλές κατές πάντων εκστομίζουν από το Τούρκικο σουλτανάτο του Ερντογάν οι βουλευτές του, που χάνουν την ψυχραιμία τους μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν το δημοψήφισμα.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η εισαγγελία Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Χιουσνού Μποζκούρτ, επειδή δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «Αν βγει το “όχι”, θα σας ρίξουμε και πάλι στη θάλασσα της Σμύρνης», εννοώντας ότι θα κάνουν αυτό που έκανε και ο Κεμάλ Ατατούρκ στους Έλληνες το 1922.
Ο Τούρκος βουλευτής Χιουσνού Μποζκούρτ είχε πει στην εκπομπή, «ας πούμε ότι βγήκε το “ναι”, μην ενθουσιάζεστε όμως. Εμείς θα ξεκινήσουμε και πάλι από την Σαμψούντα, θα πάμε στην Αμάσεια, στη Σεβάστεια και θα φτάσουμε στην Άγκυρα. Από εκεί στο Ινονού και στο Σαγγάριο. Βρε, αν δεν σας κυνηγήσουμε μέχρι τη Σμύρνη να μην χαρούμε το γάλα που μας βύζαξε η μάνα μας. Κι εσάς και όλο σας το σόι και όλους τους ιμπεριαλιστές θα σας ρίξουμε στη θάλασσα».
Σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο πρώην ηγέτης του κόμματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϋκάλ, λέγοντας ότι «αν στις 16 Απριλίου βγει το “όχι” στο δημοψήφισμα θα χαρούμε, όπως στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 που ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα, σαν να έχουμε απελευθερώσει ξανά την πατρίδα».
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματός του είπε, «δεν εγκρίνουμε αυτού τους είδους τις δηλώσεις».

Πάντως σε γραπτή του δήλωση ο Χουσνού Μποζκούρτ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν από τα φιλοκυβερνητικά μέσα. «Οι δηλώσεις μου είναι πολύ καθαρές.

Όποιους ρίξαμε στη θάλασσα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, εκείνους εννοώ», αναφέρει και προσθέτει.

«Μακάρι η αντίδραση που επέδειξαν εναντίον τους να επιδεικνύονταν και απέναντι σε εκείνους που έβαλαν σάκους στα κεφάλια των στρατιωτών μας, στον Μπαρζανί που απαγόρευσε τα τουρκικά στο Κιρκούκ, σε αυτούς που δεν έβγαλαν άχνα για τις ελληνικές σημαίες στα 18 νησιά μας…»
πηγή: ΑΝΤ1