Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μέσα στο Πάσχα ο Ερντογάν να κάνει νέα «κίνηση» κατά της Ελλάδας, εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

Επεσήμανε πως «Φοβούμαι ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών», ενώ εκτίμησε, πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μας πιάσουν στον ύπνο λόγω κορoνοϊού».

Η Ελλάδα να κάνει φάκελο για παραπομπή Ερντογάν στο ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για νέα απόπειρα Ερντογάν να στείλει στα ελληνική νησιά παράνομους μετανάστες, που μάλιστα είναι φορείς του κορoνοϊού, ο κ.Μάζης υπογράμμισε πως

“Ομολογούν μόνοι τους. Να στοιχειοθετηθεί ένας φάκελος, που να παραπέμπει τον Ερντογάν σε δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Όταν στέλνεις νοσούντες από ιό στο εσωτερικό ενός άλλου κράτους, έχοντας πλήρη γνώση του τί κάνεις, αυτό λέγεται βιολογικός πόλεμος, είναι παράνομος, άρα διαπράττεις έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Απορώ γιατί εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε την Τουρκία από τις συνέπειες των εγκλημάτων, τα οποία κάνει. Γιατί; Για να την κατευνάσουμε; Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του κατευνασμού;” επισημαίνει ο κ.Μάζης.

Η Ελλάδα παρανομεί μη εφαρμόζοντας pushback
Κάνοντας αναφορά σε προσπάθεια ενέδρας σε ελληνική περίπολο στον Έβρο, σε τουρκικό αεροσκάφος, που πέταξε πάνω από Θράκη και πληροφορίες περί ετοιμότητας ταξιαρχιών μάχης από πλευράς Τουρκίας, επεσήμανε πως η Ελλάδα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 13ης Φεβρουαρίου, «αποκτά νομικό έρεισμα» να απελαύνονται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα, χωρίς δικαίωμα ασύλου. «Ισχύει για όλα τα κράτη, που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.
Οι χώρες πρέπει να το μετατρέπουν σε εσωτερικό Δίκαιο άρα η Ελλάδα παρανομεί και εις βάρος του ευρωπαϊκού Δικαίου και του εσωτερικού της Δικαίου», τόνισε ο κ.Μάζης.

«Η Γερμανία τινάζει στον αέρα τα υπολείμματα της Ευρώπης»
Απαντώντας για το ρόλο της ΕΕ στις εξελίξεις, τόνισε πως “Η Γερμανία ανάβει μία θρυαλλίδα για να τινάξει στον αέρα τα υπολείμματα της Ευρώπης, που ήθελε να κάνει γερμανική, με πρώτο βήμα την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας”, ενώ θύμισε, ότι «η Γερμανία υφίσταται ακριβώς γιατί το 56% του χρέους της απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ΗΠΑ αναιρέθηκε από τις νικήτριες δυνάμεις, μετά τον πόλεμο.
Της δόθηκε η ρήτρα ανάπτυξης και ένα χαριστικό διάστημα 5 ετών για να αρχίζει να αποπληρώνει. Έτσι κατάφερε να γίνει ισχυρή εξαγωγική οικονομία, παρά τα εγκλήματα, τα οποία είχε διαπράξει», είπε ο κ.Μάζης.

* με πληροφορίες απο το ΕΘΝΟΣ