Στην Εφημερίδα των Συντακτών (φύλλο Παρασκευής) παραχωρεί μία μεγάλη και αποκαλυπτική συνέντευξη η μέχρι πρότινος (30 Απριλίου) κρατική επίτροπος στην ΑΕΠΙ Μαριάνθη Βλάχου.

Είναι μία συζήτηση εφ όλης της ύλης με την Αντα Ψαρρά και τον Δημήτρη Κανελλόπουλο. Μία δυναμική γυναίκα η Μαριάνθη Βλάχου που ξέρει απ΄ έξω και ανακατωτά πλέον την ΑΕΠΙ και τα οικονομικά της δεδομένα.

Ιδού δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα ώστε να πάρετε μία γεύση. Το πρώτο αναφέρεται στη CISAC:
«Δεν είναι άμοιροι ευθυνών στελέχη της CISAC διότι είχαν έρθει το 2013 στην Ελλάδα να ελέγξουν και βρήκαν τότε τρύπα 60 εκ. στην ΑΕΠΙ ΑΕ.

Δεν είπαν όμως λέξη και μόλις βγήκε η εντολή του Α. Μπαλτά για τον έλεγχο τότε ξαφνικά δραστηριοποιήθηκαν μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ernst & Young».

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ερώτημα, αν δίνονταν όντως μεγάλες προκαταβολές σε δημιουργούς χωρίς αντίκρυσμα. Ιδού τι απαντάει η Μαριάνθη Βλάχου:
«Υπάρχουν πολλές που δεν έχουν επιστραφεί και κάποιες από αυτές είναι σεβαστά ποσά, όμως αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Κάποιοι πήραν προκαταβολές εκατομμυρίων. Κανονικά υπάρχουν κανονισμοί σε όλο τον κόσμο που ορίζουν για παράδειγμα ότι μπορεί ένας δημιουργός να πάρει το 25% από το μισό της ετήσιας προβλεπόμενης αμοιβής του.

Στην ΑΕΠΙ οι προκαταβολές δίνονταν με αδιαφάνεια και εντελώς ανεξέλεγκτα. Εγώ δήλωσα ότι αν μου δώσουν εξουσιοδοτήσεις θα πληροφορήσω σε επίπεδο ΔΣ τα σωματεία για τις προκαταβολές. Τελικά όμως το ΜΕΤΡΟΝ και η ΣΩΜΣΕ το αρνήθηκαν ενώ οι ίδιοι κατήγγειλαν το θέμα των προκαταβολών. Οι προκαταβολές ήταν άλλη μια μορφή χειραγώγησης όπως και όλα τα άλλα, οι διανομές και τα αμοιβολόγια, που δεν είχαν διαφανείς κανόνες.

Οι παράμετροι που διαμόρφωναν τον Κανονισμό Διανομής ήταν αυθαίρετοι και αδιαφανείς».

Υφίσταται ή όχι ως εταιρεία η ΑΕΠΙ στην Ελλάδα;
Υπάρχει στα αρχεία του ΓΕΜΗ εν λειτουργία;
Έχει ενεργό ΑΦΜ;
Αν οι απαντήσεις ή έστω και σε ένα εκ των ερωτημάτων είναι ΟΧΙ, τότε πώς το Εφετείο Θράκης εκφωνεί το “ΕΝΟΧΟΣ”;
Απαντήσεις θα δοθούν κε Κοντονή, Υπουργέ Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από εσάς, ή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

Πηγή: με την βοήθεια του www.bhphotovideo.com