Το φετινό φεστιβάλ της Lonsdale Street ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα Φεστιβάλ της ιστορίας του

Επειδή το τελευταίο τριήμερο λάβαμε πολλά τηλεφωνήματα από αναγνώστες που παραπονούνταν ότι δεν είδαν φωτογραφίες από τα συγκροτήματα των Συλλόγων τους στην εφημερίδα της Δευτέρας, είπαμε να δημοσιεύσουμε και λίγες ακόμα φωτογραφίες από όσους παραβρέθηκαν στο Φεστιβάλ την Κυριακή.

Σύμφωνα με την πιο κάτω ανακοίνωση που λάβαμε από το γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης πάνω από 150.000 άτομα πλημμύρισαν την ιστορική ελληνική περιοχή στο κέντρο της Μελβούρνης το Σαββατοκύριακο για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο του Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale Street. Η πολυαγαπημένη τραγουδίστρια Γλυκερία παρουσίασε σε ένα τεράστιο πλήθος τις μεγαλύτερες επιτυχίες της από την κεντρική εξέδρα στη διασταύρωση των οδών Ράσελ και Λόνσντεϊλ, στην καρδιά της πόλης.

Το κοινό καλωσόρισε ο εκπρόσωπος των Αμπορίτζιναλ Wurundjeri Ron Jones και, στη συνέχεια, ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Robin Scott, κήρυξε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ παρευρέθηκαν, επίσης, η υπουργός Εσόδων και Οικονομικών Υπηρεσιών Kelly O’Dwyer, η σκιώδης υφυπουργός Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμού της Αυστραλίας γερουσιαστής Jacinta Collins, ο δήμαρχος Μελβούρνης Robert Doyle, οι επίσκοποι Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μηλιτουπόλεως κ. Ιάκωβος, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προσφέρθηκαν ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα από ορισμένους από τους καλύτερους σεφ και εμπόρους τροφίμων δρόμου της Μελβούρνης δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους να τα απολαύσουν.

Στην «Ελληνική Κουζίνα Procal» παρουσιάστηκαν επιδείξεις μαγειρικής με γνωστούς Έλληνες σεφ, καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Kathy Tsaples (Sweet Greek), Philip Vakos (Bahari), Angela Nicolettou (Angela’s Kitchen), Angie Giannakodakis and Jarrod Smith (Elyros), Mary Valle (Mary’s Kitchen), και η Niki Louca (My Greek Kitchen). Αργά το βράδυ, οι επιδείξεις μαγειρικής αντικαταστάθηκαν από μουσική, και ο χώρος μεταβλήθηκε σε ταβέρνα με ντόπιους καλλιτέχνες που παρουσίασαν μουσική και τραγούδια από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Το υπαίθριο Festival Bar ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προσελκύοντας όλους εκείνους που ήθελαν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, αλλά και την καλύτερη θέα της εξέδρας AA Holdings.

Τόσο η κεντρική εξέδρα Delphi Bank όσο και η εξέδρα της AA Holdings ήταν συνέχεια γεμάτες με ντόπιους καλλιτέχνες και καλλιτέχνες από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας και το εξωτερικό, ενώ έλαβαν χώρα διαγωνισμοί όπως ο Χορός Ζορμπά μέχρι τελικής πτώσης, ο διαγωνισμός τραγουδιού «Magic Mic», και δραστηριότητες από χορευτικά συγκροτήματα, ορχήστρες και DJ.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο DJ Sotiristav δημιούργησε μια μαγική ατμόσφαιρα μικρού ελληνικού νησιού με δύο ώρες πάρτι στο δρόμο για όσους είχαν αντοχή. Επίσης την Κυριακή το βράδυ οι Αδελφοί Στρατάκη από την Ελλάδα μάγεψαν το κοινό με τα τραγούδια και τη μουσική τους.

Η Ελληνική Κοινότητα ευχαριστεί κάθε χορηγό, ερμηνευτή, μουσικό, χορευτή, έμπορο τροφίμων, τους συμμετέχοντες στου διαγωνισμούς, τους MC, τους εθελοντές και όσους είχαν περίπτερα, καθώς όλοι μαζί έκαναν το Φεστιβάλ σε ένα από τα καλύτερα των τελευταίων 30 ετών.

Πηγή: Νέος Κόσμος, sofiatimes.com