Τι κρύβεται πίσω από την Καπναποθήκη της οδός Αναξάρχου; Τί κάνουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλοι Δήμοι;
Η καπναποθήκη που παραδόθηκε εχθές το πρωί στις φλόγες ανήκε με βάση μια πινακίδα που υπήρχε αναρτημένη έξωθεν αυτής στην Οντέτ Πετρίδη. Στην περιοχή όπου ανεγέρθηκε οι Βούλγαροι κατά τη διάρκεια της Α’ Βουλγάρικης κατοχής (1913-1919) είχαν δημιουργήσει ένα μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Όταν η αμερικανική εταιρεία Glen Tobacco Company εγκαταστάθηκε στη Ξάνθη την περίοδο 1921-3 έψαχνε να αγοράσει μια καπναποθήκη. Καθώς δεν έβρισκε αποφάσισε να κτίσει μια καπναποθήκη. Αγόρασε το οικόπεδο αυτό εκτάσεως 13.750 τ.μ. το 1924 έναντι 11.748$ απο τις Χαλιντε, Ασμα και Φιτνέτ Χανούμ. Ανήγειρε την καπναποθήκη το 1925.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής (1941-4) η Γκλεν ανέστειλε τις δραστηριότητες της στην περιοχή και η καπναποθήκη επιτάχθηκε από τους Βουλγάρους. Στις 28 Ιουλίου 1955 η Γκλεν Τομπάκο πούλησε την καπναποθήκη στους καπνέμπορους αδελφούς Πετρίδη από τη Καβάλα έναντι 3.438.500 δραχμών.
(Πηγή πληροφοριών: Θωμάς Εξάρχου, Οι Καπναποθήκες της Ξάνθης, Ξάνθη 2007).

Σήμερα 100 σχεδόν χρόνια μετά την ανέγερση της, ο αρχιτεκτονικός πλούτος και η ιστορική κληρονομιά της Ξάνθης γίνεται στάχτη. Πλέον οι φωτογραφίες, τα βιβλία και τα διάφορα κατά καιρούς ΦΕΚ με τα οποία είχαν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία .
“Κάποτε υπήρξε και εδώ ….. θα λέμε , όπως λέμε και για δεκάδες άλλα κτίρια, τόσο στην Παλαιά Πόλη όσο και στη νέα” αναφέρει στο Akritasnews ο καθηγητής, ερευνητής και συγγραφέας κ. Δημήτριος Ν. Κασαπίδης , ο οποίος σημειωτέον φιλοξενήθηκε στις 31 Ιουλίου 2021 στην εκπομπή ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ στον AKRITAS TV.
“ΝΤΡΟΠΗ ένα-ένα χάνονται κτήρια που καθορίζουν την ιστορία μιας μεγάλης περιοχής”
προαναγγέλλοντας στην ουσία το αναμενόμενο γράφοντας χαρακτηριστικά:

“Ας φωτογραφηθεί η κεφαλή της σημερινής Δημοτικής Αρχής με διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών του κλάδου ….. μην τυχόν και …… άλλωστε οι “χαμογελαστές” φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προεκλογικά διαφημιστικά prospect μαζί με τα “άλλα” που κυκλοφορούν…..”.
Αλλά ας ρίξουμε και μια ματιά τι κάνουν άλλοι Δήμοι ανά την ελληνική επικράτεια για τέτοια ιστορικά κτίρια.

Στον Βόλο Innovation Hot Spot η παλιά καπναποθήκη της America Tobbaco βάσει Προγραμματικής Σύμβασης για την αξιοποίηση της Κίτρινης Αποθήκης που σκοπό έχει την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου για την άμεση και αποτελεσματικότε-ρη εκτέλεση του έργου ανάπτυξης «Technopolis Ιάσων» για την επιχειρηματική καινοτομία. Το κτίριο βρίσκεται στη συνοικία Μεταμόρφωση του Βόλου κατασκευάστηκε λίγο μετά το 1930 από την εταιρεία καπνών «America Tobbaco». Στις 5/3/2013 με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το κτίριο παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στον γειτονικό νομό Δράμας, το παραδοσιακό κτίριο 7.500 τ.μ. στο κέντρο της Δράμας το οποίο με άδεια ΕΟΤ έγινε Ξενοδοχείο 5* αστέρων, με άδεια αρχαιολογίας, με μελέτη βιωσιμότητας και κατατεθειμένη οικονομική μελέτη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για επιδότηση.
Το κτίριο Βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα και είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η καπναποθήκη και τα γραφεία. Είναι αξιόλογο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής ειδικής χρήσης και λειτουργίας.
Η σύνθεση του κτιρίου είναι αποτέλεσμα των γενικότερων τάσεων που επικρατούν στην αρχιτεκτονική την εποχή εκείνη. Το 1924 ο Ελβετό-εβραίος καπνέμπορος Hermann Spierer αγόρασε δύο οικόπεδα δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας για λογαριασμό της ομόρρυθμης εταιρείας «Έρμαν Σπήρερ και Σια». Στα οικόπεδα αυτά κτίστηκε από τον Konrad vοn Vilas μια τεράστια καπναποθήκη («ουρανοξύστης Σπήρερ» κατά τον τύπο της εποχής).
Τα συναισθήματα όλων των Ξανθιωτών που παραβρέθηκαν στην περιοχή ήταν αποκαρδιωτικά, καθώς έβλεπαν στην πράξη την ζωντανή ιστορία της πόλης να παραδίδεται στις φλόγες. Αυτά τα κτίρια που σεβάστηκαν κατά καιρούς κατακτητές, παραδόθηκαν στην αδιαφορία για την ανάπτυξη του εμβληματικού κέντρου της πόλης.
Discussion about this post