Οι εταιρείες και τα προϊόντα έχουν προσωπικότητα;

Η απάντηση είναι “ναι”, αρκεί κάποιος να έχει φροντίσει να χτίσει και να  επικοινωνήσει αυτή την προσωπικότητα. Αυτή η διαδικασία είναι του branding!

Το αποτέλεσμα ενός branding

Για να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα του branding, μπορούμε να επισκεφτούμε τις ιστοσελίδες κάποιων εταιρειών με το ίδιο επιχειρηματικό αντικείμενο. Για παράδειγμα τα παιδικά ρούχα. Θα παρατηρήσουμε πως η εικόνα που προβάλει το καθένα είναι διαφορετική. Άλλα απευθύνονται στη μητέρα που θέλει value for money. Άλλα στην μητέρα που θέλει να δει τα παιδιά της ντυμένα ως πριγκιπόπουλα και άλλα ως σούπερ σταρ!

Τα ίδια ισχύουν σε όλες τις αγορές και σε όλα τα προϊόντα, ακόμη και σε αυτά της λαϊκής αγοράς, που κάποτε αποτελούσε το κλασικό παράδειγμα των αδιαφοροποίητων προϊόντων, όπου το αυγό στον πάγκο Α ήταν ίδιο με το αυγό στον πάγκο Β. Τώρα το αυγό Α είναι βιολογικό, οι κότες που το γεννούν ταΐζονται με συγκεκριμένες βιολογικές τροφές, είναι ελευθέρας βοσκής, προσφέρονται σε ειδική συσκευασία και άλλα χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούν το αυγό Α από το αυγό Β.

Γιατί πρέπει να κάνουμε τη μάρκα μας να δείχνει διαφορετική; Δεν αρκεί απλά ένα καλό προϊόν;

Σε έναν ανταγωνισμό με βάση τα χαρακτηριστικά, αυτά αργά ή γρήγορα, είτε θα πάψουν να είναι τόσο σημαντικά γιατί θα τα προσφέρουν όλοι (πχ. ηλεκτρικά παράθυρα στα αυτοκίνητα), είτε θα βρεθεί κάποιος ανταγωνιστής που μπορεί να τα προσφέρει φθηνότερα (όπως πχ τα κινεζικά προϊόντα). Τότε ο επιχειρηματίας θα αναγκαστεί ή να δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά, ή να πέσεις στην παγίδα του να ανταγωνισμού βάσει τιμής. Αυτό όμως που δε μπορεί να αντιγράψει ο ανταγωνισμός, είναι το πώς κάνεις τον καταναλωτή να αισθάνεται για το προϊόν σου και όταν χρησιμοποιεί το προϊόν σου.

Τι είναι το Branding;

Είναι η διαδικασία με την οποία δημιουργούμε την ιστορία και την ταυτότητα μιας μάρκας, ώστε ο καταναλωτής να την αντιληφθεί με τέτοιο τρόπο που θα την κάνει ξεχωριστή στο μυαλό του από τις λοιπές μάρκες του ανταγωνισμού – όχι μόνο χρηστικά αλλά και συναισθηματικά. Πως θα αισθανθεί δηλαδή όταν χρησιμοποιήσει το συσκεκριμένο προϊόν.

 • “Είμαι πετυχημένος επαγγελματικά και οδηγώ το αυτοκίνητο Χ το οποίο είναι για τους καλύτερους business men”
 • “Είμαι μια μητέρα που θέλει για το παιδί της το καλύτερο, αλλά ταυτόχρονα νοιάζομαι και για την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό αγοράζω το προϊόν Ζ το οποίο δεν έχει συντηρητικά και παρασκευάζεται με τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον”.

Όλα τα παραπάνω ο καταναλωτής δεν τα δηλώνει, τα αισθάνεται. Πως όμως δημιουργούμε αυτή την εικόνα, αυτή την ιστορία; Όπως και κάθε ιστορία, έτσι και η ιστορία της μάρκας έχει κάποια μυστικά συστατικά.

 • Προσωπικότητα – στην οποία ο καταναλωτής βλέπει την δική του προσωπικότητα ή αυτή που θέλει να προβάλει
 • Αξίες – με αυτές θα πρέπει να ταυτιστεί ο καταναλωτής, γιατί θέλει να τις μοιραστεί ή τις μοιράζεται ήδη με τη μάρκα μας
 • Οφέλη – πρακτικά και συναισθηματικά
 • Στοχοποιημένο κοινό (αλλοίμονο εάν μια μάρκα είναι για όλους, ούτε η Coca Cola πλέον δεν στοχεύει σε όλη την αγορά με το ίδιο προϊόν)

Υπάρχουν επίσης και τα συστατικά του προϊόντος: όνομα,  λογότυπο, χαρακτηριστικά. Εάν πρόκειται για υπηρεσίες έχουμε ακόμη διαδικασίες, προσωπικό, το περιβάλλον στο οποίο θα “καταναλώσει” ο πελάτης την υπηρεσία. Φυσικά, εμπεριέχονται και οι επιλογές του marketing manager για την τιμή, τα κανάλια διανομής, το ύφος, το δημιουργικό και τα μέσα προβολής και διαφήμισης.

Πως όλα αυτά “κολλάνε” με το site και το e-shop μου;

Το site και το e-shop που “φιλοξενεί” το brand name θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα γι’ αυτήν: να επιβεβαιώνει και να ενδυναμώνει την ιστορία και την εικόνα της στο μυαλό του επισκέπτη – καταναλωτή. Καλύτερα ακόμη, θα πρέπει να “λέει” και αυτό την ίδια ιστορία.

Για να το οπτικοποιήσουμε, ας φανταστούμε λίγο το IKEA και τους ανταγωνιστές του όπως ήταν πριν μερικά χρόνια (γιατί τώρα έχουν καταλάβει πως παίζεται το παιχνίδι στο μυαλό του καταναλωτή). Το ΙΚΕΑ είχε πάντα χώρους όπου τα προϊόντα “έκτιζαν” μια εικόνα: την εικόνα ενός δωματίου ενός σπιτιού. Οι ανταγωνιστές του ΙΚΕΑ είχαν τα προϊόντα στα ράφια ή σε παράταξη και δεν δημιουργούσαν κανένα συναίσθημα στον επισκέπτη – αγοραστή.

Το ίδιο γίνεται και με ένα e-shop. Ποιο από τα δυο προτιμάς; Αυτό που δημιουργεί συναισθήματα και σε ξεχωρίζει στο μυαλό του επισκέπτη ή αυτό που απλά παραθέτει προϊόντα και μοιραία οδηγεί τον επισκέπτη στο να αγοράσει ή όχι το προϊόν με βάση την τιμή;

Τα οφέλη του branding

Αν επιλέξεις τη “λύση ΙΚΕΑ”, τα οφέλη για τη μάρκα σου είναι πάρα πολλά:

 • Ο καταναλωτής σε ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό
 • Όταν ψάχνει για τα προϊόντα που πουλάς ψάχνει μαζί με το όνομά σου (για παράδειγμα, δεν ψάχνει “συνταγή μαρμελάδα πορτοκάλι” αλλά “μαρμελάδα πορτοκάλι Πετρετζίκης”
 • Δεν σε συγκρίνει πάντοτε με βάση την τιμή και έτσι έρχεται πρώτα στο δικό σου e-shop και δεν “περνάει” από τις ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών (βλέπε Skroutz ή Best Price).
 • Αυξάνονται οι πωλήσεις και τα κέρδη σου, γιατί μπορείς να πουλήσεις σε καλύτερες τιμές (αφού είσαι ξεχωριστός γι’ αυτόν)
 • Αυξάνονται οι πιστοί πελάτες, οι οποίοι αυξάνονται οι πωλήσεις.
 • Μπορείς να κάνεις brand extensions: είσαι ένα e-shop με φωτιστικά και δυνατό brand; Μπορείς να “φέρεις” και άλλα είδη διακόσμησης σπιτιού (π.χ. χαλιά, μικροέπιπλα κ.λπ.).

Εάν θέλετε και εσείς να χτίσετε το brand name της επιχείρησης ή της υπηρεσίας σας, η ALFAHOST WEB LABS είναι δίπλα σας για να σας προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για την φιλοξενία, κατασκευή και προώθηση της επιχειρηματικής σας ιδέας.