Η Άννα Κουτράκη στην περιοχή Βίμι-Λαβάλ του Κεμπέκ, η Εμμανουέλλα Λαμπροπούλου που εξελέγη στην περιοχή του Σεντ Λόρεν, η Νίκη Άστον από την περιοχή Τσέρτσιλ της Μανιτόμπα και ο Πέτρος Φραγκισκάτος στο Λόντον Νορθ Σέντερ θα εκπροσωπούν τους ΕλληνοΚαναδούς στην Νέα Βουλή στην Οττάβα.
Οι Ελληνικής καταγωγής Βουλευτές στην νέα περίοδο της Ομοσπονδιακής Βουλής του Καναδά μετά από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2021 θα κληθουν να υπερασπιστούν τον Ελληνισμό σε μιά από τις μεγαλύτερες χώρες του Δυτικού Κόσμου, μέλους της G7 με ιδιαίτερη επιρροή σε διεθνή fora.
Η Εμμανουέλα Λαμπροπούλου είναι μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) και η Άννα Κουτράκη την τελευταία περίοδο πρίν τις εκλογές ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με πιθανόν αντίστοιχη θέση και στην νέα Βουλή.
Συγχαρητήρια προς όλους τους εκλεγμένους βουλευτές, αλλά και στους υποψηφίους που συμμετείχαν στην εκλογές δίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά σημειώνοντας πως «είναι ενθαρρυντικό και αποτελεί πρόκληση και έμπνευση να βλέπουμε Ελληνοκαναδούς και μάλιστα Έλληνες σε όλο τον Κόσμο, να συμμετέχουν σ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία και να εργάζονται για να προωθήσουν τις πολύτιμες παραδόσεις και αξίες των προγόνων μας για αγάπη και ενότητα, αυτοθυσία και προσφορά για το ευρύτερο καλό».
Οι περίπου 27 εκατομμύρια Καναδοί 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου είχαν κληθεί να αναδείξουν τους 338 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.
Τα δύο μεγάλα κόμματα , Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί, που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867 διεκδίκησαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία 170 εδρών του κοινοβουλίου
Να θυμίσουμε ότι πολλοί ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας με 800.000 ψηφοδέλτια τα οποία κατατέθηκαν επιστολικά.
Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο με ανακοίνωση του συνεχάρη τους εκλεγέντες ομογενείς βουλευτές και τους εύχεται συνεχείς επιτυχίες στην εξυπηρέτηση των Καναδών πολιτών στο Κοινοβούλιο.
Δεν κατάφεραν. δυστυχώς, να εκλεγούν οι υποψήφιοι βουλευτές στο Κεμπέκ, Τομ Πεντεφούντας, Τζάζμιν Λούρα και Γεωργία Κοκότση, καθώς και οι Κώστας Μεναγάκης, Tζον Κλαδίτης, Κωνσταντίνος Μαλακός και Μαρκ Παράβολος από το Οντάριο.
Οι Ελληνοκαναδοί είναι Καναδοί πολίτες που έχουν πλήρη ή μερική ελληνική κληρονομιά πολλοί δε διατηρούν την Γλώσσα τα Ήθη και Εθιμα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους από την Μητροπολιτική Ελλάδα.
Είναι άτομα που μετανάστευσαν από την Ελλάδα και διαμένουν στον Καναδά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, υπήρχαν 271.405 Καναδοί που διεκδικούν ελληνική καταγωγή.
Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος θρυλείται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca), ναυτικός από την Κεφαλονιά που το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά που φέρουν το όνομα Χουάν ντε Φούκα ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον. (Ο Φωκάς αναφέρεται επίσης και με το όνομα Απόστολος Βαλεριάνος.)
Η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε ουσιαστικά με το τέλος του 19ου αι., έλαβε σημαντικές διαστάσεις μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Από τις αρχές της δεκατίας του 1970 η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε να φθίνει και από το τέλος της δεκαετίας του 1980 έχει ουσιαστικά εκλείψει.
Discussion about this post