Η άφιξη των 6 πρώτων πολεμικών αεροσκαφών Rafale αναβαθμίζει σημαντικά και αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και ευρύτερα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου καθώς αναβαθμίζεται η ελληνική αεράμυνα με ένα ακόμη ισχυρό αποτρεπτικό όπλο.
Τα νέα αεροσκάφη, μαχητικά 4ης γενιάς, με εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης και ενισχυμένο οπλικό φόρτο, έχει τεράστιες δυνατότητες αναχαίτισης, αερομαχίας αλλά και αποστολών κρούσης. Έχουν μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία έως 2.800 χλμ και μπορούν να καλύπτουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Κύπρο και την ΝΑ Μεσόγειο καθώς και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων χωρίς ανεφοδιασμό.
Σε συνδυασμό της ενεργητικής και παθητικής αεράμυνας που αναβαθμίζεται συνεχώς από τα Γενικά Επιτελεία, περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα υλοποίησης των Τουρκικών σχεδιασμών στη Μεσόγειο και αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.
Τα υπερσύγχρονα Rafale, εκ των οποίων 6 έχουν ήδη ενταχθεί στον τακτικό επιχειρησιακό έλεγχο καλούνται πλέον να αναχαιτίσουν τα “γερασμένα” Τουρκικά F-16. Την ίδια στιγμή, ο αποκλεισμός της γειτονικής χώρας από το πρόγραμμα των F-35 των ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία, που παραμένει χωρίς πολεμικά αεροσκάφη νέας γενιάς.
Η Τουρκική Κυβέρνηση έχει εντείνει τη ρητορική της το τελευταίο χρονικό διάστημα, με δηλώσεις στελεχών της. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε «κοπάδια» από μη επανδρωμένα σκάφη για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό καθώς και ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απείλησε εμμέσως να «πνίξει στο αίμα» την Ελλάδα, λόγω των εξοπλιστικών και διπλωματικών κινήσεών της. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην προμήθεια των Rafale από την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε «μάταιες προσπάθειες» και τόνισε ότι ο Τουρκικός στρατός μπορεί να μεταβεί από τις τουρκικές ακτές στο Καστελόριζο κολυμπώντας.
Εν κατακλείδει, τα ελληνικά Rafale αποτελούν αδιαμφησβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία και μπορούν να ανατρέψουν υπέρ της Ελλάδας την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία στον αέρα και σε συνδυασμό με την ένταξη των φρεγατών BELHARRA, αρχής γενομένης από το 2025, θωρακίζεται σημαντικά το Αιγαίο και αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Discussion about this post