Ο Δικηγόρος, ποιητής και Γενικός Γραμματέας την Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας στην Αυστραλία, Κωνσταντίνος Καλυμνιός από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, Έλληνας τρίτης γενιάς μίλησε στην εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα του akritasradio.com για την Ομογένεια στην Αυστραλία λέγοντας ότι η Αυστραλία είναι μια Ήπειρος με μεγάλες τις αποστάσεις των μεγάλων πόλεων που ζουν οι Ελληνικές παροικίες.

Η Μελβούρνη θεωρείται η καρδιά του Ελληνισμού της Αυστραλίας με 300.000 έλληνες που αποτελούμε την Ελληνική Παροικία. Έχουμε πολλές Εκκλησίες, Σχολεία, παίζουμε μεγάλο ρόλο στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα της Αυστραλιανής Κοινωνίας στην Μελβούρνη, ….. είμαστε πανταχού παρόντες.

Στην ερώτηση, πως μπορεί να βοηθήσει η οργανωμένη ομογένεια στα Εθνικά ζητήματα της Ελλάδας που την απασχολούν έντονα το τελευταίο διάστημα; Η απάντηση είναι : «Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, παλαιότερα όλες οι ομογενειακές οργανώσεις ήταν στις επάλξεις. Ασκούσαν ένα σημαντικό ρόλο, με το Λόμπυ που είχαμε, πίεζαν για αποφάσεις τους πολιτικούς της Αυστραλίας, ώστε να αποσπάσουν από αυτούς κάποιες πολιτικές αποφάσεις υπέρ της Ελλάδος.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές αυτό που θέλουν οι Απόδημοι και σωστό για το Γένος γενικότερα, δεν το εγκρίνει η Ελληνική Κυβέρνηση και ερχόμαστε σε σύγκρουση. Ειδικά με το «Μακεδονικό» η τότε Ελληνική Κυβέρνηση έδινε κάποιες κατευθύνσεις στην Παροικία και μετά υποχωρούσε από αυτές. Ότι δεν υπάρχει η διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε Ελληνικά ζητήματα και πολλοί εδώ πάροικοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν χειρίζεται σωστά αυτά τα ζητήματα αλλά ούτε και την  Ομογένεια….

Είναι μια μεγάλη δύναμη η Ομογένεια την οποία το Ελληνικό Κράτος δεν ξέρει πώς να την χειριστεί και δεν έχει αρθρώσει ένα σωστό λόγο ως προς το τι περιμένει από την Ομογένεια.

Πέραν αυτών γνωρίζουμε γνωρίζουμε ότι η πρώτη γενιά των μεταναστών περνάει σιγά-σιγά στην αφάνεια, η δεύτερη στέκεται αποστασιοποιημένη από την οργανωμένη παροικία και η Τρίτη γενιά είναι αφομοιωμένη. Οπότε υπάρχει και αυτό το πρόβλημα.

Δεν ξέρω τι φοβούνται στην Αθήνα «κάποιοι». Αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου (ομογενείς) είναι ελάχιστοι (σ.σ. στην Αυστραλία).  Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς (τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της ομογένειας), είμαι της δεύτερης γενιάς, δεν έχω ούτε Ελληνική Ταυτότητα, ούτε Ελληνικό διαβατήριο, δεν με είχαν δηλώσει ποτέ οι γονείς μου στο Ελληνικό Προξενείο και οι περισσότεροι της δικής μου γενιάς είναι έτσι έχουν αυτό το θέμα ως προς την Ελλάδα. Αυτοί που θα κάνουν τον κόπο να ψηφίσουν είναι ελάχιστοι.

Δεύτερον όσο περνάν τα χρόνια και το γνωρίζει αυτό το Κράτος, αυτοί που θα θελήσουν να παίξουν ρόλο στα Ελληνικά πράγματα θα λιγοστέψουν……..(video)

«Η Σουμελά κι ο Μαγικός Κεμεντσές»

«Ένα βιβλίο που κάθε ελληνικό σχολείο που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να το έχει! Είναι η αγάπη και ο πόνος για τον Πόντο τόσο καλά δοσμένα μέσα σε αυτήν την ιστορία και χωρίς να τρομάζει τους μικρούς αναγνώστες. Ίσα-ίσα σε παιδιά νηπιαγωγείου που το διάβασα ήταν τόσο προσηλωμένα και αφημένα στην αφήγηση που με λίγα βιβλία γίνεται αυτό. Δεν το λέω επειδή γνωρίζω τον συγγραφέα, δεν τον βάζω πάνω από τα παιδιά, το λέω γιατί πρέπει να συνεχίσει η επόμενη γενιά να θυμάται τον πολιτισμό μας με ιστορίες και βιβλία που αξίζουν!» γράφει η Χριστίνα Σούμη καταθέτοντας την δικής της κριτική για το βιβλίο που έχει γράψει ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός, Δικηγόρος και ποιητής από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, για τα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί, στην μακρινή από την Ελλάδα, Μελβούρνη, τρίτης και τέταρτης γενιάς.

 Το δίγλωσσο αυτό βιβλίο στα ελληνικά και αγγλικά, που πιστεύω ότι είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που εκδίδεται στον Ελληνισμό (ελληνικό χώρο), σε σχέση με την Ποντιακή Γενοκτονία, ένα κορίτσι η Συμέλα που ζεί τα γεγονότα της Ποντιακής Γενοκτονίας, ……. ένα παραμύθι για παιδιά ……. Και βέβαια στα παραμύθια, ζούμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα ……. αλλά με την βοήθεια ενός Μαγικού Κεμετσέ, σώζεται από τον όλεθρο της καταστροφής» τα λόγια του συγγραφέα για την «ιστορία» και την πλοκή που καταγράφεται στο βιβλίο.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός;

Ό Κωνσταντίνος Καλυμνιός γεννήθηκε στη Μελβούρνη.

Σπούδασε νομικά και ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και εργάζεται ως δικηγόρος.

Ασχολείται με την ποίηση και τον πεζό λόγο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές στην ελληνική ενώ το δίγλωσσο του παιδικό  βιβλίο «Η Σουμέλα κι ο Μαγικός Κεμεντζές» μόλις κυκλοφόρησε.

Επίσης ασχολείται με μεταφράσεις έργων επιφανών ελληνο-αυστραλών λογοτεχνών.

Επί πολλά χρόνια διατηρεί δημοφιλέστατη στήλη κοινωνιοπολιτικού περιεχομένου στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος,» με τίτλο «Διατριβή».

Είναι ο γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και παρουσιάζει το Ηπειρώτικο Πρόγραμμα στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης «3ΧΥ Ράδιο Ελλάς» κάθε Τετάρτη.