Έντονη αντίδραση από τον τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προς Έλληνες βουλευτές σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για υπερπτήσεις και Κυπριακό. Ο κ. Ακάρ εκνευρίστηκε από τις παρεμβάσεις και αποχώρησε από την αίθουσα.
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Όταν, ωστόσο, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απηύθυναν Λιθουανοί και Ισπανοί βουλευτές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ αντέδρασε έντονα τη στιγμή που ένας από τους Έλληνες βουλευτές χρησιμοποίησε τη φράση «Συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».
Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος
Μάλιστα, για να διακόψει τη διαδικασία, προτού προλάβει να θέσει τις ερωτήσεις του και ο τρίτος Έλληνας βουλευτής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προφασίστηκε ότι έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Άμυνας, αλλά έμεινε στην αίθουσα για πολλή ώρα μετά τον καβγά. Πριν φύγει από το βήμα, ωστόσο, σχολίασε: «Πολλοί Έλληνες μιλάτε».
Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε να θέτει τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών -κάτι που το χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα»- και όλης της γνωστής ρητορικής της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, τον λόγο πήραν οι Έλληνες βουλευτές και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία.
Στη συνέχεια τού είπαν πως «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία χωρών από τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, από τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών».
Ο κ. Ακάρ, εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών. Τον ρώτησαν για το casus belli, λέγοντάς του πώς μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το casus belli, όταν υπάρχει αυτή η εχθρική συμπεριφορά. Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά.
Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να μιλά για τις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική ρητορική τροφοδοτεί τις εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με τους Έλληνες βουλευτές να του απαντούν με τις θέσεις της Ελλάδας -και η κόντρα συνεχίστηκε, μέχρι ο Ακάρ να αποχωρήσει από την αίθουσα.
Οι δηλώσεις Ακάρ
Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμύνης Ακάρ, μετά από δηλώσεις Ελλήνων βουλευτών, εκνευρισμένος είπε τα εξής :
“Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο αυτό σημαίνει ότι από την αρχή εσείς θέλετε καβγά
Η Τουρκία στο βορρά της Κύπρου δεν είναι εισβολέας. Εμείς αποτρέψαμε μια σφαγή εκεί. Μέχρι το 1974 εκεί γινόταν σφαγές ασφάλειες και έγινε και πραξικόπημα. Κινδύνεψαν ακόμα και οι ζωές Ελληνοκυπρίων. Εμείς το 1974 κάναμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση. Από το 1974 μέχρι τώρα τόσο ο βορράς όσο και ο νότος ζουν μέσα σε ειρήνη, αυτό πρέπει να το δούμε. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014 παρόλες τις ελλείψεις του οι Τούρκοι δέχτηκαν το σχέδιο επίλυσης Ανάν του ΟΗΕ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το δέχτηκε.
……….
Σε εμάς, εδώ έχασαν τις ζωές τους 40.000 άνθρωποι
Στον αγώνα ενάντια σε αυτές τις οργανώσεις PKK/YPG
Ενώ 251 άτομα δολοφόνησε η FETO
Αν εσείς στους εδώ τρομοκράτες,…
Ακούστε please, μα ακούστε, ακούστε ένα λεπτό γιά…
Αν εσείς λοιπόν παρέχετε στρατόπεδο σε αυτούς εναντίον των οποίων αγωνιζόμαστε, στις οργανώσεις PKK/YPG και FETO οι οποίες βλάπτουν τον λαό μας και έχουν σκοτώσει 40.000 άτομα και έχουν δολοφονήσει 251 άτομα αντίστοιχα, τότε όπως και να το ονομάσουμε, αυτό αποτελεί παραβίαση της φιλίας
Αυτό διαταράσσει και τη συμμαχία και είναι αντίθετο στο πνεύμα της
Μην λέτε πως δεν ισχύει
Δεν υπάρχει κανείς μα κανείς που να μη γνωρίζει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα
Με μία σειρά από εξοπλισμούς δεν θα φτάσετε πουθενά, δεν φτάνει πουθενά έτσι
Αυτό δεν είναι λύση. Αυτό δεν είναι λύση, αλλά όλες αυτές οι εξοπλιστικές προσπάθειες, καταρχήν διαταράσσουν την ευημερία του ελληνικού λαού που ήδη βρίσκεται υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό διαταράσσει την συμμαχία αυτό διαταράσσει και την συνεργασία.
Στις 27 Απριλίου τρία ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας όχι πάνω από νησί, αλλά στην ηπειρωτική μας χωρα στις περιοχές Ντάτσα, Ντίντιμ και Νταλαμάν. Μετά από αυτό εσείς τι περιμένετε να κάνουμε ; “