Ατελείωτες οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών , με τους επιτήδειους να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να εξαπατήσουν τους πολίτες.
Επιπλέον,έρχεται στη δημοσιότητα ένα νέο είδος απάτης, που μάλιστα χρησιμοποιούν την «Βίβλο» και τον «Κύριο».
Το παρακάτω μήνυμα ήρθε στην εφαρμογή Whats App σε αναγνώστη μας. Χρειάζεται προσοχή γιατί κάποιος μπορεί να την «πατήσει» και να στείλει τα στοιχεία του, ή αντί για την επιλογή «αποκλεισμός» να «κλικάρει» το «προσθήκη στις επαφές».
Συγκεκριμένα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο πώς πρόκειται για ένα κακό google translate, ενώ τον αριθμό που προτίθεται ο «καλός» άνθρωπος να μας χαρίσει είναι κάτι ακαταλαβίστικο καθώς πρόκειται για το «φανταστικό» ποσό των 1530.000 Ευρώ.
Στην εφαρμογή του Whats App το μήνυμα είναι το εξής:
«Γεια σας, λυπάμαι πραγματικά που σας στέλνω το μήνυμά μου με αυτόν τον τρόπο, αλλά είμαι πραγματικά ειλικρινής και ειλικρινής.
Θα ήθελα να δωρίσω 1530.000 € σε ένα αξιόπιστο και έντιμο άτομο που θα χρησιμοποιήσει τα χρήματά μου με σύνεση λόγω της πολύ κρίσιμης κατάστασής μου, δηλαδή του καρκίνου του λάρυγγα.
Δεν μπορώ να πεθάνω χωρίς να δώσω όλα αυτά τα χρήματα γιατί πιστεύω ότι θα ήταν κρίμα γιατί η Βίβλος λέει ότι υπάρχει χρόνος για όλα και ότι είναι καιρός να λάβετε αυτά τα χρήματα για τα έργα του Κυρίου.
Εάν θέλετε να λάβετε τη δωρεά μου, ενημερώστε με για να σας πω περισσότερα και επίσης να σας συνδέσω με τον διευθυντή μου.”
Απόπειρα διαδικτυακής απάτης με στοιχεία από Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη
Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων, προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.
Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων του ανωτέρω αξιωματούχου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.
Σε σημερινό περιστατικό, οι δράστες, χρησιμοποιώντας εκ νέου τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, σε επιστολή- κλήση στο δικαστήριο με λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας και στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπάθησαν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας (χρήστες του διαδικτύου) , με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.
Επιπρόσθετα, με σκοπό να προσδώσουν αληθοφάνεια στο μήνυμα, προέτρεπαν τους παραλήπτες αυτού να αποστείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός προθεσμίας 72 ωρών, σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία είχαν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας το ονοματεπώνυμο του Γενικού Γραμματέα.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, αλλά με διαφορετική ιδιότητα και λανθασμένη ορθογραφία (Κωνσταντίνος Τσουβίλας, Έλληνας αστυνομικός υπεύθυνος πολιτικής προστασίας με το Ευρωπαϊκό γραφείο), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.
Το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.
Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.cyberalert.gr).
Μάχη εναντίον της ηλεκτρονικής απάτης από τράπεζες και Πολιτεία
Μάχη εναντίον της ηλεκτρονικής απάτης και των επιτηδείων που αποσπούν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων καταναλωτών δίνουν από κοινού πολιτεία και τράπεζες.
Πλέον, δρομολογούνται νέα μέτρα με διττό σκοπό: τη νομική θωράκιση του συστήματος και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.
Η νέα ενημερωτική καμπάνια μεγαλύτερης έκτασης και έντασης στα ΜΜΕ αναφορικά με τις διαδικτυακές απάτες και συγκεκριμένα τις απάτες τύπου phishing αναμένεται να τρέξει στο τέλος του μήνα και το μήνυμα θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου να αποφεύγει να δίνει στοιχεία που σχετίζονται με την εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών, όπως ο προσωπικός κωδικός (PIN) σε τρίτους.
Επιπλέον, για να ανακτήσουν χρήματα από συναλλαγή ακόμη και αν την αμφισβητούν, χρειάζονται τη συναίνεση του δικαιούχου του λογαριασμού. Χωρίς αυτήν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με το ισχύον καθεστώς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομική «ασπίδα» που επιχειρείται να απλωθεί στοχεύει κυρίως στους mule accounts («σιωπηλούς λογαριασμούς»), οι οποίοι αποτελούν το βασικό όχημα υλοποίησης μιας απάτης. Οι mule accounts είναι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και αναλαμβάνουν ρόλο μεσάζοντα μεταξύ των θυμάτων και των οργανωμένων κυκλωμάτων. Αυτό το καταφέρνουν μέσα από διαδοχικές ηλεκτρονικές μεταφορές σε πολλές τράπεζες ή μέσα από ανάληψη μετρητών.