Σε αυξημένη ετοιμότητα τις τελευταίες ώρες, το σύνολο των μονάδων του Δ’ΣΣ με έδρα την Ξάνθη και ζώνη ευθύνης τη χερσαία άμυνα των Ανατολικών συνόρων από τον Έβρο και την Σαμοθράκη έως τον Στρυμόνα, που σε κάποιες των περιπτώσεων είναι τα 5 λεπτά.
Οι Ελληνικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την άμυνα των παραλίων της Θράκης και των νήσων Σαμοθράκης και Θάσου βρίσκονται έτοιμες να απαντήσουν σε όποια πρόκληση άμεσα.

Η αναφορά και πρόθεση των Τούρκων να “βγάλουν” έξω το ερευνητικό σκάφος “Τσεσμέ” από τo Καμπάτεπε της Ανατολικής Θράκης για έρευνα υδρογονανθράκων Στα παράλια της Θράκης και στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων της Θάσου και της Σαμοθράκης με νέα NAVTEX που εξέδωσε την 12η Μαρτίου την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα παραμένει ψηλά και η Τουρκία βρίσκεται σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την Ευρώπη.

Με την NAVTEX 298/17 που εξέδωσε η Τουρκία ανακοινώνει ότι το Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ της 13-17 Μαρτίου στην θαλάσσια περιοχή των διεθνών υδάτων που εκτείνεται μεταξύ της Θάσου- Θράκης- Σαμοθράκης, μόλις έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Για επιστημονικές έρευνες δεν απαιτείται άδεια από το παράκτιο κράτος ,όμως η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εκδίδοντας NAVTEX για την περιοχή αυτή που είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης εντός της ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας για έκδοση NAVTEX.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία έχει εκδώσει επανειλημμένα NAVTEX για την πραγματοποίηση ερευνών του Cesme στο κέντρο του Αιγαίου και στο Βόρειο Αιγαίο πολύ κοντά στο όριο των 6 ν.μ. από τις ακτές.