Ο τουρκικός τύπος μας λοιδορεί ως γνωστόν εδώ και δύο ημέρες ως χώρα αναφέροντας ότι στα Ίμια δεν περνούν πλέον ελληνικά πολεμικά πλοία ή πλοία της ακτοφυλακής, λόγω της ισχυρότατης τουρκικής «στρατιωτικής βάσης» στο νησί Τσαβούς που ελέγχει τα πάντα.

Για τον λόγο αυτόν, σε μια προσπάθεια «επίδειξης υπεροχής», μεγάλη τουρκική ιστοσελίδα παρουσίασε ένα βίντεο με την στρατιωτική εγκατάσταση στο νησάκι Τσαβούς απέναντι από την ελληνικές βραχονησίδες Ίμια, αποκαλύπτοντας όμως πράγματα και θαύματα που αφορούν άμεσα την ελληνική στρατιωτική ηγεσία αλλά και όλους μας για τα σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Από το 1.18 του βίντεο και μετά βλέπουμε στον πύργο του φυλακίου-βάσης, ένα ισχυρότατο ραντάρ επιφανείας με μεγάλη εμβέλεια της τάξεως πιθανόν των 60 μιλίων ίσως και παραπάνω, με το οποίο η Άγκυρα θέλει να ελέγξει τον διάπλου όλων των ελληνικών πολεμικών σκαφών μας και από τα τρία νησιά μας, Κώ, Κάλυμνο, Λέρο.

Στο ίδιο βίντεο αποκαλύπτονται επίσης μεγάλες και σημαντικές εγκαταστάσεις επιπέδου τάγματος (όπως είχαμε αποκαλύψει), οι οποίες ενδεχομένως, όπως δείχνουν τα σχέδια της Άγκυρας, να εμπεριέχουν συστήματα πυραύλων επιφανείας επιπέδου «Exoset block ΙΙΙ, οι οποίοι σε δεδομένη στιγμή πολεμικής έντασης με την χώρα μας, θα στοχεύσουν πλοία του ελληνικού ΠΝ.

Το φυλάκιο πολύ πιθανό να αποτελεί και βάση εξόρμησης των τουρκικών ειδικών δυνάμεων SAT–SAS με όλα τα οπλικά τους συστήματα και υποβρύχια σκάφη, για επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου στα τρία ελληνικά νησιά που είναι απέναντι, αλλά και σε άλλα νησιά μας.

Τέλος, διακρίναμε δίπλα στο φυλάκιο μεγάλες αποθήκες στις οποίες εμπεριέχονται πολλών ειδών όπλα, από μικρούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, μέχρι συστήματα δίδυμων πολυβόλων, κτλπ.

Η Τουρκία έχει αυξήσει σε ποσοστό 40% τον αριθμό των πολεμικών πλοίων και των ασκήσεων στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ σε ετοιμότητα έχει την ταξιαρχία πεζοναυτών με έδρα την Φώκαια.

Σκοπός όλων αυτών των κινήσεων η στοχοποίηση συγκεκριμένων νησιών μας που είναι δίπλα στις τουρκικές ακτές αλλά και άλλων των οποίων μια πιθανή και απευκταία κατάληψη θα «διχοτομούσε» το Αιγαίο, πράγμα που επιδιώκει η Άγκυρα εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με το άρθρο μας (Σε εφαρμογή τουρκικό σχέδιο για το Αιγαίο: Στήνουν σύμπλεγμα ραντάρ επιφανείας για έλεγχο της περιοχής – Προοίμιο διχοτόμησης του Αρχιπελάγους), είχαμε αναφέρει ότι ύποπτο και καταχθόνιο σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή η Τουρκία στο Αιγαίο με ένα σύμπλεγμα ραντάρ που θα το παρακολουθούν κάθε στιγμή.

Η Τουρκία εγκαθιστά 11 σταθμούς ραντάρ επιφανείας ως μέρος της πρώτης φάσης του Συστήματος Ραντάρ Ακτοφυλακής (SGRS), με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου στον τομέα έρευνας και διάσωσης CSAR, ενώ ουσιαστικά αποβλέπει σε κάτι ακόμα χειρότερο.

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί.

Τώρα, η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

Μιλάμε για την εγκατάσταση δεκάδων ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων τα οποία θα παρακολουθούν το Αιγαίο κάθε δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά αφορούν το γνωστό πρόγραμμα UZUN UFUK («Μακρινός Ορίζων»), το οποίο στην πράξη διχοτομεί το Αιγαίο.

Επίσημα, η τουρκική κυβέρνηση ομιλεί για σύστημα κατά της παράνομης δραστηριότητας στη θάλασσα, όπως το λαθρεμπόριο μεταναστών και την λαθροθηρία ιχθύων.

Ανεπίσημα, και οι δύο αυτοί τομείς ευρίσκονται υπό τουρκική κρατική μέριμνα και έλεγχο, μιας και αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο στην Άγκυρα. Άρα, άλλος είναι ο στόχος και αφορά τουρκικές επιδιώξεις ελέγχου του Αιγαίου.

Οι Τούρκοι από την περίοδο προ της αλώσεως της Κων/πολης εγκαθιστούσαν φυλάκια σε κομβικά σημεία, τα οποία ήθελαν να ελέγξουν απόλυτα και στα οποία ήθελαν να επιτεθούν στην συνέχεια για να τα καταλάβουν.

Τώρα ο στόχος τους, όπως όλα δείχνουν, είναι συγκεκριμένα νησιά, που είναι κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας και ο πλους στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως για το ελληνικό ΠΝ έχει λύση και ονομάζεται φρεγάτες νέας γενιάς με πυραυλικά συστήματα Cruise με εμβέλεια 200 χλμ, εκτός και αν μας παραχωρηθούν τα 4 αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke από τους «συμμάχους» μας τους Αμερικανούς μαζί με τους πυραύλους Cruise με εμβέλεια 1000 χλμ., τα οποία πηγές του ελληνικού τύπου ανέφεραν παλαιότερα ως πρόθεση της Ουάσιγκτον για την εξισορρόπηση της καταστάσεως με την Τουρκία και τα σχέδια της.