Μάλλον κάπου έχει χάσει τον λογαριασμό ο υπουργός Ανάπτυξης γιατί η πραγματικότητα άλλα μας δείχνει..
Γενικότερα όσο αφορά την πορείας της οικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στην πρώτη θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, διευρύνοντας συνεχώς την απόστασή της από το δεύτερο «και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε με αυτούς τους πολύ γρήγορους ρυθμούς απορρόφησης» όπως συμπλήρωσε.
Την αντίθετη άποψη όμως φαίνεται πως έχουν οι επιχειρηματίες που μπήκαν στο πρόγραμμα “e-λιανικο”, αφού το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τρέχει για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μικρές επιχειρήσεις που είδαν ζημιές κατά την εποχή της πανδημίας έχει κολλήσει στις παράλογες, ανούσιες και “αστείες” παρατηρήσεις των ενδιάμεσων φορέων που ελέγχουν τους φακέλους των επιχειρήσεων.
“Δώσαμε ζεστό χρήμα από τα ταμεία των καταστημάτων μας και αναμέναμε ότι θα τα πάρουμε μέσα σε 2-3 μήνες αλλά έχει περάσει ενάμιση έτος και ακόμη διορθώνουμε ανούσιες παρατηρήσεις με αποτέλεσμα να παίρνει συνεχώς αναβολή η υποβολή και η εκταμίευση. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. ” αναφέρει επαγγελματίας στον τομέα της λιανικής πώλησης έτοιμων ενδυμάτων και προσθέτει: “δεν πρόκειται να ξαναμπώ στη διαδικασία αυτή ξανά, νιώθω ότι με κοροϊδεύουν. Έχω δεσμεύσει 5 χιλιάδες ευρώ στο πρόγραμμα και σκέφτομαι ότι δεν θα μου επιστραφούν ποτέ, το ηλεκτρονικό κατάστημα λειτουργεί κανονικά αλλά στους ελέγχους ανακαλύπτουν αστείες παρατηρήσεις για να μην προχωρήσουν τη διαδικασία”.
Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν κατά τις συνομιλίες μας με επαγγελματίες στο χώρο του λιανικού εμπορίου στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Μολονότι ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ανταποκρίθηκε θετικά στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς η εν λόγω δράση είχε επί μακρόν αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης του εμπορικού κόσμου, προκειμένου να βοηθηθεί ώστε να διαχειριστεί τις τεράστιες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα στηρίξουν την απαραίτητή στροφή τους στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εξόφληση του προγράμματος ενώ τα χρήματα για την απόκτηση εξοπλισμού, λογισμικού και δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος, έχουν ήδη καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στη δράση.
Σαφώς και η απορροφητικότητα του προγράμματος εδώ έχει αγγίξει το 100%, καθώς τα παραστατικά πληρωμών έχουν ήδη εξοφληθεί από τους επιχειρηματίες, παρ’ όλ’ αυτά οι εκταμιεύσεις χρημάτων φαντάζουν ακόμη “μακρινό όνειρο” για τις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας.
“Ολοκληρώσαμε την κατασκευή των ηλεκτρονικών καταστημάτων, διορθώσαμε τις παρατηρήσεις που μας έγιναν αλλά οι υπεύθυνοι ελέγχουν των φακέλων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα με αποτέλεσμα να καθυστερούν συνεχώς τη διαδικασία” δηλώνει τεχνικός κατασκευής ιστοσελίδων συνεχίζοντας: “δεν θα μας εμπιστευτούν ξανά οι επαγγελματίες καθώς θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι χαμένος χρόνος και χρήμα. Πολλές φορές μάλιστα έχουν φτάσει σε σημείο να θεωρούν εμάς υπεύθυνους για την καθυστέρηση της διαδικασίας”.
Ο Akritasnews βρίσκεται κοντά στον Έλληνα επιχειρηματία και θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία και θα επανέλθουμε επί του θέματος μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία και η τελική εκταμίευση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τα προγράμματα που διαχειρίζεται ο ΕΦΕΠΑΕ.
Χ.Π.