Εντύπωση προκαλεί ό χρόνος αποστολής της ως άνω επιστολής προς τους αποδέκτες κυρίως προς τον Πρωθυπουργό που δίνει ένα ιδιαίτερο “βάρος” στην επιστολή, έστω και μόνο επικοινωνιακά σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης το γεγονός ότι αποδέκτης είναι μόνο ο κυβερνητικός Βουλευτής κ. Σπ. Τσιλιγγίρης παρακάμπτοντας την εθιμοτυπία και κατά συνέπεια μη θεωρώντας χρήσιμη την βοήθεια των άλλων κομμάτων στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Ξάνθης.

Το γεγονός ότι πλήττονται τόσες πολλές ομάδες επαγγελματιών που είναι εγγεγραμμένοι στην δύναμη του Επιμελητηρίου, περνάει σε δεύτερη μοίρα γιατί πέρα από τις γενικόλογες αναφορές με υπερβολική χρήση της συγκεκριμένης κτητικής αντωνυμίας, φωτίζοντας συγκεκριμένα επαγγέλματα στα οποία έχει τα οικονομικά του ενδιαφέροντα ο κ. Πρόεδρος (επιχειρηματίας αιθουσών τέλεσης γαμήλιων και άλλων εκδηλώσεων).

Όσον αφορά, τα όσα άλλα αναφέρονται ως διεκδικήσεις, απλά συμπληρώνουν το αγωνιστικό και διεκδικητικό “ύφος” της επιστολής.

Διαφωνούμε πλήρως με έγγραφα που τίθενται “στρόγγυλες σφραγίδες” που δεν έχουν τον κατάλληλο χρονισμό και που γίνονται για το “ξεκάρφωμα” των εγγενών αδυναμιών για ουσιαστική με προσμετρώμενα αποτελέσματα ενεργειών.

Έχτε τόσα μα τόσα θέματα επαγγελματιών για να πάρετε αποφάσεις και να δώσετε λύσεις ανακουφίζοντας τα μέλη σας, αλλά μάλλον δεν είναι επικοινωνιακά “πιασάρικα”.

Η Π.Ε. Ξάνθης πληρώνει επί πλέον βαρύ “φόρο” με την οικονομία της να αφαιμάζεται συνεχώς και να μετατρέπεται με αρμονική πρόοδο η “Μεγάλη Γη” σε μια “Έρημη Γη” αποψιλωμένη από τον ενεργό πληθυσμό της (επιστημονικό, εργατικό και οικονομικό δυναμικό) σε μια άνευρη και φοβισμένη κοινωνία βαρά στα “νύχια αρπακτικών” που την επιβουλεύονται.

Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουν μούτσοι που γενήκανε καπεταναίοι ….ελέω πολιτικών συγκυριών και μαύρου χρήματος.

Να τι λέει η νέα επιστολή του ΕΒΕ Ξάνθης:

“Επιστολή του Επιμελητηρίου Ξάνθης προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στους:

 • Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Α Γεωργιάδη
 • Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη
 • Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Νίκο Ευφραιμίδη
 • Βουλευτή Ξάνθης, κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη

Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:

Ξάνθη, 15 Σεπτεμβρίου 2020                               Αρ.Πρωτ.:Φ.971/2391

ΠΡΟΣ

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α Γεωργιάδη

Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Νίκο Ευφραιμίδη

Βουλευτή Ξάνθης, κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει Εσάς και τους αρμόδιους κατ’ επανάληψη, ο Νομός Ξάνθης πλήρωσε και πληρώνει ακριβά, όσο κανείς άλλος, την πανδημία του κορωνοϊού ενώ στοχοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα η επιβίωσή των καταστημάτων και των επιχειρήσεων του Νομού μας – δεν μιλάμε βέβαια για ανάπτυξη – να αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο «στοίχημα» για το παρόν και το μέλλον της ακριτικής περιοχή μας.

Όπως γνωρίζετε μάλιστα στις 22 Ιουνίου 2020 παρουσία και του Μητροπολίτης μας αλλά και όλων των Φορέων του Νομού, ζητήσαμε ένα κατεπείγον ραντεβού μαζί σας, προκειμένου να σας εκφράσουμε αυτή μας την αγωνία, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησίας σας για την Ακριτική Θράκη μας.

Μάλιστα μας εμψύχωσε και μας χαροποίησε ιδιαίτερα αυτό που μας είπε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων. Ότι κατά την συνάντησή σας με τους Μητροπολίτες της Θράκης, του είπατε ότι «δεν θ’ αφήσουμε μόνη τη Ξάνθη…..» (26/6/2020).

Με αγωνία περιμέναμε να σας συναντήσουμε στην σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που προέκυψαν στη Λέσβο καθώς και των τεράστιων εθνικών θεμάτων που ομολογουμένως, ως ακρίτες το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο πολίτη, ότι τα διαχειρίζεστε με απόλυτη επιτυχία και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

μετά τις εξαγγελίες σας στη ΔΕΘ, αισθανόμαστε δυστυχώς μόνοι, αφού ακόμη και τα πιο επείγοντα και σοβαρά αιτήματα ψυχής που σας καταθέσαμε και θέσαμε υπόψη και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τίποτα δεν υλοποιήθηκε και δεν ανακοινώθηκε μεταξύ των οποίων:

 1. 120 δόσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όλων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του Νομού Ξάνθης που επλήγη περισσότερο από όλους, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020.
 2. Σας παρακαλούμε θερμά, να παρέμβετε ώστε να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ για την επιδότηση εργασίας 12% καθώς εκκρεμεί εδώ και 2 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.
 3. Ζητούμε την κατάργηση για το οικονομικό έτος 2020 από τους εξής φόρους: ΕΝΦΙΑ, Τέλος Επιτηδεύματος, Προκαταβολή Φόρου.
 4. Παράταση του μέτρου προστασίας της Α’ Κατοικίας για τα επόμενα δύο (2) έτη
 5. Άμεση παρέμβαση στις εταιρείες ηλεκτροδότησης είτε δημοσίου αλλά κυρίως ιδιωτικού τομέα για την αποφυγή διακοπών ρεύματος (δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν διότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα, παρόλο που έκαναν και ρυθμίσεις).
 6. Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με χρηματοδοτικά εργαλεία και μικροπιστώσεις (δεν έχουν δοθεί δάνεια).
 7. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ μισθωτών, ΕΦΚΑ μη μισθωτών) προς το Κράτος, του συνόλου των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως 31/12/2020.
 8. Μη καταβολή υποχρεώσεων προς την ΑΑΔΕ και παράλληλα η μη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέχρι 31/12/2020.
 9. Να δοθεί ένα εφάπαξ οικονομικό βοήθημα σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα στο νομό μας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε άμεσες ανάγκες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ξάνθη έχει συντριβεί οικονομικά. Πέντε (5) μήνες βρισκόταν σε διαρκή καραντίνα λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων COVID-19 στο νομό μας καθώς και δύο (2) μήνες είμαστε υποχρεωμένοι, παρόλο που έχει κοπάσει το επιδημιολογικό φορτίο, να «πληρώνουμε» για τις άλλες περιοχές όπου υπάρχει μέχρι σήμερα έξαρση.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που για επτά (7) μήνες δεν έχουν ανοίξει καθόλου, όπως οι αίθουσες δεξιώσεων και τα ξενοδοχεία. Ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις: Καρναβάλι Ξάνθης, Χατζιδάκειο, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Οι προγραμματισμένες γαμήλιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί σε ποσοστό 80% ενώ το 20% μετατέθηκαν για τον επόμενο χρόνο, με συνέπεια η οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να είναι τραγική και να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το πάγιο ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλωστε το αποκλειστικό εισόδημα αυτών των επιχειρήσεων ήταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε σας εναποθέτουμε την ελπίδα μας, γιατί με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει όχι μέλλον αλλά ούτε παρόν για το Νομό Ξάνθης.

Με ιδιαίτερη τιμή,     Στυλιανός Μωραΐτης      Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης”