Είναι μια από τις δύο Ελληνίδες γυναίκες Βουλευτές στο Καναδικό Κοινοβούλιο επί συνόλου τεσσάρων Ελληνικής καταγωγής Βουλευτών και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ μετά από 113 χρόνια από την ίδρυσή της. Μέλος της Οικονομικής επιτροπής της Βουλής και δραστήριο μέλος της Ελληνικής Ομογένειας στο Quebec.
Μίλησε στον AkritasCanada και μας είπε:
Άννι Κουτράκη: “Η συνταγή η δική μου τουλάχιστον για την επιτυχία στην βραχύβια, δεκαπέντε μήνες περίπου έχουν περάσει έως τώρα, βουλευτική μου θητεία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο στο σχολείο αλλά και σαν φοιτήτρια και στην επαγγελματική μου καριέρα, δεν φοβάμαι να εργαστώ σκληρά.
Εργάζομαι πάρα πολλές ώρες, αγαπώ αυτό που κάνω, είμαι ειλικρινής, έχω ένα ταλέντο θα έλεγα, να ακούω τους συνομιλητές μου, να καταλαβαίνω ποια είναι τα θέματα και μετά να κοιτάω μέσα στον εαυτό μου και να λέω ότι “το κατάλαβες Άννι πιο είναι το θέμα και τι μπορώ να κάνω για αυτό“.
Βασική προϋπόθεση είναι να πιστεύεις στο έργο που κάνεις και που θέλεις να είσαι προσηλωμένος στους στόχους που έχεις βάλει, να είσαι ειλικρινείς χωρίς εγωισμούς. Αυτά είναι τα πιστεύω στην ζωή μου.
Επειδή βρίσκομαι σ’ αυτήν την θέση (σ.σ. της Βουλευτού) και μπορώ να κάνω καλά και σωστά πράγματα, ή και λάθη, διότι αν δεν κάνεις κάτι δεν κάνεις λάθη. Αυτός που πιστεύει και κάνει κάτι θα κάνει και λάθη. Οπότε πιστεύω στο έργο μου, πιστεύω σ’ αυτό που θέλω να πετύχω
.Ερώτηση: Τις σπουδές σας στα χρηματοοικονομικά εκτίμησε ο Πρωθυπουργός Justin Trudeau τοποθετώντας σας στην Οικονομική επιτροπή της Βουλής, με σημαντικό τον ρόλο στα Οικονομικά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Καναδά. Αυτή σας η θέση πώς μπορεί να βοηθήσει την Ομογένεια κα Κουτράκη;
Αν. Κουτράκη: Εγώ πιστεύω ότι η πείρα μου και η ακαδημαϊκή μου μέχρι στιγμής γνώση, βοήθησαν πάρα πολύ τον Πρωθυπουργό να πει “…ναι μεν η κα Κουτράκη είναι για πρώτη φορά εκλεγμένη Βουλευτής στο Κοινοβούλιο αλλά έρχεται με πολύ πείρα και πολύ, θα έλεγα που το είδε στον χαρακτήρα μου πιστεύω, πυγμή”.

Είμαι πάντα, όχι μόνο από την καριέρα μου στο χρηματιστήριο, αλλά και ο πατέρας μου είχε εστιατόριο και από πάρα πολύ μικρή ηλικία είμαι πάντα στις επιχειρήσεις (business).
Μου αρέσουν οι επιχειρήσεις, μου αρέσουν τα νούμερα, μου αρέσει η οικονομία, οπότε νομίζω το είδε αυτό. Ζήτησε πληροφορίες, μίλησε και με ανθρώπους που με γνωρίζουν στην Παροικία επίσης έμαθε για τον χαρακτήρα μου, έμαθε για την καριέρα μου στις επιχειρήσεις.
Επίσης έμαθε (σ.σ. ο Justin Trudeau πρόεδρος του κόμματος Liberal) για την εκλογή μου Πρόεδρος στην Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ, πρώτη γυναίκα μετά από 113 χρόνια είχα την τιμή να εκλεγώ Πρόεδρος και αυτό ήταν για μένα μεγάλη-μεγάλη τιμή. Με όλα αυτά που έμαθε, πιστεύω, ότι είπε ότι αυτό το άτομο είναι κατάλληλο γι’ αυτή την επιτροπή.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπηρετώ την Ελληνική Κοινότητα μας. Την έχω υπηρετήσει για περισσότερα από 25 χρόνια μέσα από διάφορες επιτροπές και συμβούλια.
Ερώτηση: Ήταν δύσκολή ή εύκολη η απόφασή σας να αφήσετε την θέση της Προέδρου στην Ελληνική Κοινότητα και να ενταχτείτε στο κόμμα Liberal του μετέπειτα Πρωθυπουργού Justin Trudeau. Στενοχωρήσατε πολλούς από την Ομογένεια με την μεταπήδησή σας από την Προεδρεία της Κοινότητας σε μια θέση στο ψηφοδέλτιο, αν και πολλοί πιστεύουν ότι από την νέα σας θέση μπορείτε να προσφέρεται πολύ περισσότερα στην Ομογένεια και όχι μόνο.
Άννι Κουτράκη: Ναι, έχετε δίκαιο, έχω στεναχωρήσει πολλούς φίλους μου, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πήγα εγώ στις εκλογές της Κοινότητας για να είμαι σήμερα εδώ Βουλευτής.
Αυτή η εξέλιξη ήταν εντελώς τυχαία, ήρθε μέσα από μια πρόσκληση που έλαβα από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι Φιλέλληνας όπως γνωρίζουμε όλοι και είπε ότι θέλει να γνωρίσει από κοντά την πρώτη γυναίκα Ελληνίδα, Πρόεδρο στην Κοινότητα του Μόντρεαλ.
Σ’ αυτή την συνάντησή μας μετά από τριάντα πέντε με σαράντα λεπτά ζήτησε ο Πρωθυπουργός να έχει μια συγκεκριμένη συνάντηση μόνο με εμένα. Μείναμε μόνοι, αφού έφυγαν τα υπόλοιπα άτομα από την αίθουσα μένοντας εγώ με τον Πρωθυπουργό και ένα ακόμη υπάλληλο του γραφείου του, έτσι μου έκανε την πρόταση ο ίδιος, κοιτάζοντάς με στα μάτια για να δει πόσο ειλικρινής είμαι. Εγώ δεν ήξερα τι θα μου πει.
Στην συζήτηση μου είπε ότι “χαίρομαι πάρα πολύ που τώρα σε γνωρίζω κατά πρόσωπο. Είσαι μια έξυπνη, δυναμική Ελληνίδα. Αυτό ακριβώς χρειάζομαι, μια έξυπνη, δυναμική γυναίκα στο Liberal party για τις επόμενες εκλογές”.
Εκείνη την στιγμή εγώ ήμουν σε δίλημμα και του λέω “Πρωθυπουργέ, για μένα είναι μεγάλη τιμή, να ακούω τα λόγια σας, να μου προτείνεται αυτό και πώς μπορώ να πω ΟΧΙ. Εγώ αυτή την στιγμή έχω ένα δίλλημα”.
Μου λέει “ποιο είναι αυτό το μεγάλο δίλλημα;” και του απαντώ ότι “μόλις τώρα έγινα Πρόεδρος στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, που την αγαπώ τόσο πολύ και έχω οράματα για τον Οργανισμό. Όλοι που με ψήφησαν θα νομίζουν ότι τους αφήνω πίσω, ότι το έκανα επίτηδες. Γίνεται να μείνω και στα δύο (σ.σ. Πρόεδρος στην Ελληνική Κοινότητα και υποψήφια βουλευτής). Μου απαντάει “οχι δεν γίνεται“.
Εκείνη την στιγμή “ακούω” μια φωνή να μου λέει “εγώ αγαπώ και θέλω να κάνω πολλά πράγματα για τον Ελληνισμό, όπως αυτό κάνω και πολλά χρόνια. Το πιστεύω πολύ αυτό. Αλλά δεν θα ήταν, πιο φρόνιμο, πιο έξυπνο να βρεθώ βουλευτής στο Κοινοβούλιο; Να είμαι στο τραπέζι που γίνονται οι συζητήσεις και που παίρνονται οι αποφάσεις, δεν θα βοηθούσα πολύ περισσότερο;“
Αυτή ήταν η ερώτηση που έκανα και ήταν μετά πολύ εύκολη η απάντησή μου.
Του είπα (σ.σ. Justin Trudeau), “με μεγάλη χαρά κε Πρωθυπουργέ, λέω το ΝΑΙ στο κάλεσμά σας.”
Ερώτηση: Βλέπουμε στην συνέχεια να έχετε δικαιωθεί γιατί με τον Πρόεδρο του ΚαναδοΕλληνικού Κογκρέσου κ. Θόδωρο Χαλάτση, την συνάδελφό σας Βουλευτή κα Λαμπροπούλου, στην συνάντησή που είχατε με τον Υπουργό επί των Εξωτερικών François-Philippe Champagne που μπορέσατε και πείσατε τον κ. Υπουργό και την Κυβέρνηση του Καναδά να προχωρήσουν στο embargo πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

Προσφέρατε πολύ καλές υπηρεσίες προς τον Ελληνισμό, τους Έλληνες και την Ελλάδα. Αυτό σας τιμά ιδιαιτέρως. Πέστε μας πώς φτάσαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, με ενωμένες τις πολύ ισχυρές δυνάμεις της Ομογένειας, να σταματήσετε τις εξαγωγές πολεμικού υλικού από τον Καναδά προς την Τουρκία.
Μια εξέλιξη εξόχως σημαντική, με την συνέχειά της να έχει σημαντικές επαφές ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με στελέχη της Καναδικής Κυβέρνησης.
Άννι Κουτράκη: Η αλήθεια είναι ότι ασκήσαμε πάρα πολύ μεγάλη πίεση, εγώ και οι συνάδελφοί μου ή κα Λαμπροπούλου και οι άλλοι δύο Έλληνες Βουλευτές. Επίσης υπάρχουν και μη Έλληνες βουλευτές οι οποίοι βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Τους εξήγησα ότι πρέπει να μιλήσουμε στον Υπουργό Champagne, πρέπει να γίνει κάποια ευρύτερη συζήτηση στο πρώτο στάδιο με την Ελληνική Παροικία.
Ο Υπουργός Champagne μας άκουσε και κάναμε την πρώτη συνάντηση διά μέσου ΖΟΟ που ήταν καλεσμένα περί τα τριάντα άτομα, στελέχη της ευρύτερης Ελληνικής Παροικίας. Αυτό που είπα προσωπικά στο Υπουργό Champagne, όταν τον είδα στην Βουλή, του λέω “Υπουργέ, πρέπει οπωσδήποτε να ακούσεις την Ελληνική Παροικία, διότι αυτήν την στιγμή αισθάνεται ότι, δεν ακούμε σαν Κυβέρνηση, δεν ακούμε τα αιτήματα, δεν ακούμε, δεν πιστεύουμε, δεν καταλαβαίνουμε, ίσως, τα αιτήματα που στεναχωρούν και έχουν δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα απέναντι στην Κυβέρνησή μας.”
Αμέσως μετά από αυτή την συνάντησή μας μου έστειλε ενημερωτικό σημείωμα γράφοντάς μου “Αννι σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρωτοβουλία που έχεις δείξει σ’ αυτό το θέμα και θέλω να σας ανακοινώσω ότι πρόκειται να πάω για μια βδομάδα ταξίδι στην Ευρώπη και η πρώτη συνάντηση που θα γίνει θα είναι στην Ελλάδα” του λέω “Υπουργέ μας κάνετε πολύ μεγάλη τιμή”.
Να υπενθυμίσω ότι είναι πρώτη φορά μετά από τριάντα (30) χρόνια που Καναδός Υπουργός (Εξωτερικών) πήγε στην Ελλάδα για να συνομιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και Κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδος. Οπότε μας τίμησε ο Υπουργός με αυτή την συνάντηση. Κατάλαβε το δίκαιο μας και μετά το ταξίδι του και μετά τις συνομιλίες.
Εγώ του είπα, γιατί δεν γνωρίζω τι ακριβώς του είπαν οι άλλοι συνάδελφοί μου, ότι “η θέση του είναι λεπτή και πρέπει πάντοτε με συζήτηση και διπλωματία, διότι και η Τουρκία και ο Καναδάς μαζί με άλλα κράτη είμαστε στο ΝΑΤΟ. Πρέπει όμως να έχουμε την δύναμη για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, γιατί δεν θέλω ποτέ να μην βρεθεί ο Καναδάς στην “λάθος πλευρά της Ιστορίας” (σ.σ. όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε να είναι στην “σωστή πλευρά της Ιστορίας). Πρέπει οπωσδήποτε η Ιστορία που θα γραφτεί να γράφει ότι ο Καναδάς έκανε το σωστό“.
Γιατί εμείς είμαστε ένα Κράτος που πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύει στην ειρήνη, πιστεύει σε λύσεις διπλωματικές. Δεν μπορούμε εμείς να βρεθούμε κάποια στιγμή να είμαστε η αιτία που πουλήσαμε αυτά τα οπτοηλεκτρονικά για τα drones, που σκοτώνουν ανθρώπους που δεν έχουν να κάνουν τίποτα μ’ αυτόν τον πόλεμο.
Το κατάλαβε και τα σταμάτησε όλα αυτά. Δεν θα σταματήσουμε να “πιέζουμε” τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό. Αυτό το θέμα δεν έχει λήξει και το ξέρουν πάρα πολύ καλά.
Επίσης μιλάω μαζί του για το Κυπριακό. Του έχω πει ότι αυτό που γίνεται στην Κύπρο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και μετά από τόσα χρόνια να βλέπουμε πάλι να γίνονται πράγματα που δεν πρέπει.
Πρέπει και εκεί (σ.σ. στο Κυπριακό) να ασκήσουμε πίεση. Περιμένω να δω τώρα τα επόμενα βήματα που θα κάνει ο κ. Υπουργός.
Ερώτηση: Πρέπει όλος ο Ελληνισμός να σας βοηθήσει να γίνει ισχυρότερος ο λόγος σας απέναντι στην Κυβέρνηση. Για δε το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να βοηθηθείτε με περισσότερη και πληρέστερη πληροφόρηση για να μπορέσει να δυναμώσει η δική σας φωνή αλλά και των συναδέλφων σας.
Γιατί είναι απαράδεκτο να πηγαίνει για πικ-νικ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο Ερντοάν με τους ακολούθους του γράφοντας στα “παλαιότερα των υποδημάτων του” τα δύο ψηφίσματα – αποφάσεις του ΟΗΕ χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση από πουθενά. Όπως επίσης, εσείς με πολύ θέρμη υιοθετήσατε την διαδικασία του ψηφίσματος για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο ανώτατο επίπεδο ενός καταδικαστικού ψηφίσματος από το Καναδικό Κοινοβούλιο.
Έχουμε καταδικαστικά ψηφίσματα πόλεων του Καναδά όπως λ.χ. του Βανκούβερ, του Μόντρεαλ, του Τορόντο, θα πρέπει όμως σε Ομοσπονδιακό επίπεδο, πια, να προχώρηση η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως και των Αρμενίων.
Πιστεύεται εσείς ότι χρειάζεται επί πλέον ενημέρωση το πολιτικό σύστημα που σήμερα Κυβερνάει τον Καναδά, την οποία για κάποιους λόγους δεν είχε μέχρι τώρα;
‘Αννι Κουτράκη: Οπωσδήποτε πρέπει συνεχώς να τους λέμε για την Ιστορία μας και να τους μαθαίνουμε, διότι μπορείτε να καταλάβετε ο ΥΠΕΞ δεν είναι ο μόνος που δουλεύει, εργάζεται με μια ομάδα συνεργατών του στο Υπουργείο.
Όταν τους ανέφερα το θέμα για την Κύπρο και αυτό που έγινε πρόσφατα με τα Βαρώσια έμεινα άφωνη γιατί πολλοί από αυτούς που βοηθούν τον Υπουργό να μελετάει τον κάθε φάκελο για τα ζητήματα (σ.σ. εξωτερικής πολιτικής του Καναδά), δεν είχαν ιδέα (σ.σ. του συμβαίνει στην Κύπρο).
Οπότε εάν όχι εμείς, οι Ελληνικές Φωνές μέσα στην Βουλή δεν τους μαθαίνουμε (σ.σ. ενημερώνουμε) δεν δίνουμε το παράδειγμα και να λέμε ότι αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΚΤΟ και πρέπει η Κυβέρνησή μας (Καναδά) να πάρει θέση, τότε ποιος;
Οπότε, ΝΑΙ, πολύ σωστά το είπατε πρέπει εμείς συνεχώς να τους δίνουμε τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζονται, αλλά πληροφορίες μαζί με στοιχεία.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, εάν ό ένας πάει μόνος του, ο άλλος πάει ….δίπλα, μπορεί να λέμε το ίδιο μήνυμα αλλά δεν δείχνουμε ισχυρό μέτωπο, δεν έχουμε πολύ δυνατή την Φωνή μας. Εάν η Κυβέρνηση δεν βλέπει μια Παροικία Ενωμένη, τότε γιατί να βοηθήσει πιο πολύ η Κυβέρνηση και όχι οι Έλληνες που θέλουν να πετύχουν τον πολύ σωστό στόχο για αυτή την Αναγνώριση. (σ.σ. Υπάρχει “στενάχωρο” προηγούμενο και σ αυτό αναφέρεται η κ. Κουτράκη).
Βλέπω τους φίλους μου που έχω και πάρα πολλούς στην περιοχή μου, τους Αρμενίους. Είμαι πολύ καλή φίλη με την Κοινότητα των Αρμενίων, ΜΙΑ ΦΩΝΗ, είναι εξήντα πέντε χιλιάδες (65.000)άτομα στον Καναδά και έχουν καταφέρει πολύ περισσότερα, θα έλεγα και το λέω με λύπη αυτό, (σ.σ. σε σύγκριση με το Ελληνικό στοιχείο), τους συγχαίρω για αυτό που έχουν πετύχει.
Και εμείς τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες (300.000), στον Καναδά, δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον πολύ σπουδαίο στόχο. Πάω ένα βήμα πίσω και αναρωτιέμαι και λέω ΓΙΑΤΙ; τα στοιχεία και η Ιστορία είναι εκεί. Τι δεν κάναμε καλά και δεν πετύχαμε αυτό τον στόχο; Οπότε από την δική μου πλευρά, όσον γνωρίζω και της κας Λαμπροπούλου, μιλάμε γι’ αυτό το θέμα συνεχώς.
Γίνονται ομιλίες και θα συνεχίσουν να γίνονται οι ομιλίες και τι πιο ωραίο να γίνει κάποια ανακοίνωση το 2021 που έχουμε και τις μεγάλες γιορτές για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση.
Οπότε αυτό που δίνω τον λόγο μου σήμερα σαν Ελληνίδα γεννημένη στον Καναδά και πολύ περήφανη Ελληνίδα, από την πλευρά μου θα κάνω ότι μπορώ για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στην επισήμανσή μας ότι θα φροντίσουμε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά η φωνή της συνομιλήτριάς μας και μάλιστα σε ώτα, ίσως, ακουόντων της Ελληνικής Κυβέρνησης, η ΕλληνοΚαναδή Βουλευτίς μας ενημερώνει ότι “οπωσδήποτε, και έχω αρχίσει συνομιλίες με την νέα Πρέσβειρα στην Οττάβα την κα Αθανασιάδου. Ήμουν η πρώτη, μετά τον διορισμό της, που κάλεσα την κα Πρέσβειρα να γνωρίσει την Οττάβα. Ήταν 1η Δεκεμβρίου, είχαμε μακρά συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.
Πρέπει οπωσδήποτε και εμείς να συνεισφέρουμε σε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται
Ερώτηση: Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να εκλεγείτε στο Κοινοβούλιο; Σας βοήθησαν Έλληνες της Ομογένειας, σας βοήθησαν άλλες Κοινότητες, γιατί ξέρουμε ότι ο Καναδάς είναι ένα σπονδυλωτό (modules) κράτος, με ισχυρό πολιτικό λόγο να έχουν οι Κοινότητες. Έχετε καλές αναμνήσεις από την εκλογική αναμέτρηση αυτή ή υπάρχουν και “γκρι” εικόνες;
Άννι Κουτράκη: Καλή η ερώτηση σας. Έχω και καλά και όχι και τόσο καλές αναμνήσεις. Όταν έμαθα ότι θα ήμουν υποψήφια ήταν 8 Σεπτεμβρίου και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνουν οι εκλογές 19 Οκτωβρίου 2019 εγώ είχα πολύ λίγο χρόνο να βρω τα στελέχη του γραφείου μου, να βρω γραφείο, να μαζέψω τους εθελοντές μου, να πηγαίνω πόρτα-πόρτα, να κάνουμε τα φυλλάδια, γενικά όλα όσα χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μια προεκλογική εκστρατεία. Μέσα σε τρεις βδομάδες είχαμε περισσότερους από εκατό εθελοντές που με βοηθούσαν καθημερινά.
Με βοήθησαν Έλληνες, φίλοι που μένουν στην περιοχή μου. Το παράπονό μου είναι ότι ο οργανωμένος Ελληνισμός δεν με βοήθησε. Αυτό με λύπησε πολύ διότι πολλά από αυτά τα άτομα που είναι μέσα σ’ αυτές τις θέσεις έχω εργαστεί μαζί τους πάρα πολλά χρόνια και γνωρίζουν ποια είμαι. Μάλλον επειδή είναι συνομιλητές με Κυβερνητικές υπηρεσίες και Κυβερνήσεις θεώρησαν ότι είναι λεπτή η θέση τους και δεν έπρεπε να πάρουν πολιτική “θέση”. Αυτό όμως δεν το είδα και από την αντίθετη πλευρά, όταν τον Έλληνα υποψήφιο των Συντηρητικών τον βοήθησαν πάρα πολύ.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε αυτό για ένα Έλληνα υποψήφιο και όχι για μια Ελληνίδα υποψήφια. Καταλαβαίνω γιατί έγινε αλλά μου παραμένει παράπονο.
Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να αλλάξουν λίγο οι προσανατολισμοί, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο η Ομογένεια είτε στο Τορόντο, είτε στο Μόντρεαλ για να μπορεί να εκλέγει όσο το δυνατόν περισσότερους Βουλευτές ή Γερουσιαστές που θα δυναμώνουν την Ελληνική Φωνή στον Καναδά. Αν ήταν ενωμένος όλος αυτός ο Ελληνισμός θα μπορούσε να κάνει θαύματα, η γενικότερες παρατηρήσεις.
Ερώτηση: Αν και γεννηθήκατε στο Μόντρεαλ, είστε δηλαδή ΕλληνοΚαναδή δεύτερης γενιάς μιλάτε πάρα πολύ καλά τα Ελληνικά. Έρχονται Χριστούγεννα πώς θα περάσετε αυτές τις γιορτές;
Άννι Κουτράκη: Αυτές οι γιορτές θα είναι δύσκολες, όπως για όλον τον κόσμο. Εμείς εδώ στην περιοχή του Quebec ο Πρωθυπουργός του Quebec έχει δώσει αυστηρές οδηγίες ότι δεν μπορούμε να μαζευόμαστε στα σπίτια, παρά μόνο ένα άτομο. Εγώ έχω ένα ηλικιωμένο πατέρα 89 χρόνων που μένει με τον γιό μου τον Μιχάλη, οπότε αυτό μου δίνει κάποια ασφάλεια γιατί δεν είναι μόνος του.
Δυστυχώς χάσαμε την μητέρα μου από τον περασμένο Μάρτη, ξαφνικά, οπότε για εμάς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα φέτος, διότι η μαμά ήταν αυτή που μάζευε όλον τον κόσμο στο σπίτι της. Πηγαίναμε όλοι εκεί θείες, ξαδέλφια, τα παιδιά μας με τους συντρόφους τους και ήταν πάντα χαρούμενα.
Φέτος ελπίζω να δώ τον μπαμπά μέσα από το internet ή Zoo ή Skype θα μπορέσουμε να πούμε τις ευχές. Εγώ στο σπίτι με τον σύζυγό μου Τζέρυ. Θα έχουμε τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά και ….. παραμένουμε Έλληνες.
Ναι έχουμε γεννηθεί εδώ στον Καναδά αλλά είμαστε πολύ περήφανοι για την κληρονομιά μας, αυτό είναι η αλήθεια.
Κλείνοντας την συνομιλία μας αυτή κα Κουτράκη δώστε μας τις ευχές σας ενόψει των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων που πλησιάζουν, όχι μόνο στους ψηφοφόρους σας αλλά και για απανταχού της Γης Έλληνες
Αννι Κουτράκη: Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται και σε όλους τους Χριστιανούς, να περάσουν καλές γιορτές. Εύχομαι το 2021 να είναι ο χρόνος που θα δώσει ειρήνη, να λάμψει πολύ καλύτερα από αυτό που ζούμε το 2020 και η ευχή μου ειδικά στους Έλληνες να αγαπάει ο ένας τον άλλον, είμαστε αδέλφια, να είμαστε όλοι μονιασμένοι σαν μια γροθιά και θα πετύχουμε πάρα πολλά καλά πράγματα και να αφήσουμε το “εγώ”
Είπατε ότι έχω προσφέρει πάρα πολλά, ένα πράγμα που μ είχε μάθει ή μαμά μου είναι, άσε τον άλλον να σε παινεύει να μην παινεύεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, διότι αυτό δεν μετράει. Και πόσο πιο μεγάλη χαρά όταν ξέρεις ότι έδωσες κάτι από τον εαυτό σου, χωρίς να περιμένεις να πάρεις κάτι . Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη χαρά που θα μπορούσα να έχω.
Είμαι περήφανη για τα καλά λόγια που ακούτε για το όνομά μου και σας ευχαριστώ
Βαγγέλης Βασιλειάδης: Ευχές και από εμάς για Σας, τον Τζέρυ, τον Μιχάλη, τον πατέρα σας, όλη την οικογένειά σας αλλά και για τον Ελληνισμό που περνάει αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας.
Σας ευχαριστώ και πάντα στην διάθεσή σας για τα Καλά και Αγαθά Νέα και πάντα με ενωτικό τρόπο, θετική σκέψη και ματιά.
Άννι Κουτράκη: Αμήν!!!
Discussion about this post