Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών και των Αρμένιων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια τη τουρκική κυβέρνηση.

Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια.

Τα «Σεπτεμβριανά» αποτελούν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλοθρήσκων μειονοτήτων που μπορεί να ξεκίνησαν περί τα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πλην όμως εντάθηκαν από την εποχή των Νεοτούρκων και ύστερα.

Εκδηλώσεις για την 62η επέτειο σε συνεργασία με το ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, Π.Π.Ι.Ε.Δ. το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

την Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017 (Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας, Ν. Φιλαδέλφεια)
Προβολή της ταινίας του Γιώργου Μουτεβελλή, «Η Φρικτή Νύχτα», ώρα: 20.30

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017
Εγκαίνια έκθεσης με θέμα: «Το Διαχρονικό Στίγμα των Σεπτεμβριανών», ώρα 19.00
Η έκθεση περιλαμβάνει: περιοδικά προβαλλόμενες ταινίες, την ιστορική αποτύπωση των γεγονότων με επίσημα έγγραφα, φωτογραφικό υλικό κατά την διάρκεια των γεγονότων και μετά και ανταποκρίσεις σε εφημερίδες της εποχής. Η έκθεση θα είναι ανοικτή 4–6 Σεπτεμβρίου 2017, ώρες 11.00-20.30, στο ισόγειο του Μουσείου.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ώρα: 19.30
«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Αλληλεγγύη του προς τη Ρωμιοσύνη της Πόλης μετά από τα Σεπτεμβριανά του 1955: Ποιος ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών κατά
των μαζικών παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»
Ομιλητές: π. Γεώργιος Τσέτσης (Μεγ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Πατρ.),
Γεώργιος Λαιμόπουλος (τ. Γ.Γραμμ. ΠΣΕ), Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος (Πρέσβης ε.τ.)
Συντονιστής: Νικόλαος Ουζούνογλου (Πρόεδρος Οι.Ομ.Κω.).

1η Προβολή της ταινίας της Νιχάν Αρλσόϊ,
«Μάνα μου Κωνσταντινούπολη (Mana mou Istanbul) », ώρα: 20.30

Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017
Προβολή της ταινίας του Τζάν Ντουντάρ, «Η Νύχτα της Ντροπής», ώρα 20:30
Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται περιοδικά οι ταινίες: Τα Σεπτεμβριανά (Alpha Channel-2005), Τα Σεπτεμβριανά του Π. Τσίμα (MEGA Channel-2009), 1955 ο Διωγμός των Ελλήνων (ΕΤ3), Σεπτεμβριανά- Φάκελοι του Α. Παπαχελά (MEGA Channel-2009), Κωνσταντινούπολη 40 χρόνια πριν 40 χρόνια μετά ( ΕΤ1 1996).