Πριν από εννιά χρόνια η Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας εγκαινίασε την παρουσία της στην Ελλάδα με σκοπό να αποκτήσει την μέγιστη οικονομική επιρροή ειδικότερα στην Θράκη.

Άλλωστε η προσπάθειά της να συσπειρώσει κεφάλαια ειδικότερα από τους οικονομικά εύπορους μουσουλμάνους στη Θράκη με τις καταθέσεις τους και τα αναδιανείμει με την μορφή του δανεισμού στους χρίζοντας ρευστότητα ήτα δημόσια κατατεθειμένο από της ημέρας των εγκαινίων του υποκαταστήματος της Κομοτηνής.

Η παρουσία της T.C. Ziraat Bancasi από το 2018 εγκαινιάζει τρία υποκαταστήματα, με αυτό των Αθηνών να προσανατολίζεται στην διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών των επιχειρήσεων με την Τουρκία και τα υποκαταστήματα Ξάνθης και Κομοτηνής να προσπαθούν να προσελκύσουν κεφάλαια καταθέσεων με την όξυνση των φιλοτουρκικών αντιλήψεων της μειονότητας στην Θράκη δραστηριοποιώντας ακραία στοιχεία της μειονότητας αλλά και τις ….προσκλήσεις της τελετής των εγκαινίων.

Θέμα που έφτασε δια του τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και σημερινού Βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη στα Διεθνή Φόρα και τις Τουρκικές μεθοδεύσεις να “ψελλίζουν” το … mea culpa, μεταθέτοντας την επίσημη φιέστα κατα 24 ώρες.

Η σημερινή οικονομική συγκυρία τρομάζει πολλούς από τους συναλλασσομένους με την Τράπεζα, χριστιανούς και μουσουλμάνους, με αυτούς τους δανειζόμενους ένστολους πολίτες να είναι στην δυσχερέστερη θέση.

Κοινός ο προβληματισμός και οι “ψίθυροι” από όλους τους εμπλεκόμενους να αναρωτιούνται “αν προχωρήσει η Τράπεζα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στη Θράκη πόσα ακίνητα θα μπορούσαν να περάσουν σε χέρια τουρκικών funs. Τότε θα ισχύσει ο νόμος περί προστασίας των παραμεθορίων περιοχών στη Θράκη; υπάρχει πρόβλεψη από την Ελληνική πολιτεία και ποια είναι αυτή;”

Θέμα που απασχόλησε και απασχολεί την κοινή γνώμη με την Κυβέρνηση επί του παρόντος να σιωπά.