Δεν είναι μόνο οι εικόνες,οι όμορφες με τους καταρράκτες της ,οι Νιαγάρες εκείνων των όμορφων ροών υδάτων,που μαγεύουν ,οι ήχοι τους και τα αντικρύσματά τους.

Μα είναι εκείνες οι ροές και οι λάθρο εισρροές,που επιδιώκουν ανέπαφα,δήθεν και ανέγγιχτα,στις δικές τους διαμαρτυρίες τάχα,να εισρρεύσουν απ τις πύλες εισόδου,κρυφές ή φανερές,μα εν τάχυ να πιαστούν και μετά ,,,το συνηθισμένο παραμύθι.

Δεν είναι μόνο τα όμορφά της ακρογιάλλια που κάθε καλοκαίρι οι δαντελένιες όπως διαβάζαμε πάντα ακρογιαλλιές της ,υποδέχονταν και καλοδέχονταν κάθε της επισκέπτη.

Μα είναι εκείνα τα αγκυροβολημένα ,ακριτικά νησιά ,που φυλάττουν τις Υδάτινές τους Θερμοπύλες και που εμψυχωτές τους ,κάτοικοι,ακρίτες των χρόνων,στο πέρασμα της ιστορίας μας,διαφυλλάτουν τις αξίες και τα ιδανικά τους ,τα πάτρια πάντα εδάφη τους .

Δεν είναι μόνο τα όμορφα χωράφια,που τα περνάς και χάνεται το μάτι σου ,στο απέραντό τους και επιτακτικό ,χάος της ομορφιάς τους,με τα γεφύρια τους και τους δρυμούς τους..

Μα είναι εκείνα τα εδάφη ,που καλούνται εν καιρώ ειρήνης,να τα υπερασπιστούν και να μην αφήσουν να περάσει,μήτε κόνωψ,.

μήτε να ανοίξει η παραμικρή ,χαραμάδα ,απέλπιδης προσπάθειας,εισβολής,λαθραίας και αναίσθητης,στα δικά μας καίρια και σημαντικά ζητήματα .

Αυτά που σφαδάζουν και δαπανούν καιρό και χρόνο φαιάς ουσίας,προς απομάκρυνςή τους,βιαίως ή με καλό ,δε θα το λεγα τρόπο,αφού επεκτατικές είναι οι βλέψεις τους και οι καλοοχυρωμένες,στάσεις τους ,πίσω από δήθεν προσφυγικά ζητήματα .

Δεν είναι μόνο τα όμορφα γλέντια,τα ξενύχτια ,τα ξημεροβραδιάσματα ,εκείνων των ψυχών,των κορμιών που θέλουν να ρουφήξουν κάθε σταγόνα και σταλαματιά της ζωής.

Μα είναι εκείνα τα παλικάρια που με κόπο,ξενύχτι ,μόχθο και κυρίως με έντονο το Ελληνικό πνεύμα,κυρίαρχο και πάντα σπινθηροβόλο το βλέμμα του ,δε δειλιάζει να αντικρούσει και να παλέψει για τα πιστεύω και τις αξίες τους ξανά και ξανά.

Δεν είναι μόνο τα όμορφα οικήματα,που στεγάζουν τις τέχνες και τις παραδόσεις,τα παραδοσιακά και πατροπαράδοτα ,θέλγητρα ενός πολιτισμού ,που άλλος δε συγκρίνεται,στο πέρασμα των αιώνων.

Είναι τα κρυφά σχολειά που δρούσαν οι γέροντες ,που μάθαιναν οι δάσκαλοι του Γένους,με το φαναράκι να σιγοκαίει ,τη μεταλαμπάδευση της λευτεριάς,την ενότητα και την καθοδήγηςή μας,για τηλευτεριά καιτην ουδέποτε μετέπειτα σκλαβωμένη μας Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο τα αγάλματα,που φαίνεται η καθολοκλήρου σκέψη κι όχι απερισκεψία,ουδίεποτε κι επουδενί,των γυναικών,στην Αραπίτσα της Νάουσας,με το χορό του Ζαλόγγου που ακόμακαι τώρα μάθαμε και ενστερνιζόμαστε ποικιλλοτρόπως.

Είναι η ψυχή,είναι το δέος,σε εκείνες τις αντιλήψεις,εκείνες τις δοξσίες των ψυχών τους ,που δενεπιδέχονταν τηναλλαξοπιστία την αλλαγή της ταυτότητάς τους ,με ήθη και αξές ,καλά και σταράτες εδραιωμένες και αναντικατάστατες.

Δεν είναι οι ήρωες,τα πρότυπα που μάθαμε και επιδιώκουμε καμιά φορά άδοξα να τα μοιάσουμε και να ακολουθήσουμε τις πορείες που χαν διαδραματήσει στα τότε δικά τους χρόνια.

Μα είναι η ψυχή,ο αλλαλαγμός της ,ο σφυγμός και η πίεση που ασκούν τα αιμοφόρα μαςαγγεία ,στην καρδιά που πάλλεται,θρηνεί και δοξάζει για μια ανένταχτη και ανυπότακτη σε θώκους και θρόνους,καρέκλες,που είναι ήδη χρόνια τώρα,καταραμμένες,αν δεν ξέρεις και αν δεν έχεις μάθει να σέβεσαι,αυτούς που σε τοποθετούν σ αυτές και ποτέ να σαι σίγουρος,δε στερεωποιούνται ..ευμετάβλητες και ευκολοπέραστες.

ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
ΚΙ ΟΣΟΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΑΓΟΥΝ
ΦΡΟΝΗΜΑ ΑΛΗΘΙΝΟ
ΕΧΘΡΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΛΟΓΙΑΖΟΥΝ.

Πατρίδα ,δεν είναι οι χάρτες,οι υδατογραφήσεις της ,ή ακόμα και οι εναέριες κυκλοφορίες,επισκέψεω σε ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Πατρίδα είναι τα αξημέρωτά τους βράδια,των Αγγέλων Φυλάκων,επί ουρανίου του στρώματος,που δίνουν με την τους και το μυαλο τους,εναέριες ,μάχες ,απομάκρυνσης και καθόλα τήρησης των συνόρων εκείνων,που αναχαιτίζουν και αποτρέπουν ,τυχόν ,ή σίγουρων επιδρομών τους.

Δεν είναι μόνο οι όμορφοί βυθοί .που κρύβουν τους θησαυρούς της και τα μαργαριτάρια της ,ακουμπισμένα και πλουσιοπάροχες οι επεξεργασίες τους και οι δωρεές τους .

Μα είναι ,εκείνα τα βάθη και τα πλάτη ,της θαλάσσιας υπεροχής ,της γαλάζιας εκστρατείας,που όποτε καλούντα να τα υπερασπιστούν και να τα υπηρετήσουν,πάντα τα βατράχια μας,είναι σε άριστη ψυχολογική θέση και διάθεση,έναντι των επεκτατικών επιδρομών,αλλόθρησκων και ανάξιων,συγκρίσεώς τους ,με τα δικά΄μας ,τα επιφανή και αντάξια,επάξια των δυνάμεων και των επιδρομών τους.

Δεν είναι μόνο να πηγαίνουμε να επισκεπτόμαστε,να διδασκόμαστε,ακόμα και αν θέλουμε να ακολουθήσουμε κάποια απ τα επαγγέλματα ,λειτουργήματα,ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ..

Μα είναι οι μισθοί πείνας που δίνονται τα τελευταία χρόνια,κωλυσιεργώντας να δοθούν οι τυχόν αναδρομικές συντάξεις,τα τυχόν καταδικασμένα όνειρα εκείνων,που θέλησαν με αγάπη,σθένος να υπηρετήσουν,μα η ίδια η πατρίδα τους γυρίζει την πλάτη.

ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ,ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΦΥΓΗ,ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ,ΑΠΑΓΧΩΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΦΟΝΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΖΩΗΣ ΤΥΧΗΣ .

ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ
Η ΘΑΛΑΣΣΑ Ο ΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΙΘΕΡΑ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ ΠΟΛΕΩΝ
ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ….ΑΕΡΑ!!!

Πατρίδα για μένα είναι ,ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΞΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΕΣ.

Μα πάνω απ όλα είναι όλα εκεινα ΤΑ ΑΘΩΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΕΙΣ,ΜΑ ΠΩΣ….

ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ.

ΠΑΤΡΙΔΑ ,ΣΕ ΠΙΑΣΑΝΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ,,ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΡΙΑ ΝΑΡΚΗ,,ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΟΥ …

*της Άννας Ζανιδάκη