Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (12/4) εισήλθαν στην Ελλάδα 210 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 38 ανήλικοι. Πιο αναλυτικά:
- Από τον Προμαχώνα: 54
- Από Ευζώνους: 14
- Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 47
- Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 78, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 15 και σε άλλα αεροδρόμια 2.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 19.275 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.591 ανήλικοι.
14 χιλιάδες οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Κύπρο
Στις 14 χιλιάδες ανήλθαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Κύπρο από τον καιρό που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα τους, ενώ οι αφίξεις είναι καθημερινές.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από τις 14 χιλιάδες μόνο οι έξι χιλιάδες περίπου έχουν αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για την απόκτηση προσωρινού καθεστώτος προστασίας και εξέδωσαν τη σχετική κάρτα, η ισχύς της οποίας θα έχει διάρκεια ενός έτους όπως αποφάσισε η ΕΕ.
Σημειώνεται ότι στις 14 χιλιάδες Ουκρανών προσφύγων, δεν συμπεριλαμβάνονται και οι μερικές χιλιάδες συμπατριωτών τους που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων που έρχεται εδώ, δεν ζητεί στέγη από το κράτος, αλλά διαμένουν προσωρινά σε συγγενείς ή φίλους, που βρίσκονταν εδώ προ του πολέμου. Επίσης, ορισμένες εκατοντάδες προσφύγων, έχουν αρχίσει να φεύγουν από την Κύπρο είτε για άλλο προορισμό, είτε για να επιστρέψουν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αναμένοντας πως κάποια στιγμή θα φύγουν.
Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει δεσμεύσει τρεις χιλιάδες κλίνες σε ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, για τη στέγαση των Ουκρανών που φεύγουν από τη φλεγόμενη χώρα τους, ωστόσο, προς το παρόν η ζήτηση στέγης δεν είναι αυξημένη.
Οι έξι χιλιάδες πολίτες της Ουκρανίας που αποτάθηκαν στις Αρχές για έκδοση της ειδικής κάρτας προσωρινής προστασίας, διαμένουν στην πλειοψηφία τους σε Λάρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία. Κάθε Ουκρανός που αποτείνεται στις Αρχές, συμπληρώνει επιστολή και σε 24 ή 48 ώρες λαμβάνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας. Με το καθεστώς αυτό, όπως αποφάσισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, θα δικαιούται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. Επίσης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα τους παρέχουν στέγαση και επίδομα για τη διαβίωσή τους. Απαραίτητο είναι να εγγραφούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου και θα παίρνουν αυθημερόν ηλεκτρονική έγκριση.
Ακολούθως, τα επαρχιακά κλιμάκια της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης θα αναλάβουν τη λήψη βιομετρικών στοιχείων, ώστε ακολούθως να εκδίδουν μια κάρτα παραμονής, η οποία θα είναι διάρκειας 12 μηνών (σ.σ. μέχρι τον Μάρτιο 2023), όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία.
Όσοι επιθυμούν, με την κάρτα αυτή θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες, νοουμένου ότι θα έχουν κάποια διεύθυνση διαμονής.