Να μην εμπιστευόμαστε το διαδίκτυο, σε ότι αφορά την κυκλοφορία εμβολίων για τον κορονοϊό, τους δήθεν ειδικούς, παρά μόνο τον Ε. Ο. Φ. και τον ΕΟΔΥ, τον τονίζει ο Διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής NewYorkCollege π.Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, κ. Νίκος Κατσαρός.
Εκτιμά, πως «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» που ζούμε, θα λήξει με το εμβόλιο, που θα έρθει από το Σιάτλ, τον Σεπτέμβριο.

«Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ρίψη της ατομικής βόμβας ,ο Τρίτος θα λήξει με το εμβόλιο, το οποίο αναμένουμε στις αρχές του φθινοπώρου.

Στους δύο προηγούμενους πολέμους υπήρχε πείνα μεταξύ των αμάχων, στον Τρίτο δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Στους δύο προηγούμενους πολέμους υπήρχε περιορισμός στην κυκλοφορία των αμάχων στις κατεχόμενες χώρες, όπως και στον Τρίτο με τον Κορονοϊό.
Στους δυο προηγούμενους πολέμους υπήρχαν τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, στον Τρίτο έχουν αντικατασταθεί από τους χώρους καραντίνας.
Στους δύο προηγούμενους πολέμους υπήρχαν τα δίκτυα κατασκοπίας ,στον Τρίτο έχουν αντικατασταθεί από τα αντισώματα και μοριακές τεχνικές».

Η οικονομία
Στους δύο προηγούμενους πολέμους οι οικονομίες των κατεχόμενων χωρών κατέρρευσαν, στον Τρίτο οι οικονομίες των χωρών θα υποστούν ισχυρό κλονισμό.
Στους δύο προηγούμενους πολέμους η ενημέρωση γίνονταν μέσω ραδιοφώνου,΄΄χωνιού¨ και εντύπων, στον Τρίτο έχουν αντικατασταθεί από το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση..

«Αφού επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι για τα εμβόλια δεν εμπιστευόμαστε το διαδίκτυο, ούτε δήθεν ειδικούς, ούτε διαφημίσεις εμβολίων ή άλλων σκευασμάτων. Εμπιστευόμαστε μόνο τον ΕΟΦ και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και μέχρι τότε μένουμε σπίτι.«Θα υπάρξουν πολλές δοκιμές, πολλά λάθη, αλλά έχουμε πολλούς δρόμους να εξερευνήσουμε», δηλώνει ο BenjaminNeumanιολόγος του Texas A&M University-Texarkana. Ποτέ ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο κατά ενός νέου μέλους της οικογενείας των κορονοϊών δεν έχει αναπτυχθεί για τον άνθρωπο.», τονίζει ο κ. Κατσαρός, προσθέτοντας:
Αυτήν την στιγμή δεν κυκλοφορεί κανένα εμβόλιο,αναμένεται με το φθινόπωρο με κάθε βεβαιότητα.Ας δούμε μερικά από τα πλέον υποσχόμενα:
mRNA-1273

Η πρώτη κλινική δοκιμή για την δοκιμή ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού ξεκίνησε στο Σιάτλ, σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές. Η πληροφορία αυτή αποθηκεύεται σε μία ουσία που ονομάζεται “RNA messenger” και μεταφέρει τον γενετικό κώδικα του DNA στα κύτταρα.Toεμβόλιο ονομάζεται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από επιστήμονες των Αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna με έδρα το Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης. Λειτουργεί βάσει γενετικών πληροφοριών του τμήματος του ιού που προσκολλάται στα κύτταρα και τα προσβάλλει.

MessengerRNA

Η γερμανική εταιρεία εργάζεται σήμερα σε σύμπραξη με το InstitutPaul-Ehrlich, που ειδικεύεται στην έρευνα για τα εμβόλια και αναφέρεται στο γερμανικό υπουργείο Υγείας, για την παρασκευή εμβολίου κατά του Covid-19. Η CureVac, με έδρα το Τούμπινγκεν, εργάζεται σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο του Queensland για την ανάπτυξη εμβολίου με βάση τον “RNAmessenger” και προβλέπει την ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου «σε λίγους μήνες».

Sanofi

Ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi συνεργάσθηκε με τον αμερικανικό υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου, χρησιμοποιώντας «μία τεχνολογία ανακατάταξης του DNA».Πρόκειται για τον συνδυασμό του DNA του ιού με το DNA ενός μη επιθετικού ιού με στόχο την δημιουργία μία νέας κυτταρικής οντότητας που θα είναι σε θέση να προκαλέσει μία ανοσοποιητική απάντηση. Τα αντιγόνα που δημιουργούνται από αυτό το εγχείρημα στην συνέχεια αναπαράγονται σε μεγάλη κλίμακα.
InovioPharmaceuticals

Η Inovio, αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, εργάζεται από την ίδρυσή της το 1983 για την ανάπτυξη εμβολίων DNA, που λειτουργούν όπως τα άλλα εμβόλια με βάση το RNA, έχοντας ωστόσο προβάδισμα έναντι των άλλων. Το DNA είναι σαν βιβλίο αναφοράς σε μία βιβλιοθήκη και το RNA είναι αντίστοιχο με την φωτοτυπία μίας σελίδας του βιβλίου αυτού που περιέχει οδηγίες για μία συγκεκριμένη αποστολή,την εξόντωση του Κορονοϊού.

* της Βένης Παπαδημητρίου