Οργή στην Τουρκία από τη δήλωση εναντίον της από τον Μάικ Πομπέο και αυτό εκφράστηκε και από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε …τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εν συνεχεία, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας «λύπη» για το γεγονός ότι είναι «εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου και στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Αναφορικά με τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας τη συνοχή της, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα τονίζουν ότι, ο κ. Πομπεό υπογράμμισε τις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία από ένα νατοϊκό σύμμαχο», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Μάικ Πομπέο κατέληξε στο ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.