Υπό αμφισβήτηση και ο υφυπουργός Alex Hawke – Όλοι πρέπει να ελεγχθούν από επιτροπή ειδικών στο μεταναστευτικό δίκαιο υποστηρίζουν οι Πράσινοι

Η διπλή ιθαγένεια και η ανευθυνότητα που διακρίνει των πολιτικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν αν είναι κάτοχοί της, συνέχισε και αυτό το Σαββατοκύριακο το αποσταθεροποιητικό τους, για την κυβέρνηση Turnbull, έργο.

Το γεγονός ότι το θέμα έχει ήδη πλήξει καίρια την 45η κυβέρνηση της χώρας οδήγησε όχι μόνο το κυβερνών κόμμα και τους συνεταίρους του στην εξουσία (κόμμα των Εθνικών) αλλά και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα -Εργατικό και Πράσινους-, να αρχίσουν εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΥΦ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ;

Πάνω που επιβεβαιώθηκε ότι ο υπ. Ενέργειας Josh Frydenberg είναι νόμιμα εκλεγμένος, φήμες που συνοδεύονται από πολλά ερωτηματικά για το αν ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης έχει διπλή υπηκοότητα, άρχισαν να κυκλοφορούν εκ νέου. Μάλιστα στη νέα αυτή υπόθεση η ιθαγένεια που δυνητικά μπορεί να καταστρέψει την πολιτική καριέρα του υφυπουργού Μετανάστευσης Alex Hawke είναι η ελληνική γιατί όπως έγινε γνωστό η μητέρα του υφυπουργού είναι ελληνικής καταγωγής και γεννημένη στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός εκλέγεται στην έδρα Mitchell που βρίσκεται να βορειοδυτικά προάστια του Σίδνεϊ και επιμένει ότι είναι Αυστραλός υπήκοος και μόνο. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αν κάποιος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια ενώ το δικαίωμα σ’ αυτήν έχουν και τα παιδιά του αλλά αυτά θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο του Δήμου ή της Κοινότητας που είναι εγγεγραμμένος και ο ελληνογεννημένος γονέας τους.

Η ελληνική ιθαγένεια του Alex Hawke έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί προ καιρού για το αν, δύο ακόμα ελληνικής καταγωγής μέλη της κυβέρνησης, ο υπ. Βιομηχανίας Αθανάσιος Συνοδινός και η βουλευτής του Συνασπισμού Τζούλια Μπανκς εκλέχθηκαν νόμιμα. Όπως αναφερόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ηerald Sun, εφημερίδας του ομίλου ΜΜΕ του Μέρντοκ, που έχει αναλάβει εργολαβικά τον τελευταίο καιρό την αμφισβήτηση των πολιτικών που έχουν κάποιους δεσμούς με κάποια άλλη χώρα, οι δύο ομογενείς πολιτικοί μπορεί να είπαν ότι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν έδειξαν δημόσια τα έγγραφα που το αποδεικνύουν.

Ο ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ

Εν τω μεταξύ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και κυρίως το κόμμα των Πρασίνων επιμένει ότι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν η 45η κυβέρνηση έχει εκλεγεί νόμιμα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 44 του αυστραλιανού Συντάγματος, επανέλαβε το αίτημά της για υποχρεωτικό έλεγχο όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Ο αρχηγός των Πρασίνων Richard Di Natale δήλωνε χθες ότι προκειμένου να μπει ένα τέλος στο φιάσκο της διπλής ιθαγένειας, η Βουλή θα πρέπει να ορίσει επιτροπή ειδικών στο μεταναστευτικό δίκαιο που θα αναλάβει το έργο του ελέγχου και ότι με την έναρξη των εργασιών της την επόμενη εβδομάδα το κόμμα του θα καταθέσει σχετική πρόταση προς ψήφιση.

Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος Bill Shorten εμφανίστηκε να συμφωνεί με τον κ. Di Natale επί της ουσίας αλλά να διαφωνεί επί της διαδικασίας.
Ο κ. Shorten που για μία εβδομάδα τώρα και ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε ανενόχλητη το αυτοκαταστροφικό της έργο, τηρούσε σιγή ιχθύος, αποφάσισε πριν από δύο μέρες να μιλήσει.

Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του είναι κανονικά εκλεγμένα, ότι το Εργατικό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ότι βουλευτές και γερουσιαστές της Ομοσπονδιακής Βουλής θα πρέπει να καταθέσουν στο Σώμα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν είναι κάτοχοι διπλής ιθαγένειας. Το Εργατικό κόμμα σε λίγες μέρες θα καλεστεί να αποδείξει έμπρακτα αν θέλει ή όχι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση σε λίγες μέρες και όταν το κόμμα των Πρασίνων θα θέσει την σχετική πρόταση που προαναφέραμε στη Γερουσία προς ψήφιση.

Εν τω μεταξύ ο Malcolm Turnbull που καταφέρνει τον τελευταίο καιρό είτε λόγω των συνθηκών είτε λόγω των λάθος χειρισμών του να οδηγεί την κυβέρνησή του από το κακό στο χειρότερο, αντιστέκεται σθεναρά στην προοπτική ελέγχου των μελών της Βουλής επαναλαμβάνοντας ότι το όργανο αρμόδιο να αποφασίσει αν κάποιος βουλευτής ή γερουσιαστής εκλέχθηκε κατά παράβαση του άρθρου 44, είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πάντως όπως ακούγεται όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει να ελέγχουν τα μέλη τους για να εντοπίσουν τις «αχίλλειες πτέρνες» τους. Η διαδικασία «αυτοελέγχου», λένε οι φήμες δεν έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι η τελευταία πράξη του δράματος δεν έχει ακόμα παιχθεί.

Πηγή: neoskosmos.com