“Όχι στην Κερκόπορτα στον Έβρο!”, με την “δομή” που θέλει η Κυβερνητική Πολιτική να εγκαταστήσει στον οικισμό του Φυλακίου στον Βόρειο Έβρο.

Φωνάζουν, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σύνολο των φορέων και των κατοίκων του Έβρου, της Θράκης αλλά και από όλη την Ελλάδα, να μην μετατραπεί η ευαίσθητη περιοχή του Βόρειου Έβρου σε κέντρο μακροχρόνιας παραμονής Λαθρομεταναστών με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων και της ακριτικής περιοχής.

Νεότερες πληροφορίες μας θέλουν να έχουν αγοραστεί έναντι πολύ υψηλού αντιτίμου οι γύρω εκτάσεις (χωράφια-οικόπεδα) από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου για την άμεση επέκταση της υφιστάμενης “δομής”, φέρνοντας προ τετελεσμένων Αυτοδιοίκηση και κατοίκους.

Με δηλώσεις του Προέδρου των αστυνομικών Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστου Τουφάκη που εκφράζει και τις απόψεις του συνόλου των αστυνομικών υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ. σε Έβρο και Θράκη, επισημαίνουν τα προβλήματα, που μόνο, θα δημιουργήσει η απόφαση της Κυβέρνησης διά του Υπουργού της για την Μετανάστευση κ. Νότη Μηταράκη.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) και τίτλο της “Όχι στην Κερκόπορτα στον Έβρο!”, δηλώνει την αντίθεσή της στις μεθοδεύσεις και τις ψευδεπίγραφες δικαιολογίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας:

“Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής κατα-γραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδος σε μόνιμη δομή φιλοξενίας τους, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές.

Δίπλα στα σύνορα, με την επιθετική Τουρκία και με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μόλις πριν από ένα χρόνο η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, όπου θα ζει και θα κινείται μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι επιτρεπτό να ανοίγεται “Κερκόπορτα” στον Έβρο.

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους του Έβρου, δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ή επέκτασης δομών φιλοξενίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδας και καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει κάθε τέτοιο σχεδιασμό.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Σ.”

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αυτής ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής συνέταξε και απέστειλε επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης αντέδρασε άμεσα και το ίδιο απόγευμα σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα.

Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε ότι δεν θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας, αλλά θα γίνει επέκταση του υφισταμένου από 2016 Κέντρου Καταγραφής, ώστε σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις να μπορούν να καταγραφούν με ασφάλεια μεγαλύτερες αφίξεις από το συνηθισμένο που πιθανόν να δεχόταν η περιοχή. (σ.σ. γιά το 2021;….. άρα;…..)

Δέχτηκε δε να αποστείλει εγγράφως αυτές τις θέσεις και συνημμένα παρουσιάζεται η σχετική επιστολή.

Το μεταναστευτικό είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και από ανθρωπιστική αποστολή κατάντησε πρόβλημα ασφαλείας με επιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Οι θέσεις της ΕΑΑΣ είναι καταγραμμένες στην επιστολή και θα παρακολουθεί το θέμα με μεγάλη προσοχή.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΑΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
Υπτγος ε.α Ιωάννης Κουτσαϊμάνης
Πρόεδρος ΤΣ

Προς επίρρωση των ανησυχιών της, παραθέτει αλληλογραφία που φαίνονται προθέσεις και δικαιολογίες:

2021 01 07 Κουτρής για Κερκόπορτα