Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο τροφή για σκέψεις.. Το μεγάλο γεγονός του τριημέρου – τριωδίου τελικά δεν ήταν, ούτε η έναρξη της μεγαλύτερης νηστείας της ορθοδοξίας, ούτε και του βασιλιά καρνάβαλου που έχει επισκιάσει τα πάντα εδώ και μερικές δεκαετίες, αλλά η εξαλλοσύνη, η ατέλειωτη κατηφόρα και η αποχαύνωση που έχει οδηγήσει τους ανθρώπους ο “μοντέρνος” τρόπος ζωής, το “lifestyle” ή η “dolce vita” για τους παλαιότερους.

Τι δεν ζήσαμε αυτές τις ημέρες.. το πιο “ειρωνικά τυχαίο” δυστύχημα στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας που πρωταγωνιστές ήταν, ένας πιτσιρικάς που πήγαινε για βόλτα στο κέντρο του Lifestyle των Αθηνών, την Αράχωβα, με το γερμανικό “εργαλείο-τέρας” των 550 ίππων και μία  οικογένεια που βγήκε μια βολτίτσα με το 3χρονο παιδάκι τους. Ας μην πάμε παρακάτω γιατί μοιραία θα αρχίσουν να γράφονται κατωτέρου επιπέδου εκφράσεις με την ταχύτητα των 250 χλμ/ώρα, όπως αυτής της δαιμονισμένης Porsche..

Η μόνη κουβέντα της γιαγιάς μου για το γεγονός; “Γιατί έτρεχε τόσο, τον κυνηγούσε ο χάρος;”…μου ‘ρχεται επίσης άλλη μια φράση στο νου “με το αυτοκίνητο κατάφερε ο άνθρωπος και νίκησε την φυγόκεντρο δύναμη” μου είχε πει κάποτε ένας σοφός γέροντας κληρικός από τον Λιμένα Θάσου κουνώντας το κεφάλι. Δεν μου είπε όμως ποτέ την συνέχεια.. Παράδειγμα προς αποφυγή, προς γνώση και συμμόρφωση της κοινωνίας που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε και στείλαμε τους αστυνομικούς αυτές τις περίεργες ημέρες να περιφρουρήσουν, όχι τους δρόμους αλλά τα καρναβάλια απανταχού της Ελληνικής Επικράτειας.

Καρναβάλια το οποία, το μόνο που έχουν να μας επιδείξουν πλέον είναι τα ατέλειωτα περιστατικά με τα “νεαρά ζόμπι” που καταλήγουν στα επείγοντα με έναν ορό στο χέρι, , οξέα οστικά τραύματα ή δηλητηριασμούς και πλύσεις στομάχου λόγω χείριστης ποιότητας φαγητού και ποτού, τις αποκαλούμενες “μπόμπες”.

Επιτέλους όμως, με το “κάψιμο” του τζάρου θα φύγουν όλα τα κακά πνεύματα, θα τα διώξουμε μακριά κι ακόμη παραπέρα με τους “μαχητές των αιθέρων”, τους χαρταετούς μας και θα ξεκινήσουμε ταπεινά, έχοντας τον καλό μας Χριστούλη ως Μέγα Παράδειγμα, την Μεγάλη Σαρακοστή, με τυρί νηστίσιμο, κρέας λαχανικών, 3-4 πιάτα φασολάδα και δύο πενηνταράκια τσίπουρο στην καθισιά, σοκολάτα από κουβερτούρα και γάλα σόγιας κουτσομπολεύοντας τον διπλανό που δεν κρατά νηστεία και κατηγορώντας το κράτος, τον δήμαρχο, τον υπουργό, τον πρόεδρο της ομάδας αλλά και την κυρα-Κούλα που έκανε κάρβουνο το γουρουνόπουλο χθες!

Καλή Σαρακοστή λοιπόν και όχι άλλο κάρβουνο!..


Χ.Π.