Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε ότι ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μάθηση της γλώσσας από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και στη μάθηση νέων δεξιοτήτων από τα βρέφη. Οι ερευνητές μελέτησαν το πώς μάθαιναν ρήματα οι μικροί συμμετέχοντες και βρήκαν ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν μετά από την εκμάθηση των νέων ρημάτων σκόραραν καλύτερα στην κατανόηση των λέξεων όταν εξετάστηκαν 24 ώρες αργότερα.

Τα ευρήματα, που θα δημοσιευθούν στην επιθεώρηση Child Development, υποδεικνύουν ότι οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν σταθερές ώρες ύπνου για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, παρόλο που σε αυτήν την ηλικία ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας λιγοστεύει σημαντικά, σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Michelle Sandoval από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Η Sandoval και οι συνεργάτες της εξέτασαν 39 3χρονα παιδιά, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες: σε εκείνα που συνήθιζαν να κοιμούνται (που κοιμούνταν μέσα στη μέρα 4 μέρες της εβδομάδας ή και περισσότερες) και σε εκείνα που κοιμούνταν 3 ή λιγότερες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Άλλα παιδιά κοιμούνταν για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά που μάθαιναν ένα νέο ρήμα και άλλα όχι.

Τα παιδιά διδάχθηκαν δύο ρήματα και τους προβλήθηκε και ένα βίντεο με την ενέργεια που περιέγραφε το ρήμα.Ένα 24ωρο αργότερα, οι ερευνητές έδειξαν στα παιδιά ένα βίντεο στο οποίο δύο νέοι ηθοποιοί έκαναν επίσης την ενέργεια που περιγράφει η λέξη που είχαν μάθει την προηγούμενη μέρα και κλήθηκαν να κάνουν την αντιστοίχηση με την ανάλογη λέξη.

Τα παιδιά που είχαν κοιμηθεί περίπου για μία ώρα μετά από το μάθημα, τα πήγαν καλύτερα από τα παιδιά που έμειναν ξύπνια για τουλάχιστον πέντε ώρες μετά από την εκμάθηση, ανεξάρτητα το αν συνήθιζαν να κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας ή όχι.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 10 ώρες ύπνου
Οι ερευνητές εστίασαν στα αποτελέσματα του ύπνου στη διαδικασία της μάθησης, επειδή τη συγκεκριμένη ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να κοιμούνται λιγότερο. Ενώ ένα βρέφος μεταξύ της γέννησης και των 6 μηνών μπορεί να παίρνει έως και 6 υπνάκους στη διάρκεια της ημέρας, οι ύπνοι τους μειώνονται σε έναν ή και κανέναν στην προσχολική ηλικία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη του ύπνου στη μάθηση έχουν να κάνουν με τον ύπνο βραδέων κυμάτων (slow-wave sleep, SWS).

Αυτή θεωρείται η βαθύτερη μορφή ύπνου, από την οποία η αφύπνιση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. “Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι διαφορετικές φάσεις του ύπνου συμβάλλουν στην εδραίωση της μνήμης και μία από τις πιο σημαντικές φάσεις του ύπνου είναι εκείνη των βραδέων κυμάτων, που είναι μία από τις πιο βαριές μορφές ύπνου”, σημείωσε η Rebecca Gómez, UA αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας, Γνωστικής Επιστήμης και Διδασκαλίας δεύτερης γλώσσας.

Παρόλο που φαίνεται ότι ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικός και ωφελεί τα 3χρονα στη διαδικασία της μάθησης, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους δεν κοιμάται- κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο συνολικός αριθμός των ωρών που κοιμάται το παιδί. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να κοιμούνται 10-12 ώρες στο 24ωρο. «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά εμφανίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών σκορ στα γνωστικά τεστ. “Είναι σημαντικό επομένως να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις στα παιδιά ώστε να κοιμούνται επαρκώς- και να έχουν ένα κανονικό πρόγραμμα, μια ρουτίνα που να το επιτρέπει”, σημείωσε η Gomez.