Κανείς πολιτικός ή πολιτικολογούντας σε όλες τις βαθμίδες διακυβέρνησης της Ξάνθης, της Περιφέρειας, Βουλευτές, και Αξιωματούχοι Κυβερνήσεων, δεν είναι άμοιροι ευθυνών όσο τους αναλογεί του καθ’ενός, για τις τουλάχιστον τρείς δεκαετίες που έχουν περάσει από όταν άρχισε η προβληματική και η συζήτηση με το τι θα γίνουν τα ιστορικά κτήρια που στέγαζαν τα «καπνομάγαζα» της Ξάνθης.

Η «ιστορία» είναι ζωντανή και ακόμη γράφει τις σελίδες της στο μεγάλο βιβλίο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής αυτού του τόπου, με τις προσλαμβάνουσες εικόνες από τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες και θεματικούς ερευνητές να εισπράττουν μονο … θλίψη από την αδιαφορία και εγκατάλειψη.

Αδιαφορία αντάμα με ανικανότητα; ….. δικαιολογίες πολλές!!!!

«Είναι κρίμα και μη “ωφέλιμο” να παρατηρούμε κτίρια να γκρεμίζονται και πόσο μάλλον ιστορικά κτίρια που σίγουρα έχουν την δική τους ιστορία και την δική τους αξία.

Είχαμε ξεκινήσει και επισκευάζαμε την προηγούμενη δημοτική περίοδο, τις ζημιές που είχε το κτίριο (επί της οδού Καπνεργατών), το κτίριο που στέγαζε την Πολεοδομία και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Πρωταρχικός σκοπός και στόχος ήταν να σταματήσουμε την κατάρρευση του κτιρίου και εν συνεχεία η καπναποθήκη «Π» όπως ονομάζεται από το σχήμα της, η μεγαλύτερη Καπναποθήκη των Βαλκανίων, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, υπήρξε και πρόταση με δική τους χρηματοδότηση, να σωθεί το κτίριο και να στεγαστεί εκεί η Αρχιτεκτονική Σχολή.

Πρόταση η οποία θα εξασφάλιζε και την αποκατάσταση του κτιρίου και την αναμόρφωση-αναβάθμιση ολόκληρης της γύρω περιοχής.

Η πρόταση αυτή δυστυχώς τότε, με ευθύνη σημερινών, “διοικούντων” και “αντιπολιτευομένων”, δεν προχώρησε.

Προ λίγων μηνών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες συμπολιτών μας, ένα τεράστιο τμήμα της σκεπής, κατέρρευσε!!!

Δόξα τω Θεώ, δεν θρηνήσαμε θύματα!!!

Άραγε, θα νιώσουν κάποιοι το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί ή θα συνεχίσουν απτόητοι να ποζάρουν σε επετειακές και όχι μόνο φωτογραφίες, σε αγοραπωλησίες οικοπέδων, σε δαπάνες χωρίς ίχνος διαφάνειας και σε απευθείας αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων…;;;

Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
«ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ»
π.Δήμαρχος Ξάνθης »

Ας φωτογραφηθεί η κεφαλή της σημερινής Δημοτικής Αρχής με διευθυντικάστελέχη πολυεθνικών του κλάδου ….. μην τυχόν και …… άλλωστε οι “χαμογελαστες” φωτογραφίες μπορούς να χρησιμοποιηθούν σε προεκλογιά διαφημιστικά prospect μαζί με τα “άλλα” που κυκλοφορούν…..