Με τον χαρακτηριστικό τίτλο, “Νάρκη” στη Θράκη – Ύποπτα παιχνίδια Ερντογάν με τη μειονότητα, που για άλλη μια φορά “κρούει κώδωνα κινδύνου” κυκλοφόρησε η πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα Real, υπενθυμίζοντας τα πολλαπλώς εκτελούμενα σχέδια δημιουργίας “γεγονότων” στη Θράκη.

Για το θέμα αυτό συνομίλησε ο Μάνος Νιφλής (12.00′ – 13.00′) με τον Βαγγέλη Βασιλειάδη από την Θράκη. (ακούστε)

Τα βασικά σημεία του Σαββατιάτικου κειμένου:

“Ένα οικονομικό απαρτχάιντ προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία στη Θράκη, προωθώντας την ιδέα για οικονομικές συναλλαγές αποκλειστικά ανάμεσα σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η κεντρική ιδέα αυτής της προσπάθειας, που υλοποιείται με τις ευλογίες της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου, είναι να απευθύνονται τα μέλη της μειονότητας για προϊόντα και υπηρεσίες αποκλειστικά σε μειονοτικούς, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένας παράλληλος «μουσουλμανικός» οικονομικός κύκλος που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές Αρχές διαπιστώνουν ότι εντείνονται οι προσπάθειες ώστε οι μειονοτικοί να επιλέγουν μόνο μουσουλμάνους γιατρούς, δικηγόρους ή μηχανικούς, να αγοράζουν προϊόντα μόνο από μουσουλμανικές επιχειρήσεις και να πωλούν τις υπηρεσίες τους ή τα προϊόντα τους σε μουσουλμανικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, η προσπάθεια αυτή βρίσκεται ακόμα
σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο «ο σπόρος έχει πέσει και είναι εκεί».

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως στα εγκαίνια κάθε νέας μειονοτικής επιχείρησης το τελευταίο διάστημα παρευρίσκονται εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου και των μειονοτικών συλλόγων, αλλά και μειονοτικοί αιρετοί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια του παραρτήματος ενός μειονοτικού λογιστικού γραφείου, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόξενος Οκάν Ορχάν Γιαλμάν, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αχμέτ Ιμπράμ, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Ερτζάν Αχμέτ.”