Το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” είναι με βάση την επικρατούσα άποψη το αντίδοτο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Γεννιούνται όμως πολλά ερωτήματα, τα οποία, απασχολούν τους μένοντες στο σπίτι, όπως το πως θα αξιοποιήσουν το χρόνο τους. Η απάντηση σε αυτό, έρχεται από την αρχαία ελληνική ρήση “νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

Η παραμονή μας λοιπόν, πρέπει να περιλαμβάνει την άσκηση του σώματος και του πνεύματος και όχι αποκλειστικά και μόνο τη συνεχή μας εισροή σε πληροφορίες που ναι μεν έχουν καλοπροαίρετο σκοπό που είναι η πρόληψη, όμως η υπερβολική έκθεση σε αυτές μπορεί να δημιουργήσει άγχος και φοβικότητα.

Δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι, εκτίθενται πολλές ώρες σε πληροφορίες, η επεξεργασία των οποίων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο δημιουργεί στερεότυπα, τα οποία, ενδεχομένως να επηρεάσουν την ζωή των ανθρώπων αυτών και στην μετακορωνοϊακή εποχή. Αντίθετα, όσοι αξιοποιούν το χρόνο τους εποικοδομητικά θα πετύχουν τη σωματική και πνευματική ευεξία κατά το πρότυπο της αρχαίας ελληνικής ρήσης “χρόνου φείδου”.

Βλέποντας την πρωινή εκπαιδευτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, παρατηρούμε ότι, εμπεριέχει ένα ευρύτατο φάσμα γνώσεων καταστάλαγμα της ανθρώπινης εμπειρίας που αφορά κάθε ηλικιακή ομάδα. Έτσι, η παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων ξυπνά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δίνει τροφή για σκέψη και πολύπλευρες γνώσεις.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους εξασκείται το πνεύμα είναι η ενασχόλησή μας με το διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια, με τη συγγραφή βιωμάτων και εμπειριών, με το άκουσμα μουσικής μέσω ραδιοφωνικών σταθμών ή ψηφιακών δίσκων, η παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών ή σίριαλ, εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσω διαδικτύου και για τις νεότερες γενιές η αναζήτηση νέων μορφών τηλεργασίας μιας και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι αβέβαιο.

Από την άλλη η σωματική άσκηση είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιβεβλημένη, αφού η παραμονή στο σπίτι συνεπάγεται έλλειψη κίνησης, μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων και μεγαλύτερη εισροή περιττού λίπους στον οργανισμό.

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν, εκτός από τις καθημερινές εργασίες στο σπίτι που αποτελούν άσκηση του σώματος να υπάρχουν εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση με σωματικές ασκήσεις (μη επικίνδυνες για κάθε ηλικία). Το διαδίκτυο επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα στις πιο νέες γενιές για εισδοχή σε νέες αναζητήσεις που αφορούν την άσκηση του σώματος και του πνεύματος.

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού” που έλεγαν επίσης οι αρχαίοι Έλληνες. Το ό,τι κλειστήκαμε σπίτι ας το δούμε ως ευκαιρία εκτός από την ανάληψη της ατομικής ευθύνης και συνείδησης προς το συνάνθρωπό μας να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Το πρόβλημα πολλών από μας ήταν η έλλειψη χρόνου σε ό,τι αφορά την ατομική μας περιποίηση και την αναζήτηση πνευματικών αγαθών. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο ελεύθερος χρόνος μας έχει αυξηθεί και ας τον δούμε ως μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση της σωματικής – ψυχικής υγείας μας. Από τη μάχη αυτή πρέπει για άλλη μια φορά να βγούμε νικητές.

* γράφει η Ελένη Κωστοπούλου