Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η κατάσχεση κλεμμένων αρχαίων από την Ελλάδα που βρέθηκαν σε σπίτι δισεκατομμυριούχου στο Μανχάταν. Ποιος κρύβεται όμως πίσω από όλα αυτά; Ιδού λοιπόν ακόμη ένας Μεγάλος Έλλην!

Στην όλη επιχείρηση και γενικότερα στις επιχειρήσεις εντοπισμού κλεμμένων αρχαιοτήτων κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ένας Ελληνας: Ο Μάθιου Μπογδάνος, βοηθός του εισαγγελέα του Μανχάταν, πρώην μποξέρ και συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών εν εφεδρεία.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες μετανάστες που είχαν εστιατόριο στο Μανχάταν, ωστόσο στα 19 του αποφάσισε να ενταχθεί στο Σώμα Πεζοναυτών. Ο συνταγματάρχης Ματθαίος (Μάθιου) Μπογδάνος δηλώνει Ελληνοαμερικανός με βαθιά γνώση της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης. «Διάβασα την Ιλιάδα όταν ήμουν 13, ξέρω τη σημασία της ιστορικής κληρονομιάς για την ταυτότητα ενός λαού», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Από σερβιτόρος, πεζοναύτης και βοηθός εισαγγελέα

Σε νεαρή ηλικία, δούλευε ως σερβιτόρος στην οικογενειακή επιχείρηση (ελληνικό εστιατόριο) στο κάτω Μανχάταν, μέχρι τη στιγμή που κατετάγη στο Σώμα Εφεδρείας των Πεζοναυτών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1977, ενώ ήταν ακόμα νεοσύλλεκτος.

Έντεκα χρόνια μετά, το 1988, παραιτήθηκε από την ενεργό δράση για να γίνει μέλος του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν, ωστόσο επέστρεψε στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Ο Τύπος τον αποκαλεί πιτ μπουλ για την επιμονή του και τη μεθοδικότητά του στην απονομή της δικαιοσύνης. Στις ΗΠΑ είναι γνωστός γιατί κατά τη θητεία του στο Ιράκ ηγήθηκε ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή έρευνας για τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείου της χώρας. Από το 2003 μέχρι το 2006 η ομάδα αυτή κατάφερε να ανακτήσει πάνω από 6.000 αρχαιότητες που βρίσκονταν σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων «Αλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ» και τη «Μάσκα της Ουρούκ».

Για την προσπάθειά του αυτή ο Μάθιου Μπογδάνος τιμήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους με το μετάλλιο National Humanities. Στο βιβλίο του Thieves of Baghdad περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη δράση του στο Ιράκ. Πλέον από τη θέση του επικεφαλής του γραφείου της Εισαγγελίας για τις κλεμμένες αρχαιότητες συνεχίζει το έργο του από τη Νέα Υόρκη, ενώ εξίσου γνωστός είναι και ως πρώην αθλητής του μποξ που σήμερα λαμβάνει μέρος σε φιλανθρωπικούς αγώνες.