Με λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 9 Απρ.2017 απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 76η επέτειος της ομώνυμης μάχης ( Εαρινή επίθεση του Άξονα και των συμμάχων του στις 6-10 Απριλίου 1941, με τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να βρήσκεται ένα τμήμα των οχυρών, απέναντι από το Πομακοχώρι του Εχίνου, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι 23 ήρωες (20 Χριστιανοί και 3 Μουσουλμάνοι). Με τις οφειλόμενες τιμές κάθε χρονιά στην μνήμη των ηρώων αυτών, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην ξεχνάμε την θυσία τους και να αποδίδονται, σαν ελάχιστο φόρο, τις οφειλόμενες τιμές.

Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, 9/4/2017 στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Εχίνο τελείται η θεία λειτουργία με το Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο και τους δύο διακόνους. Χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον κ. Αβραάμ Θεοδωρίδη, βοήθησε στην Θεία Λειτουργία.

Την λειτουργία παρακολούθησαν, πολυμελής και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον Υπο/δκητή του, επίτιμους Διοικητές του Δ’Σ.Σ., τον επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και νυν βουλευτής Έβρου ΝΔ, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τους Δημάρχους Ξάνθης και Αβδήρων, εκπρόσωπος του Δήμου Μύκης, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντής της ΔΑ Ξάνθης, το Διοικητή Πυροσβεστικής Ξάνθης, τον Λιμενάρχη Πόρτο Λάγους, το σύνολο των Προέδρων από τους Πολιτιστικούς και Κοινωνικούς Συλλόγους, Ενώσεις της Ξάνθης με μέλη τους και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με δύο 2 λεωφορεία που μίσθωσε το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρουσία των αδελφοποιημένων συστημάτων Αεροπροσκόπων Λαμίας και Κύπρου (Αγίας Φύλλας) , συνολικά 70 άτομα, οι οποίοι ευρισκόμενοι στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, θεώρησαν χρέος να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωές μας.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε τελετή, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος. Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των Μουσουλμάνων, κατοίκων της περιοχής του Εχίνου που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισαν οι παριστάμενοι κάτοικοι και την απουσία, των τριών Βουλευτών της Ξάνθης.
Στο Ηρώον τελέστηκε, διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες 20 Έλληνες Χριστιανούς, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους 3 ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία.

Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία από τον Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, Ταγματάρχη Πυροβολικού Γαϊταντζή Κωνσταντίνο, ο οποίος εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου, για πρώτη φορά, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πομάκων.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.

Με το τέλος της τελετής, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, μεταφέρθησαν με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού στο οχυρό, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις είχαμε και στο Οχυρό της Νυμφαίας στη  Ορεινή Ροδόπη. (φωτό)

Στο Οχυρό της Νυμφαίας σήμερα…