Λουκέτο σε εργοστάσια – Φεύγουν οι πολυεθνικές από την Βόρεια Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Τουρισμός για όλους 2024”: Που θα βρείτε τα αποτελέσματα

Ο στόχος είναι μια δίκαιη τουριστική ανάπτυξη που να...

Sunlight Group: Εντυπωσιακές επιδόσεις για 3η συνεχόμενη χρονιά

Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Oμίλου Olympia...

Κλείσιμο της Sonoco στην Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς

Τα λουκέτα και μάλιστα αρκετά σύντομα χρονικά φαίνεται να παίρνουν μορφή χιονοστοιβάδας στην χώρα, επηρεάζοντας και τις βιομηχανικές ζώνες της Βόρειας Ελλάδας.

Μετά το λουκέτο της υαλουργίας Γιούλα στο Αιγάλεω Αττικής, απόφαση την οποία έλαβε ο πορτογαλικός όμιλος BA Glass, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός γυάλινων συσκευασιών στον κόσμο, στον οποίο ανήκει η Γιούλα από το 2017, ακολούθησε το κλείσιμο δυο μονάδων συσκευασίας της Sonoco.

Για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη της Sonoco οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε Νεοχωρούδα και Σταυροχώρι Κιλκίς ενημερώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Οι μονάδες θα κλείσουν οριστικά στις 31 Μαΐου, οδηγωντας δεκάδες εργαζομένους με βίαιο τρόπο στην ανεργία.

Στον τελευταίο μάλιστα δημοσιευμένο ισολογισμό (χρήση 2021) που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία εμφανίζει πωλήσεις 19,932 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το υποκατάστημα στο Κιλκίς με δραστηριότητα την Κατασκευή Μασουριών, Καρουλιών και Παρομοίων ειδών από Χαρτί και Χαρτόνι, να έχει συνεισφέρει στον κύκλο εργασιών 8.238.543 ευρώ. Τα μικτά αποτελέσματα της εξεταζόμενης περιόδου δηλαδή πωλήσεις μείον κόστος πωληθέντων, παρουσίασαν κέρδος 1.539.933 ευρώ ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στις 540.335 ευρώ.

Η ελληνική θυγατρική ελέγχεται κατά 100% από την ενδο-ομιλική οντότητα Sonoco Alcore Sarl που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και είναι μέλος της Sonoco Products Company με έδρα στην Νότια Καρολίνα, των ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαράζ λουκέτων και απολύσεων σε μεγάλες βιομηχανίες

Ανακοίνωση για το επικείμενο κλείσιμο των δύο βιομηχανικών μονάδων εξέδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μεταξύ άλλων αναφέρουν

«Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα δήθεν θετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας, άλλη μια επιχείρηση ανακοινώνει αιφνιδιαστικά λουκέτο, επικαλούμενη το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος».

Την ανακοίνωσή υπογράφουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Γ. Γαβρήλος, Χρ. Γιαννούλης, Ρ. Θρασκιά και Κ. Νοτοπούλου και ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς.

Όπως επισημαίνουν, «μετά τη ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, την Tupperware και την Crown Can Hellas σε Πάτρα και Κόρινθο, μόλις χθες η Sonoco Hellas ανακοίνωσε ότι σταματάει τη λειτουργία των δύο εργοστασίων της σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, 85 εργαζόμενοι οδηγούνται από 1 Ιουνίου στην ανεργία, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας πρόκειται να βυθιστεί περαιτέρω σε κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για τη συνολική στήριξη των εργαζομένων, που από τη μια μέρα στην άλλη μένουν χωρίς δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους. Η παροχή ολιγόμηνων επιδομάτων, χωρίς προοπτική για κατά προτεραιότητα απορρόφηση σε θέσεις εργασίας, θα σημάνει το απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς τους 85 εργαζόμενους.

spot_img