Μεγάλη γκάφα ολκής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος Εβραίων στην Ξάνθη.
Όλα σχεδιάστηκαν με την απόλυτη λεπτομέρεια κατά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, μπροστά σε πλήθος υψηλών προσωπικοτήτων αλλά και πολιτών που έσπευσαν να τιμήσουν τους 526 Εβραίους που εκτοπίστηκαν από την πόλη της Ξάνθης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θανατώθηκαν βάναυσα σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι κεντρικές οδοί της πόλης καθώς και όλοι οι οδικοί άξονες εισόδου και εξόδου της πόλης φυλάσσονταν από την Ελληνική Αστυνομία, λόγω της παρουσίας σημαντικών προσώπων στην εκδήλωση.
Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το χρονικό σημείο των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Εκεί, η Υπουργός Πολιτισμού Νίκη Κεραμέως, ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ αφαίρεσαν την ελληνική σημαία που σκέπαζε μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο το μνημείο και όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, η σημαία αντί να διπλωθεί και να παραληφθεί με τις δέουσες τιμές που της αρμόζουν, πετάχτηκε κουρελιασμένη από τον οικοδεσπότη της σημαντικής εκδήλωσης στη δεξιά πίσω γωνία του μνημείου όπως φαίνεται στο επίσημο live βίντεο του Δήμου Ξάνθης.
Ευτυχώς μετά την αποχώρηση από το μνημείο οι ψυχραιμότεροι έσπευσαν να περιμαζέψουν το ιερό σύμβολο της πατρίδας μετά τις διαμαρτυρίες των παρισταμένων πολιτών στην εκδήλωση. Δυστυχώς το περιστατικό πήρε έκταση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας, σχολιάζοντας το γεγονός δίνοντας έμφαση μάλιστα στον τρόπο που ο Δήμαρχος Ξάνθης άφησε κουρελιασμένη την Ελληνική Σημαία κάτω στο έδαφος.
Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για την κατά καιρούς βεβήλωση και κακομεταχείριση της Ελληνικής Σημαίας θέτουμε τους προβληματισμούς μας για την “γκάφα ολκής” με τα παρακάτω ερωτήματα:
- Υπήρχε στην εκδήλωση υπεύθυνος παραλαβής της σημαίας και αν όχι γιατί.
- Πώς μπορεί ένας πολιτικός άρχων να κρατάει την Ελληνική Σημαία και αντί να την παραδώσει, απεναντίας να την κουρελιάζει και να την αφήνει στην πίσω πλευρά του Μνημείου.
Αυτή η ενέργεια προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία σε οποιονδήποτε σέβεται τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδας και προφανώς γίνεται θέμα αρνητικού σχολιασμού μπροστά στα μάτια των Ξανθιωτών συμπολιτών, σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση.
Δηλώσεις Δημοτικών Παρατάξεων
«Ωραία εκδήλωση, τη σημαία που είναι σύμβολο και έχουν ματώσει γι’ αυτή, δεν την πετάμε ούτε τη μαζεύουμε λες και είναι πανί. Είναι η ιστορία μας, κύριε Δήμαρχε. Ντροπή!» έγραψε ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
«Για να αποδώσεις φόρο τιμής στους νεκρούς Εβραίους της Ξάνθης από τους ναζί, δεν χρειάζεται κύριε Τσέπελη να κουρελιάζεις τη Ελληνική Σημαία. Την Σημαία αυτήν την τίμησαν με το αίμα τους χιλιάδες Έλληνες και όχι μόνο. Αν η παιδεία σας εσάς και των συνεργατών σας δεν σας επιτρέπει να το καταλάβετε, δυστυχώς μας περιμένουν χειρότερες ημέρες. Ντροπή και αίσχος, ζητήστε τουλάχιστον μια δημόσια συγνώμη» σχολίασε ο Πασχάλης Λύρατζης.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία δήλωση από την λαλίστατη κατά τ’ άλλα δημοτική αρχή.
Η ιστορία της Ελληνική Σημαίας:
Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η απόφαση 540 του εκτελεστικού, υπογεγραμμένη από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, πρόεδρο του. Το διάταγμα όριζε για τις σημαίες ότι:
α) των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού
β) η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή’ μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού’ εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν’ εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού κυανοχρόου.
Στο παρακάτω βίντεο ο τρόπος παραλαβής της Ελληνικής Σημαίας στο διπλανό Μνημείο των Σαρακατσάνων Αγωνιστών για την επόμενη φορά:
Discussion about this post