Άδεια 15 ημέρων σε γονείς που εργάζονται, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλειστά σχολεία σε όλη την χώρα, προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός και η εξάπλωση του, αλλά και τρίμηνη παράταση σε προνοιακά επιδόματα, ασφαλιστική ικανότητα και αναπηρικές εξετάσεις είναι μερικά από τα μέτρα που συζητά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύφωνα με δημοσιεύματα, μελετάται να δοθεί άδεια σε γονείς που εργάζονται και έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, μετά και την απόφαση για τα κλειστά σχολεία σε όλη την χώρα λόγω κορονοϊού.
Η άδεια εξετάζεται να είναι 15 ημέρες στη μητέρα και 15 ήμερες στον πατέρα, προκειμένου να μπορέσουν να φροντίσουν τα παιδιά τους, τα οποία αναγκάζονται να παραμείνουν σπίτι. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι της σύσκεψης του Υπουργείου Οικονομικών θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος και από κοινωνικής πλευράς αλλά και για την εθνική οικονομία.
Έτσι, δεν αποκλείεται να εξεταστεί βαθύτερα το αν το μέτρο θα ισχύσει για οικογένειες που εργάζονται και οι δύο γονείς ή θα τύχει κάποιας επεξεργασίας για όσες έχουν μόνο έναν γονέα εργαζόμενο.
ΟΤΟΕ: Άδειες στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις τράπεζες λόγω κλεισίματος σχολείων
Τη διευκόλυνση όλων των εργαζομένων στις τράπεζες γονέων που έχουν παιδιά και πάνε σχολείο ζητά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας προς τις τράπεζες.
Ειδικότερα μετά και από τη σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών, για τις επόμενες 14 ημέρες, η ΟΤΟΕ απέστειλε επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, καλώντας τις Τράπεζες «να διευκολύνουν τη χορήγηση αντίστοιχων έκτακτων ειδικών αδειών με αποδοχές στους τραπεζοϋπαλλήλους που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής φύλαξης των παιδιών τους».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η τραπεζοϋπαλληλική Ομοσπονδία “από την πλευρά μας, στη σημερινή συγκυρία αποτροπής της εξάπλωσης του ιού Covid-19 θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση των Τραπεζών αφ’ ενός να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου με αυτές κοινού, αφ’ ετέρου να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εργαζόμενους γονείς”.
Παράλληλα στην κυβέρνηση μελετούν την τρίμηνη παράταση ισχύς των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, της ασφαλιστικής ικανότητας και των αναπηρικών συντάξεων. Κι αυτό διότι κάποιοι για να ανανεώσουν την σύνταξη τους ή το επίδομα τους καλούνται να περάσουν από ΚΕΠΑ, ενώ σε ότι αφορά την ασφαλιστική ικανότητα οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάνεις πολίτης να μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη.
Παράλληλα ανοιχτό παραμένει και το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος προκειμένου να δοθεί στους εργαζόμενους που μένουν χωρίς μισθό λόγω της κρατικής απόφασης για κλείσιμο επιχειρήσεων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός. Πρόκειται για επίδομα ύψους 718 ευρώ που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Τέτοιου είδους επιδόματα είχαν ενεργοποιηθεί μετά τις καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι.
Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει τρία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά εργασίας και τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απασχόληση μέσω τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό, την άρση των διοικητικών εμποδίων για την αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας, και την παράταση κατά 3 μήνες της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είτε αφορούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις είτε σε ρύθμιση χρεών.
Discussion about this post