Η επόμενη μέρα των αποφάσεων της Κυβερνητικής πολιτικής για τον περιορισμό την καταπολέμηση της διασποράς και εξάπλωσης του κοροναϊού βρίσκει την Ξάνθη …ήρεμη, σχετικά.

Αν και τελικά δεν αποφασίστηκε, ευτυχώς, για την οικονομία της περιοχής, η αυστηρή καραντίνα στις επιχειρήσεις όπως τον Απρίλιο με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας επί 12ωρου, τα εύλογα ερωτηματικά για την στάση της Δημοτικής Αρχής παραμένουν βαίνοντα διογκούμενα ως προς την “αφωνία” της, σε μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών, me περισσότερες από 400 οικογένειες που ασχολούνται με το εμπόριο φρέσκων εποχιακών φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων, στις λαϊκές αγορές να είναι σε απόγνωση.

Τα πρωτόκολλα προστασίας επαγγελματιών και πελατών, κατοίκων της περιοχής εφαρμόστηκαν με τον αυστηρότερο τρόπο.

Η γνωστή λαϊκή αγορά “παζάρι της Ξάνθης” η οποία στην προ κοροναϊού εποχή αναπτύσσονταν σε μια έκταση περισσοτέρων των 45.000 τ.μ την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε πριν οκτώ(8) μέρες αναπτύχθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία του μητροπολιτικού δήμου σε περισσότερα από 150.000 τ.μ στον πολεοδομικό ιστό, με πλήρη την εφαρμογή των όσων προέβλεψε επί του θέματος η Πολιτεία με το πακέτο των αποφάσεων και οδηγιών για την προστασία όλων, πωλητών και κοινού.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα Σαββάτο 13 Ιουνίου με “απόφαση Αθηνών” και “αφωνία” της Δημοτικής Αρχής έμειναν να σαπίσουν τόνοι εμπορευμάτων φρέσκων φρούτων λαχανικών και άλλων προϊόντων σε αυτοκίνητα αλλά και στα χωράφια των παραγωγών χωρίς να υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις στο “….γιατί συμβαίνει αυτό….”

Θα αποζημιωθούν γι αυτή την καταστροφή των προϊόντων τους: …Πότε … από Ποιους;… ή πάλι… ας πρόσεχαν;

Απάντηση;…. τα κλειστά τηλέφωνα Δημάρχου και Αντιδημάρχων της Ξάνθης με την ένταση και τις “προθέσεις” να ακροβατούν στα όρια της ….αυτοδικίας επί πολλές ώρες και όταν άνοιξαν … δικαιολογίες!!!!

Τετρακόσιες οικογένειες ζουν την οικονομική καταστροφή και την αβεβαιότητα της αυριανής μέρας, διαμαρτυρόμενοι και “φωνάζοντας” για μεροληπτικές αποφάσεις και πολιτικές στα περί … συγχρωτισμού!!!

Παρ όλα αυτά ο κ. Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρη Τσιόδρα έφτασε με το Κυβερνητικό ελικόπτερο στον χώρο προσγείωσης του Νοσοκομείου Ξάνθης, ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν από την διοίκηση του, συσκέφθηκαν στον δήμο Ξάνθης δόθηκαν οι εντολές και … αποχώρησαν.

Ευτυχώς δεν έκλεισαν καταστήματα και επιχειρήσεις και την οικονομική ζωή της περιοχής εκ νέου, αν και η πρόθεση εκπεφρασμένη ήταν να γίνει το …. κακό.

Ένα το δηλωμένο. επίσημα. κρούσμα από τον μουσουλμάνο καθηγητή Αγγλικών στα τέσσερα δημοτικά της πόλης ένα και σε μουσουλμανικό χωριό στο βορειοΔυτικό τμήμα της Π.Ε. Ξάνθης δίπλα στις εκβολές του Νέστου Ποταμού μέχρι το πρωί της Παρασκευής και περισσότερα από μιάμιση δεκάδα στον Εχίνο Ξάνθης που είναι σε καραντίνα, παρά τα όσα αναφέρονταν και “κυκλοφορούσαν” από ημερών και με τα όσα θέλουν να περάσουν ως “πολιτική” κάποιοι “κακόφωνοι τουρκοσυντήρητοι” δημιουργώντας για άλλη μια φορά συγκρουσιακές τάσεις και καταστροφές….

Δεν λέει ΚΑΝΕΙΣ όμως τι έγινε πριν 15 μέρες, μεταξύ των κατοίκων και λόγω του Σέκερ Μπαϊράμ στον Εχίνο και αλλού….

Ο καθηγητής κος Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε: «Τα κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στη Ξάνθη θα αντιμετωπιστούν με τον επιστημονικό τρόπο που είναι γνωστός», το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Ιουνίου, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης.

Επίσης ανέφερε ότι υπήρξε μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων την οποία απέδωσε στην κόπωση αλλά τόνισε «είναι κρίμα να πάει τόση θυσία χαμένη».

Δήλωσε δε ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού (σ.σ. ή όποιας καραντίνας) στην αγορά της Ξάνθης, ευτυχώς, γιατί τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, παρά τον υπέρμετρα μεγάλο “θόρυβο” που δημιουργήθηκε τελευταία για την περιοχή και την “αφωνία” των τοπικών αιρετών.

Η διοίκηση του Ε.Β.Ε. Ξάνθης απουσιάζει επιμελώς από τις όσες δυσμενείς οικονομικές αποφάσεις εφαρμόζονται και εξελίσσονται στην Π.Ε Ξάνθης όπως επίσης και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης. Απουσίες που εντείνουν την ανησυχία του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Στη σύσκεψη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, όλοι οι δήμαρχοι της ΠΕ Ξάνθης και οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων (εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Έλενα Ροφαέλα, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Δ/ντης της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Ξάνθης Φίλιππος Φιλίππου, της Υγειονομικής Περιφέρειας, τοπικοί παράγοντες, ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης Ταξ/χος Πασχάλης Συριτούδης, της Πυροσβεστική κ.λπ. παράγοντες υγείας.

Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που αποφασίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα.