Η πολιτική των ΗΑΕ με την εξέλιξη των σχέσεων τους με το Ισραήλ δημιουργούν μια Αντι-Τουρκική και Αντι-Ιρανική ασπίδα στην Αραβική Χερσόνησο και Ανατολική Μεσόγειο.
Τα ΗΑΕ συνεχίζουν εκείνες τις πολιτικές που οδηγούν στην ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, καθώς εδώ και μια τριετία έχουν αποφασίσει ότι τα συμφέροντα της οικονομίας και της ασφάλειας τους, συνδέονται στενά με αυτή την προσέγγιση.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βρίσκονται στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεών τους με το Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια ενώ οι σύμμαχοι του Αμπού Ντάμπι, ακολουθούν τώρα τον χορηγό τους, με διαφορετικούς τρόπους και ταχύτητες, αλλάζοντας αργά αλλά αποφασιστικά τον ευρύτερο χάρτη ισορροπιών της περιοχής.
Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (CTS), το αποσχιστικό κίνημα της Υεμένης που χρηματοδοτείται από τα ΗΑΕ, πρόσφατα έδειξε προθυμία να δημιουργήσει σχέσεις με το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε μυστικές συνομιλίες, που κάποιοι γύροι τους διεξήχθησαν στην Αίγυπτο.
Το ίδιο ισχύει και για τον Khalifa Haftar, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ο οποίος αναζητά νέα υποστήριξη μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενάντια στην τουρκική στρατιωτική επέμβαση και την στήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Fayez Sarraj.
Η επικοινωνία μεταξύ του Haftar και του Τελ Αβίβ συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια, αλλά ο Λίβυος στρατηγός αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις καθώς ορισμένοι εκ των υποστηρικτών του στον Αραβικό κόσμο εξακολουθούν ν αντιμετωπίζουν το Ισραήλ εχθρικά.
Οι Παλαιστίνιοι που είναι κοντά στον Mohamed Dahlan, τον επικεφαλής σύμβουλο ασφαλείας του πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, έχουν επίσης δεσμευτεί να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
O Dahlan, πρώην ανώτατο στέλεχος της PLO και ηγετική μορφή στην Παλαιστίνη, έχει τοποθετηθεί πολιτικά εναντίον της ισλαμοποίησης της πολιτικής ζωής των Αραβικών χωρών, δηλαδή της πολιτικής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κερδίζοντας πέρυσι την επικήρυξή του από την Τουρκία σαν “τρομοκράτης”, γιατί θεωρεί αναγκαία την αναγνώριση του Ισραήλ σαν μέρος της διαδικασίας επίλυσης του Παλαιστινιακού.
Αυτές οι επαφές συνεχίζονται καθώς το Αμπού Ντάμπι δημοσιοποιεί τους δεσμούς του με το Ισραήλ μετά την κρίση του Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό ήταν εντελώς ασυνήθιστο πως, αεροπλάνα από τον στόλο της αεροπορικής εταιρείας Emirat και Etihad, έλαβαν άδεια και προσγειώθηκαν στην άσφαλτο του αεροδρόμιου Ben Gurion στις 20 Μαΐου και 9 Ιουνίου, φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Δυτική Όχθη.
Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή αρνήθηκε την ιατρική βοήθεια, ισχυριζόμενη ότι δεν ήταν μέρος του συντονισμού, καθώς η παράδοση του υλικού πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά μέσω του Ισραήλ.
Πίσω από αυτές τις κινήσεις, το Αμπού Ντάμπι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη σιωπηρή αναγνώριση του Ισραήλ, για να εξασφαλίσει νέες συμβάσεις ιδιαίτερα στον κυβερνοχώρο, ακριβώς όπως η συμφωνία στις 20 Ιουνίου, αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της κοινής έρευνας στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας.
Οι προηγούμενες συμβάσεις που συνήφθησαν το 2019, εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εξομάλυνση έχει επίσης πιο συμβατικά κίνητρα ασφαλείας, με το Ισραήλ και τα ΗΑΕ να ελπίζουν να σχηματίσουν από κοινού ένα μπλοκ ενάντια στο Ιράν και την Τουρκία που εμφανίζουν αυξανόμενη επιρροή στην Μ. Ανατολή.
Εν τω μεταξύ ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αιφνιδιάζοντας εχθρούς και φίλους στο Κάϊρο για συνομιλίες και ίσως με ευτυχή τα αποτελέσματα από τις κυοφορούμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών και την δημιουργία νέων δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια σήμερα, στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, στο Κάιρο.
Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου και Κοινό Ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ. Εκτός από την πρόοδο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο.
Discussion about this post