«Εδώ και μήνες η πατρίδα μας δίνει μια μάχη με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας το τηλεοπτικό του μήνυμα και ευχαρίστησε όλους όσους κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια πειθαρχώντας στα μέτρα αλλά και αγωνιζόμενοι καθημερινά. «Κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε. Ανακοίνωσε την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γίνονται πολύ περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα που ελήφθησαν πρωτοφανή και τόνισε πως οι Έλληνες αποδέχθηκαν την παράλυση της οικονομίας, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας. Όπως είπε στη συνέχεια «μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προστατεύσουμε. Επιδείξατε πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Οι δεσμοί Πολιτείας και Πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν αδύνατες.

Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δεν κάνουμε χειραψίες, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό. Ακούμε συμβουλές ειδικών για προστατευτική μάσκα

Δείτε όλο το διάγγελμα, το οποίο μετέδωσε ζωντανά το Akritas TV

Αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Αναφερόμενος στα μέτρα είπε πως από την Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, αφού καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά sms στο 13033. Θα εξακολουθούν να ισχύουν για τουλάχιστον 2 εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού κατοικίας. Η οργανωμένη άθληση θα επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους και στην θάλασσα αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν κλειστές.

Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐουεκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Εκκλησία και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία.