Ένα μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ο εκφοβισμός και η σχολική βία πού εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών στα σχολεία.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο εκφοβισμός βρίσκεται μόνο στις σχολικές αίθουσες και αυλές.
Υπάρχει γενικά και πολλές φορές ειδικά, στις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στα social media με κυρίαρχη την δράση, μέχρι στιγμής στο internet. Οι σε κάθε περίπτωση συνομιλίες, δικτυακές γνωριμίες και πολλές φορές στις απλές αναγνώσεις πού προκύπτουν από στην καθημερινή ρουτίνα της επίσκεψης σ’ αυτά τα μέσα, μετατρέπονται σε τρόμο και απογοήτευση πλειάδας χρηστών ειδικότερα γυναικών με προτίμηση σε νεώτερες ηλικίες και με ελκυστικό, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, παρουσιαστικό.
Είναι το “bullying” μια λέξη γνωστή, σταθμός στην νεοελληνική μας πραγματικότητα που προέρχεται από ρήμα” bully” πού στα ελληνικά σημαίνει “πληγώνω” ή “τρομοκρατώ” ή “υποχρεώνω κάποιον με τη βία”, να κάνει κάτι πού εκείνος δεν το θέλει.
Σκοπός τού μπούλινγκ (bullying) είναι να προκαλέσει σωματικό και ιδιαίτερα ψυχικό πόνο σκόπιμα και συστηματικά από χαρακτήρες με την απουσία μιας ώριμης και οργανωμένης προσωπικότητας που σκορπάει θυμό, λύπη, οργή και απογοήτευση.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το “θύμα” αυτών των συμπεριφορών θέτει πολλά ερωτηματικά στην σκέψη του που πολλές φορές χαράσσουν σοβαρά τον ψυχισμό του δημιουργώντας του έντονο στρες και άγχος.
Όταν στις περιπτώσεις που όπως τώρα είναι πολύ ειδικές το ψυχικό bullying παίρνει πολύ σοβαρές διαστάσεις και είναι πολλοί/ες οι γυρολόγοι των social media και ειδικότερα στο Facebook που το εκμεταλλεύονται αφού πρώτα διαλέξουν τα ¨θύματα” τους ανάλογα.
* γράφει η Μαρία Βασιλείου
Discussion about this post