Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσε πως ενέκρινε την οικειοθελή αποχώρηση από το Καζακστάν των μη απολύτως απαραίτητων μελών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και των συγγενών τους που εργάζονται στο γενικό προξενείο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν, όπου παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τις αρχές.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ στο Καζακστάν πρέπει να είναι ενήμεροι ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ενδέχεται να πλήξουν πολύ σοβαρά τη δυνατότητα της αμερικανικής πρεσβείας να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε Αμερικανούς πολίτες που αποχωρούν» από τη χώρα, σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Καζάκος πρόεδρος διακήρυξε σε διάγγελμα την 7η Ιανουαρίου ότι η κατάσταση «έχει σταθεροποιηθεί» στο Αλμάτι, επίκεντρο των βιαιότερων ταραχών, αλλά η αποκαλούμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» συνεχίζεται ανά τη χώρα και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολή «να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση».

Έως την 7η Ιανουαρίου, συνολικά 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί και 748 αριθμούν οι τραυματίες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την ίδια πηγή, «26 ένοπλοι εγκληματίες» έχουν σκοτωθεί και άνω των 3.800 διαδηλωτών έχουν τεθεί υπό κράτηση.